Κοροναϊός : Στα πόσα ημερήσια κρούσματα θα σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση – Η κρίσιμη περίοδος για καραντίνα
Ο νέος αναλυτικός πίνακας του «Βήματος» για την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην θνησιμότητα. Στις αρχές Ιανουαρίου «υπολογίζεται» η κρίσιμη περίοδος για «καραντίνα»
Αύξηση των θανάτων κατά 36% αλλά σταδιακή, αξιοσημείωτη μείωση του «μεριδίου» της Αττικής από το 59% στο 47% (συρρίκνωση περίπου 20%) στα συνολικά κρούσματα Covid-19 σε όλη την χώρα, παρουσιάζονται τις τελευταίες τρείς εβδομάδες , σύμφωνα με τον νέο αναλυτικό πίνακα με τα δεδομένα της πανδημίας που παρουσιάζει «Το Βήμα».
Οπως δείχνει η καταγραφή των δεδομένων τις τρεις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται ότι την περίοδο 23 έως 30 Σεπτεμβρίου τα κρούσματα ήταν 2.189, δηλαδή 312 κάθε ημέρα, το χρονικό διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου ήταν 2.472 (353 κατά μέσον όρο καθημερινά) και 2.548 το τελευταίο επταήμερο (μέσος όρος κάθε 24ωρο 364 νέοι φορείς). Δηλαδή μέσα σε τρεις εβδομάδες υπήρξε αύξηση του μέσου όρου εβδομαδιαίων κρουσμάτων κατά 16%.
Η κρίσιμη περίοδος για καραντίνα
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το «άνω φράγμα» των 600 κρουσμάτων που θέτουν σημαντικοί κυβερνητικοί παράγοντες, για να αποφασισθούν «τοπικές καραντίνες» θα υπάρξει- με τάση αύξησης των κρουσμάτων 16% κάθε τρεις εβδομάδες- περίπου σε 11-12 εβδομάδες δηλαδή περίπου στις αρχές Ιανουαρίου. Κι αν βεβαίως δεν ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν περαιτέρω την επέκταση της πανδημίας κι αν δεν αλλάξουν άλλα αριθμητικά δεδομένα.
Αύξηση θανάτων
Επιπλέον ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 45 νεκροί από κοροναϊό, που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με έναν μέσο όρο περίπου 7 νεκρών κάθε 24ωρο, όταν ο σχετικός μέσος όρος προ τριών εβδομάδων ήταν πέντε νεκροί. Από τους 47 αυτούς νεκρούς οι 39 –ποσοστό 87%- ήταν ηλικίας ανω των 64 ετών.
Επιπλέον διαπιστώνονται αυξομειώσεις στον αριθμό των διασωληνωμένων αφού η υψηλή θνησιμότητα «μειώνει» -με βάση αυτή την μακάβρια στατιστική – τον αριθμό των διασωληνωμένων και των συνολικά νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.
Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται ότι διασωληνώθηκαν 54 άτομα (στον αριθμό αυτό μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις) , με ένα ποσοστό οκτώ περίπου την ημέρα , όταν ο σχετικός μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν περίπου 9 νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση.
Μείωση κρουσμάτων στην Αττική
Ωστόσο φαίνεται, παρά τις αρχικά διαφορετικές εντυπώσεις ότι τουλάχιστον το τελευταίο 20 ήμερο παρουσιάζεται ποσοστιαία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων από το 59% στο 47% , σε σχέση με τους συνολικούς φορείς του φονικού ιού σε όλη την επικράτεια.
Αυτό συσχετίζεται και με την προσπάθεια του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας , του ΕΟΔΥ και του Δήμου Αθηναίων για τον περιορισμό των κρουσμάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας που πλέον αποτελεί περίπου το 35-37% του συνόλου από ποσοστό περίπου 45% που ήταν προ ενός μηνός.
Τέλος σταθερά πάνω από 300 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται –κάθε εβδομάδα- στην ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία 64 κι άνω. Κάθε εβδομάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα αποβιώνουν από 25 έως 39 ηλικιωμένοι (συμμετοχή 75 έως 87% επί του συνόλου των θανάτων) με διαρκώς αυξανόμενη τάση.
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα περισσότερα… άδεια πορτοφόλια
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και την ισοπαλία της ΑΕΚ (pic)
- Καιρός – ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια της Super League (vids)
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση