Σασόλι: Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις
Σύντομη αναφορά του Νταβίντ Σασόλι στα ελληνοτουρκικά κατά την εισήγησή του στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής, όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ερωτηθείς για το θέμα.
«Όταν μίλησα στο Συμβούλιο αναφέρθηκα στο ζήτημα» σημείωσε ο Νταβίντ Σασόλι και τόνισε ότι «οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις».
Παράλληλα, ο κ. Σασόλι επισήμανε ότι «το Oruc Reis βρίσκεται στην ίδια θέση που ήταν και τον Αύγουστο», ενώ αναφορικά με το ζήτημα των Βαρωσίων υπογράμμισε ότι η Τουρκία «ενήργησε μονομερώς».
Στα ρηχά οι συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά
Με το Brexit, τον κοροναϊό και το κλίμα να είναι τα κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής, αξιωματούχοι που προσήλθαν στις Βρυξέλλες μειώνουν τις προσδοκίες της Ελλάδας για αυστηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.
Ως γνωστόν, η Γερμανία ξέκοψε από νωρίς το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας πριν τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται επίσης πως το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν έχει καμία αναφορά στην Τουρκία.
Αν και εκτός ατζέντας, πάντως, το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί τελικά το πρωί της Παρασκευής, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να δείξει συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες.
Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει η EE ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες. pic.twitter.com/A0PZ2g1ICq
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 15, 2020
Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο, αν και έχει ενδιαφέρον ότι αναφέρθηκε στην Τουρκία μόνο στο πλαίσιο της διαμάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Μακρόν και υπογράμμισε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».
Déclaration d'@EmmanuelMacron à son arrivée au Conseil européen#EUCO @francediplo pic.twitter.com/vWHvGC7z1K
— La France dans l'UE (@RPFranceUE) October 15, 2020
Δευτερεύον θέμα οι τουρκικές προκλήσεις
Ενδεικτικές του πώς αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη το θέμα των τουρκικών προκλήσεων είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών που επικαλείται το Politico.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος κράτους-μέλους της ΕΕ δήλωσε στο Politico ότι έχει χαμηλές προσδοκίες από τις σημερινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής. «Υποτίθεται θα μιλούσαμε για το Brexit και την Αφρική, αλλά θα καταλήξουμε να μιλάμε για τον κοροναϊό και την Τουρκία».
Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος σχολίασε απλά ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «θα ενημερώσουν για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις» σχετικά με την Τουρκία.
Welcome to day one of #EUCO chaired by @eucopresident
Meeting of #EU27 has just started with exchange of views by @EP_President pic.twitter.com/YXpD0IrNCf
— Barend Leyts (@BarendLeyts) October 15, 2020
Δυσαρέσκεια για τη μη λήψη αποφάσεων
Στο μεταξύ το Reuters μεταδίδει ότι διπλωμάτες, αξιωματούχοι και αναλυτές σημειώνουν πως η τακτική «καρότο και μαστίγιο» δεν αποδίδει κι αφήνει εκτεθειμένους τους «27», όπως φαίνεται από την προκλητική στάση της γείτονος που ξεκινά εκ νέου έρευνες για γεωτρήσεις.
Δυσαρέσκεια για τη μη λήψη αποφάσεων εκφράζεται από ανώτατους αξιωματούχους, ακόμα και εντός των κόλπων της Ε.Ε., τόσο όσον αφορά στην Άγκυρα όσο και για τα λοιπά ζητήματα.
Αξιωματούχος δήλωσε στο Politico ότι οι πολλές σύνοδοι αποτρέπουν τους ηγέτες των κρατών-μελών από το να παίρνουν αποφάσεις, γιατί τα θέματα μετατίθενται για επόμενες συνεδριάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις