Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η πλήξη κάνει καλό – Γιατί είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά να βαρεθούν

Η πλήξη κάνει καλό – Γιατί είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά να βαρεθούν

Κι όμως η πλήξη έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία των παιδιών μας

Ένα ιδιαίτερο συχνό παράπονο των παιδιών, από την νηπιακή ακόμα ηλικία, είναι ότι βαριούνται κι ότι δεν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν για να διώξουν μακριά την πλήξη τους.

Καθώς οι γονείς ακούνε αυτά τα παράπονα, μπορεί αυτόματα να υποθέσουν ότι βαριούνται επειδή δεν υπάρχουν αρκετά παιχνίδια ή επειδή δεν κάνουν αρκετές διασκεδαστικές δραστηριότητες μαζί τους ενώ συνήθως ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού αρνητικά.

Αντίθετα, η πλήξη είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί κι είναι σημαντικό να αφήνετε τα παιδιά να… βαριούνται κατά καιρούς.

Εξοικείωση με την πλήξη

Η πλήξη αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Είναι κάτι που όλοι βιώνουμε. Τα παιδιά μπορεί να βαρεθούν στο μάθημα, σε άλλες δραστηριότητες, ακόμα και κατά το παιχνίδι τους, ακριβώς όπως μπορεί να συμβεί με τους ενήλικες.

Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να αφήσουμε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την πλήξη, ώστε να μάθουν από νωρίς την αίσθηση αλλά και πως να της διαχειρίζονται. Στην πραγματικότητα, πολλοί μελετητές προτείνουν ότι η πλήξη προάγει την ανάπτυξη, νοητική και συναισθηματική.

*Ενισχύει την δημιουργικότητα

Πολλοί είναι οι ειδικοί που προτείνουν ότι η πλήξη στον πυρήνα της αποτελεί μια αναζήτηση του εγκεφάλου για νευρική διέγερση.

Από την στιγμή που δεν υπάρχει, τότε ο εγκέφαλος θα κάνει κάτι για την δημιουργήσει κι έτσι ενισχύεται η δημιουργικότητα του ατόμου. Όταν λοιπόν, το νήπιο βαρεθεί είναι σημαντικό να μην σπεύσετε να το «απαλλάξετε» από την πλήξη του αλλά να το αφήσετε να χρησιμοποιήσει την φαντασία του για να «βγει» από αυτήν την κατάσταση. Έτσι η δημιουργικότητά του θα ενισχύεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Ενδυναμώνει την αυτοεκτίμηση

Εάν το παιδί που παραπονιέται ότι βαριέται, καταφέρει να βρει κάτι εποικοδομητικό και να χρησιμοποιήσει την πλήξη του προς όφελός του, τότε αυτόματα θα ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή του, καθώς κατάφερε να βγει από την κατάσταση ανεξάρτητα.

Εάν ακούσετε το παιδί να λέει ότι «βαριέται» τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, απλά αφήστε το να διαχειριστεί μόνο του την πλήξη και εκείνο θα βρει τον τρόπο μέσω της προσπάθειας. Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτούν, να απογοητευτούν ή και να θυμώσουν αλλά μετά από λίγο θα βρουν να κάνουν κάτι άλλο προκειμένου να μην βαριούνται.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024