Τι λέει στο MEGA o δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο της Oil One
Το πρόβλημα για τον δήμαρχο δεν είναι η εταιρεία, αλλά η κυβέρνηση που βλέπει το τεράστιο πρόβλημα μέσα στον οικιστικό ιστό και δεν λαμβάνει μέτρα.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Για την υπόθεση της Oil One και τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για τη ρύπανση από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Δραπετσώνα, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος.
Πρόκειται για περιβαλλοντικό σκάνδαλο, υποστήριξε ο δήμαρχος και τόνισε πως αν και υπέδειξαν στην ελληνική κυβέρνηση ποιος έχει την ευθύνη για την έντονη δυσοσμία στην περιοχή της Δραπετσώνας, δυο εισαγγελείς του Πειραιά έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο.
Τώρα, το μόνο μέσο που έχει η πόλη για να αμυνθεί, είναι η αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου περιγράφοντας την έκπληξή τους για την τόσο γρήγορη απόφαση για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους της Δραπετσώνας. Αυτό που ζητάνε είναι η υπόθεση να ξανανοίξει.
Μάλιστα, στις εκθέσεις του Αστεροσκοπείου και του Δημόκριτου σχετικά με τη ρύπανση που προκαλείται από τις δραστηριότητες της εταιρείας Oil One, έρχεται να προστεθεί και το ΑΠΘ επιβεβαιώνοντας ότι η πηγή του προβλήματος στην περιοχή είναι η Oil One.
Ωστόσο, οι εισαγγελείς δεν άκουσαν τα ιδρύματα και αποφάσισαν με μια προκαταρκτική εξέταση ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει από εκεί.
Ο κ. Βρεττάκος εξήγησε πως το βενζόλιο που παράγεται στο εργοστάσιο, μια καρκινογόνος ουσία, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο 5 ετησίως για να θεωρείται ασφαλές, βρίσκεται στο 8,5.
Το πρόβλημα για τον δήμαρχο δεν είναι η εταιρεία, αλλά η κυβέρνηση που βλέπει το τεράστιο πρόβλημα μέσα στον οικιστικό ιστό και δεν λαμβάνει μέτρα.
Ο δήμος της περιοχής έχει καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία λέει ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Χρήστος Βρεττάκος: Oι άνθρωποι της πόλης δεν φοβούνται τις απειλές
Υπενθυμίζεται ότι την αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δημοσιοποίησε ο ίδιος ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος ο οποίος μάλιστα ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι μπήκε στο αρχείο η δικογραφία «πλανάται στον ευρύτερο Πειραιά η απειλή ότι όποιος ξαναμιλήσει μετά την απόφαση του Εφέτη για αυτό που όλη η πόλη γνωρίζει θα βρεθεί αντιμέτωπος με νομικές συνέπειες», για να συμπληρώσει ότι «οι άνθρωποι της πόλης χωρίς να φοβούνται τις απειλές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς τον εφιάλτη για την υγεία τους απ’ την βιομηχανική δραστηριότητα μέσα στα σπίτια τους». Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Βρεττάκου έχει ως εξής:
«Στις 28 Ιουλίου είχαμε τον Εισαγγελέα Πειραιά και την ίδια μέρα τον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά να θέτουν στο αρχείο την υπόθεση με την δυσοσμία στην περιοχή της Δραπετσώνας.
Μάλιστα χωρίς να πάρουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αστεροσκοπείου και του Δημόκριτου κατέληξαν πολύ γρήγορα ότι ναι μεν πρόβλημα δυσοσμίας υπάρχει αλλά τα παραπάνω επιστημονικά ιδρύματα δεν ξέρουν τη δουλειά τους και η βιομηχανική δραστηριότητα που υποδεικνύουν δεν είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα.
Ταυτόχρονα από εκείνη τη μέρα και μετά πλανάται στον ευρύτερο Πειραιά η απειλή ότι όποιος ξαναμιλήσει μετά την απόφαση του Εφέτη για αυτό που όλη η πόλη γνωρίζει θα βρεθεί αντιμέτωπος με νομικές συνέπειες. Είχαμε πει τότε και το ξαναλέμε και τώρα.
Οι άνθρωποι της πόλης χωρίς να φοβούνται τις απειλές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς τον εφιάλτη για την υγεία τους απ’ την βιομηχανική δραστηριότητα μέσα στα σπίτια τους.
Περιμένουμε τη θέση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από τον οικιστικό ιστό.
Ταυτόχρονα επειδή ζούμε σε μια χώρα που δεν έχουμε το δικαίωμα να προσβάλλουμε με νομικά μέσα την εισαγγελική απόφαση κάνουμε το μόνο που υπάρχει ως δυνατότητα.
Στέλνουμε αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκφράζοντας την έκπληξη μας για την εισαγγελική απόφαση και ζητάμε την δική του παρέμβαση.
Μετά την κατάθεση της αναφοράς προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήρθε και το πόρισμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που επιβεβαιώνει τα πορίσματα του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου.
Αναμένουμε λοιπόν την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.»
Και νέα ερώτηση από ΜέΡΑ25 για την έρευνα του ΑΠΘ και την Oil One
Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκη κατέθεσε η βουλευτής Β Πειραιά και γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, με αφορμή και το πόρισμα του ΑΠΘ. Με την ερώτηση αυτή ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει ύστερα από τα πορίσματα των ερευνητικών κέντρων όπως και για τα ζητήματα που υπάρχουν με τις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων της Oil One.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις