Ο κοροναϊός «σαρώνει» τα Ιωάννινα – Φόβοι για ραγδαία εξάπλωση
Ιωάννινα : Ο κοροναϊός προκαλεί απανωτά προβλήματα και στο νοσοκομείο της πόλης
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται ο νομός Ιωαννίνων, με τα κρούσματα να πληθαίνουν καθημερινά σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτόν της Αθήνας, αναλογικά με τον πληθυσμό. Η πόλη, που αποτελεί την «καρδιά» της βορειοδυτικής Ελλάδας και φιλοξενεί πάνω από 25.000 φοιτητές, βρίσκεται αυτήν την στιγμή στη δυσχερή κατάσταση που είχε «γλιτώσει» κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.
Από μηδέν κρούσματα, έχει τώρα εκτοξευτεί στο σημείο που σχολεία και να κλείνουν μέρα παρά μέρα, ενώ σε καραντίνα βρίσκεται και το Γηροκομείο των «Ζωσιμάδων». Στο δε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς και δέχεται κρούσματα και εκτός της Ηπείρου, επικρατεί μία απροσδιόριστη κατάσταση μεταξύ ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές και αυξανόμενων κρουσμάτων.
Η κατάσταση του νοσοκομείου
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα της χώρας και δέχεται ασθενείς από όλη την επικράτεια, κυρίως για περιπτώσεις χειρουργείων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αποτελεί πεδίο εκπαίδευσης για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και του τμήματος Νοσηλευτικής. Αυτήν την στιγμή, το προσωπικό… ανανεώθηκε από απόφοιτους (γιατρούς και νοσηλευτές) που κάνουν την πρακτική τους.
Όπερ μεθερμηνευόμενον, ανθρώπους άπειρους, κυρίως παρατηρητές της πανδημίας. Οι μαθητευόμενοι νοσηλευτές επί του πρακτέου ασχολούνται μόνο με των έλεγχο των ζωτικών λειτουργιών (πίεση αίματος και μέτρηση οξυγόνου), στο δε τμήμα των Λοιμωδών οι γιατροί που «επιστρατεύτηκαν» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στην πραγματικότητα δεν έχουν έρθει έτοιμοι, με προηγούμενη εξάσκηση, αλλά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε παντελώς αχαρτογράφητα ύδατα και μάλιστα κατά την πιο κρίσιμη στιγμή.
Το υποστελεχωμένο νοσοκομείο βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη». Σε νυχτερινές βάρδιες ανά κλινική μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο γιατροί και δύο νοσηλευτές, εκ των οποίων κάποιοι να έχουν μεταφερθεί ως επικουρικό προσωπικό για το διάστημα της πανδημίας από διαφορετικό τμήμα (πχ. νοσηλευτές της δερματολογικής κλινικής καλούνται να φροντίσουν ασθενείς της νευρολογικής).
Το προσωπικό του νοσοκομείου επιμένει ότι τα κρούσματα είναι οπωσδήποτε περισσότερα από όσα έχουν δηλωθεί, καθώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός των ασυμπτωματικών κι επομένως, δεν μπορεί να γίνει σαφής εκτίμηση του μεγέθους της διασποράς στην κοινότητα.
Παράλληλα, ακούγεται πως η διοίκηση του νοσοκομείου θέλει σταδιακά να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Τα στοιχεία από αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου και την καθαριότητα ανέλαβε συνεργείο, δείχνουν ότι η καθαριότητα χειροτέρεψε κατά πολύ σε σχέση με τα νοσοκομεία που δεν είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση.
Υγειονομική βόμβα τα σχολεία
Κάθε μέρα αναφέρονται νέα κρούσματα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ σχολεία, όπως αυτό στην περιοχή Κατσικάς και του γυμνασίου του Βελισσαρίου (Σεισμόπληκτα), βρίσκονται σε καραντίνα. Οι μαθητικές καταλήψεις «έσωσαν» κατά έναν τρόπο τα λύκεια, ωστόσο οι επόμενες ημέρες θεωρούνται απολύτως κρίσιμες για τη διασπορά του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα, αφού τα σχολεία άνοιξαν ξανά και μάλιστα εν μέσω ενός ιδιαιτέρως ψυχρού Οκτωβρίου. Γιατί έχει σημασία αυτή η πληροφορία; Γιατί στον ψυχρό Βορρά οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας (ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες) είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθούν, κυρίως σε μία πόλη που το βασικό της κλίμα είναι η δυνατή βροχή και οι καταιγίδες.
Φυσικά, τα προβλήματα που είχαν επισημανθεί ήδη πριν την αρχή της σχολικής χρονιάς, ότι δηλαδή τα τμήματα θα είναι πολυπληθή και οι μάσκες ανεπαρκείς, βρίσκουν τώρα μαθητές και καθηγητές έρμαια των ευθυνών του Δήμου και του υπουργείου: Τμήματα 25 μαθητών, έλλειψη καθαριότητας και καμία προστασία για τις ευπαθείς ομάδες.
Μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία λύση για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών ή μαθητών που έχουν στην οικογένειά τους ευπαθή μέλη (όπως ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα) ή και που οι ίδιοι μπορεί να τυγχάνουν μέλη των ευπαθών ομάδων. Όπως φαίνεται πια, το υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που ανέλαβε να εφαρμόσει το σχέδιο της ανοσίας της αγέλης, αφήνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτεθειμένα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας.
Η ζωή στην πόλη
Η απίστευτη ολιγωρία της Πολιτείας και της δημοτικής Αρχής βρίσκει τα Γιάννενα στο μάτι του κυκλώνα. Κι ενώ φωνές της ιατρικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας συζητούν για ολικό lockdown, ο δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, προέβη στην απρόβλεπτη κίνηση όχι μόνο να ακυρώσει προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου, αλλά και να προχωρήσει σε ενημέρωση των Γιαννιωτών μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, το οποίο ζητάει τήρηση των μέτρων και σύνεση. Έτσι, μη δεχόμενος ερωτήσεις, δε δόθηκαν ποτέ οι ανάλογες απαντήσεις που αφορούν τη ζωή στην πόλη.
Έτσι, πετυχαίνουμε τους Γιαννιώτες στην αμήχανη θέση να μη γνωρίζουν τίποτα ούτε για την κατάσταση της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, ούτε για την τήρηση ή μη των μέτρων, ούτε και για κάποια μελλοντική κίνηση που θα προστατέψει την κοινότητα.
Από εχθές, Τετάρτη, στα Γιάννενα γίνονται rapid tests στην κεντρική πλατεία της πόλης, τα οποία δεν είναι μέσο πρόληψης, ούτε και αντικειμενικής μέρησης αφού δεν παρουσιάζει έγκυρα αποτελέσματα για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, καθώς δεν εμφανίζει θετικά αποτελέσματα σε περίπτωση προσβαλλόμενου πολίτη που δεν έχει εκδηλώσει ακόμα συμπτώματα.
Αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε καραντίνα το Γηροκομείο των «Ζωσιμάδων», ενώ ανακοινώθηκαν 19 κρούσματα από τον ΕΟΔΥΥ. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα κρούσματα σε Θεσπρωτία, Άρτα και Πρέβεζα. Τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων, όπως αναφέρθηκε, υπολογίζει η ιατρική κοινότητα πως είναι πολλαπλάσιο από τα επίσημα.
Γεμάτα τσιπουράδικα
Κατά τα λοιπά, όμως, η ζωή στην πόλη κυλά στους δικούς της ρυθμούς. Και καθώς ήρθε ήδη ο χειμώνας για τους Γιαννιώτες, τα τσιπουράδικα «στενάζουν». Ωστόσο, άλλες επιχειρήσεις εστίασης περνούν δύσκολες ώρες και το κόστος ολικού lockdown υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ για την οικονομία της πόλης. Ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά, κυρίως με την επιστροφή των εισερχόμενων φοιτητών στα σπίτια τους, μακριά από την πόλη που βρίθει κρουσμάτων.
Φαίνεται πως τα Γιάννενα έχουν αφεθεί στα χέρια της νομοτέλειας. Μπορεί να αρρωστήσετε, μπορεί και να μην αρρωστήσετε. Η ολιγωρία της Πολιτείας και της Δημοτικής Αρχής σε συνδυασμό με την ακατανίκητη επιθυμία των κατοίκων να κολλάνε ο ένας πάνω στον άλλον γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο τσίπουρα, έχει βαρύνει την ατμόσφαιρα στην πόλη. Το επόμενο διάστημα, με κύρια πηγή του «κακού» τα σχολεία, αναμένεται να δούμε τα Γιάννενα ακόμα πιο συννεφιασμένα. Εκτός και αν αλλάξει ριζικά κάτι, πράγμα για το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ευοίωνες προβλέψεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις