«Τα Μέγαρα μπορούν να θρέψουν όλη την Αττική!»
Ο δήμαρχος Μεγάρων,Γρηγόρης Σταμούλης, μίλησε στο in.gr
Στη πόλη των Μεγάρων συμβαίνουν καλά πράγματα. Ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης που έχει ως μέγιστη προτεραιότητα την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος δηλώνει. «Το περιβάλλον και η προστασία του είναι το μέλλον, είναι τα παιδιά μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Οφείλουμε να το προστατέψουμε γιατί είναι το σπίτι μας. Το πράσινο των πόλεων μας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για μας και ως αισθητική αλλά και ως απαραίτητο συστατικό για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας». Σχεδιάζει μάλιστα και ένα μεγάλης κλίμακας έργο με την δημιουργία ενός πάρκου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού στο κέντρο των Μεγάρων.
Παράλληλα με το περιβάλλον η δημοτική αρχή έχει κατανοήσει πως η ανάπτυξη έχει μέγιστη αξία για την περιοχή ώστε να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας μεταξύ άλλων. «Τα Μέγαρα μπορούν να θρέψουν όλη την Αττική» μας λέει αναφερόμενος στις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα και συμπληρώνει: «Ο Δήμος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προσπαθεί να την αναπτύξει ακόμα περισσότερο και να την βάλει σε πιο επιστημονική και οργανωμένη βάση». Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζει και τη δημιουργία Αγροτικού Τεχνολογικού Πάρκου, μια ιδέα που ενθουσιάζει και δημιουργεί προοπτικές.
Φυσικά τα Μέγαρα έχουν να επιδείξουν και έντονο πολιτιστικό στοιχείο που η περαιτέρω ανάδειξη του είναι μέσα στα άμεσα σχέδια του δημάρχου Σταμούλη. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους δημότες της πόλης. Δομές υγείας, παιδείας, ασφάλεια, έργα υποδομής και πολλά άλλα συμπεριλαμβάνονται.
Ο Γρηγόρης Σταμούλης έχει στόχους έχει όμως και σκοπέλους να ξεπεράσει. Όπως το οδικό δίκτυο που παραμένει σε πολύ κακή κατάσταση και υπάρχουν λόγοι για αυτό. Όπως και τα θέματα ασφαλείας στη περιοχή που και για αυτά εντοπίζει τις εστίες τους. θετικό το γεγονός πως αναφέρεται σε αυτά. Ρίσκο παράλληλα διότι αφού τα αναφέρει πρέπει να τα επιλύσει.
Η πόλη σας έχει τις απαραίτητες δομές υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες; Επίσης, με την πανδημία αποκαλύφθηκαν ελλείψεις που πιθανόν έχετε και τι κάνατε για αυτό; Ειδική μέριμνα σκοπεύετε να λάβετε για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία;
Ο Δήμος μας σαν κύρια δομή Υγείας έχει το Κέντρο Υγείας, το οποίο παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας. Παράλληλα και σε αγαστή συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, ο Δήμος μας έχει αναπτύξει μία σημαντική δομή στον τομέα της Υγείας, το Κέντρο Πρόληψης Υγείας, που έχει βραβευθεί δύο φορές και το οποίο παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα (προληπτικές εξετάσεις) σε συνάρτηση με τα 11 πρωτόκολλα, που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) Μαντού, Τραχήλου της μήτρας, Προστάτη, Μελάνωμα, Παχέως εντέρου, Άνια, Στρεπτόκοκκος, κατάθλιψη, ΧΑΠ, Ανευρύσματος και Οστεοπόρωσης.
Μέσα στην πανδημία ενισχύσαμε το Κέντρο Υγείας δημιουργώντας ένα νέο χώρο υποδοχής και εξέτασης για ύποπτα περιστατικά COVID – 19.
Παράλληλα μέσω του ΚΕΠ Υγείας απολυμάναμε δημοτικά καταλύματα και κοινόχρηστους χώρους, Σχολεία και Παιδικούς Σταθμούς.
Διενεργήσαμε τεστ Covid – 19 για υπαλλήλους του Δήμου, που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία, μέσω των δομών “Βοήθεια στο σπίτι”, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο, τα υποστηρίξαμε και σταθήκαμε δίπλα τους στις δυσκολίες που είχαν, ενώ υπήρξε και υπάρχει ακόμα ψυχολογική υποστήριξη, στους έχοντες ανάγκη.
Τέλος, λόγω της πανδημίας γνωρίζουμε, ότι οι ανάγκες αίματος είναι αυξημένες, ενώ τα αποθέματα μειωμένα, γι’ αυτό λοιπόν προχωρήσαμε στη δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος και οργανώσαμε εθελοντικές αιμοδοσίες.
Από όλα όσα προανέφερα προκύπτει, ότι όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, ο Δήμος μας πρωτοπορεί.
Ποιά είναι τα έργα υποδομής, που έχετε προγραμματίσει να κάνετε και που θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της θητείας σας;
Έχουμε προγραμματίσει ένα μεγάλο αριθμό έργων υποδομής τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής: Η κατασκευή ενός Δημοτικού Σχολείου κι ενός Νηπιαγωγείου στα Μέγαρα, η κατασκευή ενός Δημοτικού Σχολείου στην Κινέτα, η δημιουργία μίας Μαρίνας στο λιμάνι της Νέας Περάμου με ΣΔΙΤ, η δημιουργία ενός Αθλητικού Κέντρου με Κολυμβητήριο, η κατασκευή εξέδρας και η τοποθέτηση πυλώνων φωτισμού στο Δημοτικό Γήπεδο Μεγάρων, η κατασκευή δεύτερου ορόφου στο Δημαρχείο, η κατασκευή δεύτερου ορόφου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, η επέκταση Τηλεμετρηκού Συστήματος στο δίκτυο Υδρεύσεως, η ανάπλαση πέντε πλατειών σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, η κατασκευή WC και Ραμπών ΑμΕΑ στα Σχολεία κλπ.
Οι δομές εκπαίδευσης στο δήμο σας είναι σε υψηλό επίπεδο ή παρατηρούνται ελλείψεις; Τι συνέβη με τις προκατασκευασμένες αίθουσες νηπιαγωγείων και υπήρξε καθυστέρηση στη τοποθέτηση τους;
Ο Δήμος Μεγαρέων έχει τριάντα δύο (32) Σχολικές Μονάδες Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης, από τις οποίες μόνο η μία στεγάζεται σε μισθωμένο ακίνητο.
Επίσης, λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), το μοναδικό στη Δυτική Αττική, ΔΙΕΚ με πολλές ειδικότητες καθώς και τμήματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Μεγάρων.
Σε γενικές γραμμές, στα σχολεία του Δήμου μας δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες ελλείψεις, δεδομένου ότι αρκετές σχολικές μονάδες είναι κατασκευασμένες τα τελευταία χρόνια και μάλιστα το τελευταίο κτίριο, το Εργαστηριακό Κέντρο, παραδόθηκε τον Μάιο του 2018, ενώ αυτό τον καιρό κατασκευάζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο και 2ο Νηπιαγωγείο Νέας Περάμου.
Γίνεται παράλληλα προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου για ανέγερση νέου κτιρίου, που θα στεγάσει το 3ο Γυμνάσιο Μεγάρων, το μοναδικό σχολείο, που λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι ότι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων κρίθηκε ακατάλληλο για λειτουργία πριν ένα χρόνο και έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου, για την κατεδάφιση και την κατασκευή νέου κτιρίου, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διότι αυτή τη στιγμή συστεγάζεται με άλλο Δημοτικό Σχολείο.
Τέλος, μια ακόμη ανάγκη στα όρια του Δήμου μας είναι η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Σχολείου στην Τοπική Κοινότητα της Κινέτας, από όπου καθημερινά φεύγουν περίπου 80-90 παιδιά για σχολεία των Μεγάρων και των Αγ. Θεοδώρων (δηλαδή ακόμα και εκτός Περιφέρειας Αττικής).
Η καθυστέρηση στην τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών οφείλεται στην μη έγκαιρη αποστολή τους, αφού οι πρώτες αίθουσες έφθασαν στη Νέα Πέραμο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Και αυτό βεβαίως δεν είναι ευθύνη του Δήμου, αφού είχαμε την υποχρέωση να κατασκευάσουμε μόνο τις βάσεις έδρασης των προκατασκευασμένων αιθουσών, την οποία και υλοποιήσαμε εγκαίρως.
Αυτή την εβδομάδα μπήκαν και οι υπόλοιπες αίθουσες και ήδη ξεκίνησαν πια τα μαθήματα κανονικά και σε αυτές τις αίθουσες.
Πώς θα ενισχύονταν ουσιαστικά η τοπική επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας και πως μια Δημοτική αρχή θα βοηθούσε; Υπάρχει Ανεργία στα Μέγαρα; Έχουμε δει, πως διεκδικείτε συνεχώς τόσο για τους Αγρότες όσο και τους Αλιείς. Τουριστικά ο Δήμος έχει περιθώρια ανάπτυξης δεδομένου και έντονου πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής;
Η περιοχή του Δήμου Μεγαρέων είναι, θα έλεγα, ευλογημένος τόπος. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Λεκανοπέδιο των 5 εκατομμυρίων κατοίκων και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει, ευνοούν την ανάπτυξη τόσο του πρωτογενούς τομέα, όσο και του Τουρισμού σε πολλές μορφές αυτού, όπως Αρχαιολογικού, Φυσιολατρικού, Θρησκευτικού, Ιαματικού κλπ. Η ανάπτυξη των παραπάνω σίγουρα θα πολλαπλασιάσει τις θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα των νέων.
Η Γεωμορφολογία και οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε τέτοιο βαθμό, που θα μπορούσε να θρέψει όλο το Λεκανοπέδιο.
Η Αγροτική παραγωγή βρίσκεται ήδη σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα δε παραγόμενα τοπικά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας, όπως π.χ. Λάδι, Κρασί, Φυστίκια τύπου Αιγίνης, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι πολύ καλύτερα και ποιοτικότερα από αυτά της Αίγινας. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκ των παραγόμενων τοπικών προϊόντων καλύπτεται από τα Κηπευτικά και από τα Αυγά, τα οποία καλύπτουν το 35% περίπου της πανελλήνιας παραγωγής.
Ο Δήμος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προσπαθεί να την αναπτύξει ακόμα περισσότερο και να την βάλει σε πιο επιστημονική και οργανωμένη βάση.
Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζει και τη δημιουργία Αγροτικού Τεχνολογικού Πάρκου.
Για την ανάπτυξη του Τουρισμού προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προβάλουμε τον σχετικό πλούτο που διαθέτουμε και τώρα τελευταία, σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ, να αναπτύξουμε τον Ιαματικό Τουρισμό, αφού ο υπάρχων υγροβιότοπος του Βουρκαρίου απ’ ότι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις και αναλύσεις, διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Τάση της εποχής είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, η μείωση των εκπομπών αερίου. Θα ενθαρρύνετε και πως αυτές την εναρμόνιση με τις σύγχρονες αυτές παγκόσμιες απαιτήσεις; Στα Μέγαρα ο αέρας είναι «καθαρός» και η θάλασσα για βουτιές;
Το περιβάλλον και η προστασία του είναι το μέλλον, είναι τα παιδιά μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οφείλουμε να το προστατέψουμε γιατί είναι το σπίτι μας. Ως δημοτική αρχή απ΄ την πρώτη στιγμή ήταν βασική μας προτεραιότητα και αποκλειστικός μας στόχος όλες οι ενέργειές μας, να είναι σύμφωνες και εναρμονισμένες με τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρω, πως είμαστε από τους πρώτους δήμους, που φτιάξαμε δωρεάν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στόλο ποδηλάτων , για κίνηση μέσα στις πόλεις μας, ενισχύσαμε την ανακύκλωση συνολικά σε ποσοστό πάνω από 45% σε σχέση με το παρελθόν, προωθήσαμε δράσεις εναλλακτικών μορφών ανακύκλωσης, για διάφορες πτυχές της καθημερινότητας ακόμη και με την δωρεάν παροχή ατομικών κάδων σε σχολεία, επιχειρήσεις και σπίτια.
Το μεγαλύτερο έργο προς αυτή την κατεύθυνση το οποίο σύντομα θα ολοκληρωθεί είναι η αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου μας με σύγχρονες λάμπες led με ότι αυτό σημαίνει, για την μείωση των ρύπων, την οικονομία και την εξοικονόμηση πόρων. Ένα δίκτυο μάλιστα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και αριθμεί πάνω από 18500 φωτιστικά σώματα.
Προσφάτως, λόγω εξέλιξης των συνθηκών αλλά κυρίως λόγω της γενικότερης φιλοσοφίας, που ανέπτυξα κάναμε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ευνοϊκές, για τον πεζό και το ποδήλατο και παράλληλα συντάσσεται νέα κυκλοφοριακή μελέτη από εξειδικευμένους επιστήμονες, για να επαναπροσεγγίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, με τις πλέον σύγχρονες τάσεις της εποχής.
Το πράσινο των πόλεων μας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για μας και ως αισθητική αλλά και ως απαραίτητο συστατικό για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Σε αυτό το πλαίσιο και πέραν του καθημερινού ενδιαφέροντός μας, για να είναι οι πόλεις μας πράσινες, πέραν των παρεμβάσεων σε καίρια σημεία, για να ενισχύσουμε την «πράσινη αισθητική μας», είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, πως είμαστε στο τελικό στάδιο μελετών και αναζήτησης χρηματοδότησης, για την δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου πρασίνου, αναψυχής και εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλεως των Μεγάρων.
[
Στο ερώτημα σας για το αν είναι ο αέρας μας «καθαρός», μπορούν να δώσουν απάντηση οι γιατροί ανά τον κόσμο, που εδώ και δεκαετίες προωθούν και ενισχύουν τις επισκέψεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στην απίστευτου κάλλους, αλλά κυρίως «αγνή» μεγαρική ύπαιθρο.
Οι θάλασσές μας δεν είναι για βουτιές επειδή το λέει ο δήμαρχος αυτού του ευλογημένου τόπου, αλλά σας προσκαλούμε να το διαπιστώσετε. Επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, σας προτρέπω έστω και ηλεκτρονικά για αρχή, να κάνετε τις πρώτες σας «βουτιές» στην περιοχή μας επισκεπτόμενοι το site μας www.megara.gr ή τις αντίστοιχες σελίδες μας στο facebook (pamemegara) και το instagram(pamemegara).
Αποπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας έναντι των προμηθευτών του δήμου σε σύντομο χρονικό διάστημα;
Είναι γνωστό, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι επιχορηγήσεις του Κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί κατά 65% περίπου. Πέραν τούτου η πανδημία του Κορωνοϊού αφ’ ενός μεν έχει μειώσει αισθητά τα έσοδα του Δήμου, αφ’ ετέρου δε έχει αυξήσει, όπως είναι επόμενο τα έξοδα. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος φροντίζει, να πληρώνει τους προμηθευτές και τους Εργολάβους στο χρόνο, που επιτρέπουν βεβαίως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και παράλληλα αποπληρώνει και τα χρέη, που έχει κληρονομήσει.
Αν και δεν είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής η ασφάλεια του Δήμου, ο δικός σας δήμος αντιμετωπίζει θέματα παραβατικότητας και βίαιων συμπεριφορών;
Η τοπική μας Κοινωνία είναι, κατά το μάλλον ή ήττον, ομοιογενής και αποτελείται από ανθρώπους φιλήσυχους, που δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα παραβατικότητας. Η ύπαρξη όμως ενός συνοικισμού Ρομά πολλαπλασιάζει τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας στο Δήμο μας. Είμαστε διαρκώς σε επαφή και σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και με διάφορες ενέργειες και δράσεις προσπαθούμε να μετριάσουμε και ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα.
Ποια είναι η κατάσταση του οδικού δικτύου στο δήμο σας;
Η κατάσταση του Οδικού δικτύου, θα έλεγα, ότι ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τα δύο μεγάλα έργα, της κατασκευής δικτύων Αποχέτευσης και των Οικιακών συνδέσεων αυτών και της αντικατάστασης του δικτύου Υδρεύσεως στην πόλη των Μεγάρων είχαν “τραυματίσει” σοβαρά το Οδικό δίκτυο. Η παραπάνω κατάσταση μας οδήγησε στο να θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα την επισκευή και ασφαλτόστρωση του Οδικού δικτύου του Δήμου. Με πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, να ασφαλτοστρώσουμε περισσότερους από τους μισούς δρόμους σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό δρόμων στην Κινέτα.
Η προσπάθεια συνεχίζεται, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο ασφαλτοστρώσεων και πολύ σύντομα θα καταφέρουμε να βγάλουμε σε δημοπράτηση ένα ακόμα σχετικό έργο της τάξεως των 5.000.000 Ευρώ.
Σκοπεύουμε να σταματήσουμε την προσπάθεια, όταν θα έχουμε ασφαλτοστρώσει όλο το Οδικό δίκτυο του Δήμου.
Μια περιοχή κ. Σταμούλη κρίνεται και από το επίπεδο των αθλητικών της υποδομών. Ο δικός σας δήμος έχει τις αναγκαίες υποδομές άθλησης αλλά και τον αναγκαίο αριθμό προπονητών και γυμναστών;
Αναφορικά με τον Αθλητισμό, είναι σαφές το πόσο επενδύουμε σε αυτόν. Σας θυμίζω τις μεγάλες επενδύσεις που έχουμε κάνει στους αθλητικούς χώρους του δήμου, με κατασκευή ξύλινου παρκέ σε κλειστά γήπεδα, με τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα σε γήπεδα ποδοσφαίρου, με την τοποθέτηση υπαίθριων γυμναστηρίων, με τη δωρεάν παραχώρηση των αθλητικών χώρων στα τοπικά αθλητικά σωματεία, όπου αθλούνται τα παιδιά μας, αλλά και την επιχορήγηση τους όταν αυτό είναι δυνατόν.
Ταυτόχρονα φροντίζουμε διαρκώς για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών χώρων γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία, διασκέδαση και ευγενής άμιλλα. Έπειτα είναι και οι αθλητικού περιεχομένου εκδηλώσεις και αγώνες σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, που φιλοξενούνται επιτυχώς στους χώρους αυτούς και τις οποίες ο Δήμος στηρίζει.
Τέλος υλοποιούμε προγράμματα μαζικού Αθλητισμού της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού, για όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμπολιτών μας (3η ηλικία, ΑΜΕΑ, “αθλητισμός και γυναίκα” “αθλητισμός και παιδί”) και ασφαλώς απασχολείται το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό με προπονητές και Γυμναστές, που προσλαμβάνονται μέσω Προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Πολιτική προστασία. Η εμπειρία έδειξε μετά από πρόσφατα γεγονότα, ότι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένοι είναι οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις. O Δήμος Μεγαρέων είναι ένας «οχυρωμένος» Δήμος;
Εμείς μπορούμε να πούμε, μετα λόγου γνώσεως, ότι ο Δήμος Μεγαρέων είναι ένας “οχυρωμένος” Δήμος. Είμαστε οργανωμένοι, προετοιμασμένοι και δοκιμασμένοι σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Έχουμε αποκτήσει τεράστια εμπειρία, αφού έχουμε αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη επιτυχία τέσσερις θεομηνίες σε διάστημα δυόμιση ετών. Να υπενθυμίσω την τεράστια πυρκαγιά της Κινέτας τον Ιούλιο του 2018, που έκαψε 60.000 περίπου στρέματα δάσους, πέρασε μέσα από τους Οικισμούς και δεν είχαμε ούτε έναν τραυματία. Την τεράστια πλημύρα της Νέας Περάμου, τον Νοέμβριο του 2017 την ίδια μέρα με αυτήν της Μάνδρας και τις δύο πλημύρες στην Κινέτα, τον “Ζορμπά” τον Σεπτέμβριο του 2018 και την τεράστια καταιγίδα “Γηρυόνης”, τον Νοέμβριο του 2019. Και στις τέσσερις αυτές περιπτώσεις οι υπηρεσίες του Δήμου, με την βοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων και των απλών εθελοντών πολιτών και με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας Αττικής και της Πολιτείας ανταποκρίθηκαν πλήρως.
Ποιο είναι το ιδανικό σύστημα εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων κ. Σταμούλη; Για το σύστημα της Απλής Αναλογικής, που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 2019, ποια είναι η άποψή σας;
Ένας Δημοτικός συνδυασμός εκλέγεται από τους πολίτες για να εφαρμόσει το Πρόγραμμά του, να επιλύσει τα προβλήματα της περιοχής και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών.
Στο τέλος της θητείας οι πολίτες πάλι, θα κρίνουν εάν ο συνδυασμός αυτός πέτυχε ή απέτυχε.
Ως εκ τούτου θεωρώ, πως ένα σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο όμως θα εξασφαλίζει, έστω και οριακά, την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του πρώτου συνδυασμού, θα είναι το ιδανικότερο, προκειμένου να λειτουργεί ο Δήμος απρόσκοπτα και να δύναται ο συνδυασμός αυτός, να εφαρμόζει το Πρόγραμμά του. Το σύστημα, που εφαρμόστηκε, δημιουργεί δυσλειτουργία στο Δήμο, με το πιο σημαντικό πρόβλημα να εστιάζεται στις Δημοτικές Κοινότητες και τούτο διότι, ενώ ο “Καποδίστριας” και ο “Καλλικράτης” εκινούντο στην κατεύθυνση της συνένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, το εφαρμοσθέν σύστημα λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή προς την κατεύθυνση διάσπασης των Δήμων. Πέραν τούτου θεωρώ, πως είναι και αντισυνταγματικό, να έχει δημιουργηθεί τρίτος βαθμός Αυτοδιοίκησης, αφού μία Δημοτική Κοινότητα μπορεί να έχει ξεχωριστή διοίκηση με δικό της Προϋπολογισμό.
Ο εισπρακτικός μηχανισμός των Δήμων είναι επαρκής, ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα; Σε συνέχεια, πιστεύετε, πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια;
Είναι γνωστό, ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουν παγώσει οι προσλήψεις στους Δήμους. Αυτό έχει ως συνέπεια οι υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Εσόδων του Δήμου να έχει αρκετά προβλήματα στην εκτέλεση των προβλεπόμενων ενεργειών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Θεωρώ πως θα είναι πολύ άδικη η απόφαση, να αποκτήσουν Οικονομική αυτοτέλεια οι Δήμοι μέσω του ΕΝΦΙΑ. Και θα δώσω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Ένας Δήμος με πληθυσμό 45.000 κατοίκων, που καλύπτει έκταση 330 τετραγωνικά χιλιόμετρα θα εισπράττει ένα ποσό Α, από τα ακίνητα, τα οποία βεβαίως είναι ανάλογα του πληθυσμού. Παράλληλα θα πρέπει να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες, που δημιουργεί η μεγάλη έκταση, με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα του οδικού δικτύου, τα 18.500 φωτιστικά σώματα, με τις τεράστιες αποστάσεις, που πρέπει να διανύουν τα απορριμματοφόρα, για να καλύπτουν τις ανάγκες των διάσπαρτων οικισμών κλπ. Ενας αστικός όμως Δήμος, που έχει πληθυσμό 200.000 κατοίκους και καλύπτει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα εισπράττει πολλαπλάσια έσοδα και παράλληλα θα έχει υποπολλαπλάσια έξοδα, αφού δεν θα έχει να εξυπηρετήσει τις προαναφερθείσες ανάγκες. Είναι δίκαιο αυτό;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις