Κοροναϊός : Οι διαφορές του με την γρίπη και το κρυολόγημα σε ένα γράφημα
Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα αποτελούν τις συνήθεις λοιμώξεις που εμφανίζονται στους πληθυσμούς κάθε χειμώνα. Ωστόσο, φέτος στις δύο αυτές ιώσεις έχει προστεθεί και ο κοροναϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα αποτελούν τις συνήθεις λοιμώξεις που εμφανίζονται στους πληθυσμούς κάθε χειμώνα. Ωστόσο, φέτος στις δύο αυτές ιώσεις έχει προστεθεί και ο κοροναϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
Εν μέσω νέας έξαρσης σε κρούσματα και θανάτους στη χώρα μας, πολλοί είναι οι πολίτες που θορυβούνται από το παραμικρό σύμπτωμα, ανησυχώντας πως πρόκειται για τον κοροναϊό.
Ωστόσο, οι τρεις αυτές ιογενείς λοιμώξεις διαφέρουν ως προς τα συμπτώματα. Η Κοσμητεία Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου συνοψίζει και κατηγοριοποιεί τα συμπτώματα των δύο κοινών λοιμώξεων και του κοροναϊού.
Κοινό κρυολόγημα:
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΘ, στο κοινό κρυολόγημα σπανίως εμφανίζεται πυρετός ή πονοκέφαλος και τα συμπτώματα -που εκδηλώνονται σταδιακά- αφορούν φτέρνισμα καταρροή και πονόλαιμο.
Γρίπη
Σε αντίθεση με το κρυολόγυμα, τα συμπτώματα της γρίπης εκδηλώνονται γρήγορα, με πυρετό, ξηρό βήχα, πονοκεφάλους και μυαλγίες.
Όπως διευκρινίζεται στην περίπτωση της γρίπης, ποτέ δεν εμφανίζεται φτέρνισμα ή δύσπνοια.
Κοροναϊός
Σύμφωνα με το ΑΠΘ, τα συμπτώματα του κοροναϊού εκδηλώνονται -από ήπια έως έντονα- με πυρετό, βήχα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και κάποιες φορές με μυαλγίες, πονοκεφάλους, δύσπνοια κόπωση και σπανιότερα διάρροια και καταρροή.
Σημειώνεται πως σε περίπτωση συνύπαρξης κοροναϊού και γρίπης το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται σημαντικά.
Σημειώνεται, πάντως, πως και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ωστόσο, προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, έχουν διαφορετικά συμπτώματα, διαφορετική ένταση συμπτωμάτων και διαφορετική θεραπεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις