Κοροναϊός : Γιατί αυξήθηκαν απότομα τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – Τι περιμένουν οι ειδικοί
Στις 5 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραφε τη θετικότερη επίδοση όσον αφορά τα κρούσματα covid-19, σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας, με μόλις δύο θετικά τεστ σε σύνολο 303 πανελλαδικά. Τι συνέβη, λοιπόν και σε διάστημα δέκα ημερών, τα κρούσματα πήραν την ανηφόρα, φτάνοντας χθες στα 56;
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Στις 5 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραφε τη θετικότερη επίδοση όσον αφορά τα κρούσματα covid-19, σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας, με μόλις δύο θετικά τεστ σε σύνολο 303 πανελλαδικά. Τι συνέβη, λοιπόν και σε διάστημα δέκα ημερών, τα κρούσματα πήραν την ανηφόρα, φτάνοντας χθες στα 56; Κι επίσης, ποια είναι η εκτίμηση των ειδικών για το διάστημα που θα ακολουθήσει;
Όπως αναφέρει η voria.gr, απαντήσεις στο πρώτο ερώτημα επιχειρήθηκε να δοθούν από διάφορες πλευρές, αρμόδιες και μη. Ειπώθηκε, για παράδειγμα ότι στην τωρινή αύξηση των κρουσμάτων καθρεφτίζονται περιστατικά μεγάλου συγχρωτισμού τα οποία είχαν σημειωθεί πριν από περίπου δεκαπέντε με είκοσι μέρες. Αναφέρονται ως παραδείγματα η συγκέντρωση χιλιάδων οπαδών του ΠΑΟΚ έξω από το Μακεδονία Παλάς, στις 23 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενθαρρύνουν την ομάδα τους ενόψει του αγώνα με την Κράσνονταρ, καθώς και μια, δύο συναυλίες στο θέατρο Γης τις οποίες επίσης παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές.
Οι πιθανές αιτίες
Σύμφωνα με μία άλλη εξήγηση, συμμετοχή στην αύξηση των κρουσμάτων έχει και η σταδιακή επάνοδος των φοιτητών στην πόλη, αν και η πλειονότητά τους δεν έχει επιστρέψει ακόμη. Όπως επίσης και η διασυνδεσιμότητα της Θεσσαλονίκης με την ενδοχώρα της, δηλαδή με όμορους νομούς όπως η Πέλλα και η Πιερία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον Συμεών Μεταλλίδη, λοιμωξιολόγο, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας στο ΑΠΘ, τα περιστατικά αυτά ενδεχομένως να συνετέλεσαν κατά ένα μέρος στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, δεν ήταν τα καθοριστικά. «Η αύξηση είναι φυσιολογική και ήταν αναμενόμενη», αναφέρει ο κ. Μεταλλίδης στην Voria.gr. Την αποδίδει πρωτίστως στη σταδιακή αλλαγή του καιρού, η οποία συνεπάγεται αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους. «Όσο θα χαλάει κι άλλο ο καιρός, τόσο θα αυξάνονται και τα κρούσματα», επισημαίνει.
Πόσο αυξήθηκαν οι νοσηλείες
Η αύξηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται πλέον και στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΑΧΕΠΑ, το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς για covid-19 στη Θεσσαλονίκη, οι νοσηλευόμενοι διπλασιάστηκαν μέσα σε τρεις μέρες φτάνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους δέκα, στους είκοσι.
«Βεβαίως, αρκετοί εξ αυτών προέρχονται από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όμως το σύστημα επιβαρύνεται και η επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο από δω και πέρα», αναφέρει αρμόδια πηγή.
Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη το σύστημα υγείας πράγματι επιβαρύνεται ωστόσο αντέχει. Με βάση χθεσινά στοιχεία οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε περίπου ογδόντα εκ των οποίων γύρω στους δέκα με δώδεκα είναι διασωληνωμένοι.
«Το επόμενο διάστημα αναμένουμε κι άλλη αύξηση στις νοσηλείες, συνέπεια της αύξησης των κρουσμάτων», επισημαίνει ο κ. Μεταλλίδης. Εξηγεί, δε, ότι βάσει των μοντέλων που υπάρχουν, εάν οι νοσηλευόμενοι με νόσο covid-19 ξεπεράσουν τους διακόσιους, τότε η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο επίπεδο τρία, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω περιορισμούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις