Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο καιρό χρειαζόμαστε για να προσαρμοστούμε σε μια νέα προπόνηση;

Πόσο καιρό χρειαζόμαστε για να προσαρμοστούμε σε μια νέα προπόνηση;

Όταν εκτελούμε καινούργιες ασκήσεις ή ξεκινάμε μια νέα μορφή γυμναστικής, το σώμα μας προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση

Όπως όλοι ξέρουμε, προκειμένου να δούμε την επιθυμητή διαφορά στο σώμα μας θα πρέπει να δουλέψουμε τους μυς μας. Όταν εκτελούμε νέες ασκήσεις ή ξεκινάμε μια νέα μορφή γυμναστικής, το σώμα μας καταβάλλει προσπάθεια να προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές φάσεις προσαρμογής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι φάσεις προσαρμογής

Πρώτες εβδομάδες

Τις πρώτες φορές που κάνουμε μια αερόβια προπόνηση ή μια προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, το σώμα μας βρίσκεται σε ένταση καθώς προσπαθεί να συνηθίσει αυτό το νέο ερέθισμα. Αυτήν την περίοδο είναι πιθανό να έχουμε κάποιο πιάσιμο στους μυς και να φτάσουμε στο σημείο να νομίζουμε ότι η απόφασή μας να ασχοληθούμε με τη γυμναστική ήταν ένα τεράστιο λάθος. Όμως δεν ήταν, οπότε καλά θα κάνουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

4η – 16η εβδομάδα

Είναι ένα αρκετά ευρύ χρονικό διάστημα, ωστόσο οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι μέσα σε αυτή τη χρονική φάση το σώμα μας θα προσαρμοστεί και θα γίνει πιο αποδοτικό στις ασκήσεις και τις δραστηριότητες που κάνουμε.

Μετά τις 16 πρώτες εβδομάδες

Αυτό το χρονικό σημείο είναι επίσης καθοριστικό, καθώς πάλι μπορεί να σκεφτούμε να παραιτηθούμε της προσπάθειάς μας. Αν δεν έχουμε αλλάξει τις προπονήσεις μας, το σώμα μας σταματά να αντιδρά, καθώς έχει ήδη συνηθίσει τις ασκήσεις που εκτελούμε. Ωστόσο, το σώμα μας θα συνεχίσει να βλέπει τη γυμναστική ως πρόκληση -και κατ’ επέκταση να αντιδρά-, αν προσθέσουμε στη fitness ρουτίνα μας νέες ασκήσεις ή συνδυαστικά δοκιμάσουμε μια άλλη μορφή γυμναστικής. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο βασικό να έχουμε ποικιλία στις ασκήσεις και τις προπονήσεις που εκτελούμε.

Πότε πρέπει να αλλάξουμε την προπόνησή μας;

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μαρτυρούν ότι ίσως ήρθε η ώρα να κάνουμε μερικές αλλαγές στις προπονήσεις μας.

  • Δεν σημειώνουμε πρόοδο. Αν βλέπουμε ότι πλέον δεν χάνουμε βάρος ή δεν βελτιωνόμαστε στην εκτέλεση ασκήσεων, τότε μάλλον είναι μια καλή στιγμή να αλλάξουμε την προπόνησή μας.
  • Βαριόμαστε. Η γυμναστική δεν πρέπει να αποτελεί αγγαρεία αλλά μια ευχάριστη ενασχόληση μέσω της οποίας βελτιώνουμε το σώμα και την ψυχολογία μας. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να βαριόμαστε τις προπονήσεις μας και δεν κάνουμε κάτι για αυτό, είναι θέμα χρόνου να τα παρατήσουμε.
  • Νιώθουμε εξάντληση. Αυτό το σημάδι θέλει ιδιαίτερη προσοχή και ίσως μια καλή ιδέα είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη συγκεκριμένη προπόνηση και να δοκιμάσουμε κάτι πιο ήπιο.
  • Τραυματιζόμαστε συνεχώς. Και αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι κάνουμε λάθος ή ότι πιέζουμε υπερβολικά το σώμα μας. Αφού απευθυνθούμε στο γιατρό μας, δοκιμάζουμε μια πιο ήπια μορφή γυμναστικής.
  • Σιχαινόμαστε τη γυμναστική. Αν σιχαινόμαστε τη γυμναστική, τότε απλά δεν έχουμε βρει ακόμη το είδος σωματικής άσκησης που μας ταιριάζει. Κάποιοι προτιμούν το μποξ και άλλοι τη γιόγκα και σίγουρα υπάρχει μια μορφή άσκησης που θα αρέσει και σε εμάς. Απλώς πρέπει να ψάξουμε καλύτερα.

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο