Νεκρή σπάνια φώκαινα στις ακτές της Σάμου
Είναι η πρώτη καταγραφή του είδους σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος"
- Η Αθηνά Λινού κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη των Σπαρτιατών - Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας
Ένα ιδιαίτερα σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό, μία φώκαινα -κητώδες που μοιάζει με μικρόσωμο δελφίνι- εντοπίστηκε νεκρό στις νοτιοανατολικές ακτές της Σάμου, όπως έκανε γνωστό το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Σύμφωνα μάλιστα με το Ινστιτούτο, η νεκρή αυτή φώκια να αποτελεί την πρώτη καταγραφή του είδους σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου.
20 χρόνια δεν είχε εντοπιστεί αυτό το είδος
Αξιοσημείωτο είναι ότι έπειτα από 20 και πλέον χρόνια έρευνας του «Αρχιπέλαγος» στους πληθυσμούς των θαλάσσιων θηλαστικών στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου, δεν έχει εντοπιστεί ποτέ αυτό το είδος ούτε στο ανοιχτό πέλαγος, αλλά ούτε εκβρασμένο στις ακτές.
Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, ένας μικρός αλλά απομονωμένος πληθυσμός φώκιας έχει καταγραφεί σποραδικά τα προηγούμενα χρόνια αρκετά πιο βόρεια στο Αιγαίο -στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους-, ενώ σποραδικές καταγραφές έχουν γίνει σπάνια και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου. Ένας μικρός αλλά σημαντικός πληθυσμός τού είδους ζει στη Μαύρη Θάλασσα και απαρτίζεται από περίπου 500 φώκαινες.
Τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φώκαινας
Η φώκαινα έχει μήκος γύρω στα 1,4μ και βάρος 50 κιλά. Τρέφεται με διάφορα είδη ψαριών, κεφαλόποδων και καρκινοειδών, ενώ η διάρκεια ζωής της είναι περίπου τα 25 έτη.
Παρατηρείται συνήθως στα παράκτια νερά αλλά και σε ρηχά υπεράκτια νερά. Είναι αναγνωρίσιμη από το παχουλό σώμα, το στρογγυλεμένο κεφάλι, το χαμηλό τριγωνικό ραχιαίο πτερύγιο καθώς και την έλλειψη ρύγχους. Δεδομένου του ιδιαίτερα μικρού πληθυσμού του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο έναντι στις επιπτώσεις της υπεραλίευσης και γενικότερα στην αυξανόμενη επιβάρυνση και υποβάθμιση που προκαλεί ο άνθρωπος στις θάλασσες.
Το «ευχαριστώ» του Ινστιτούτου
Τέλος, το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» ευχαριστεί το Λιμενικό Σταθμό Πυθαγορείου, το Κλιμάκιο Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου και τους ενεργούς πολίτες του νησιού για τη συνεργασία τους για την καταγραφή αυτού το περιστατικού.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις