Brexit : Οι Βρυξέλλες τελούν εν αναμονή της απάντησης Τζόνσον στο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας έκαναν χθες σαφές ότι από ευρωπαϊκής πλευράς υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δε θα παραβιαστούν
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, θα δώσει σήμερα την απάντησή του στο τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το αν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ή θα κινηθεί προς ασύντακτο Brexit σε τρεις μήνες, που θα προκαλέσει χάος στις αλυσίδες τροφοδοσίας, την ώρα που οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού δείχνουν τα δόντια τους, αναφέρεται σε σχόλιο του Reuters.
Το τελεσίγραφο δόθηκε χθες κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα το Brexit: δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Λονδίνου, η βρετανική πλευρά καλείται να κάνει υποχωρήσεις ή να κατευθυνθεί προς μια μη συντεταγμένη έξοδο στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Λονδίνου, ο Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε έκπληκτος και απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή προσέγγιση, που δε συνίσταται πλέον στην προτροπή για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
«Έκπληκτος από τη θέση ότι, για να υπάρξει συμφωνία, όλες οι κινήσεις πρέπει να προέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος θεωρεί το Brexit επανάσταση που θα επαναφέρει την αίγλη του βρετανικού έθνους-κράτους, κάνοντας λόγο για «ασυνήθη προσέγγιση» της διαπραγμάτευσης.
Καθώς αγωνίζεται με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα του, ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκαστεί να δώσει την τελική απάντηση για το αν αποδέχεται μια «στενή» εμπορική συμφωνία ή θα κινηθεί προς την έξοδο άνευ συμφωνίας, επιρρίπτοντας για την εξέλιξη αυτήν την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά την προσπάθεια του Τζόνσον να υποσκάψει τη συμφωνία αποχώρησης του 2020, υπάρχουν φόβοι ότι το Λονδίνο κάνει χρήση της Madman Theory (Θεωρία του Τρελού), σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, σε μια αναφορά στη μέθοδο που χρησιμοποίησε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η κυβέρνηση Νίξον, υπονοώντας προς τις ηγεσίες του σοβιετικού μπλοκ ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει απρόβλεπτη και παράλογη συμπεριφορά.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτιμά την έξοδο μετά συμφωνίας, αλλά και επίσης ότι η Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει θαυμάσια και σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, στο πλαίσιο του οποίου το διμερές εμπόριο ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιέλθει σε αβεβαιότητα, ενώ τα σύνορα θα μπλοκαριστούν, μετατρέποντας την κομητεία του Κεντ σε αχανές πάρκινγκ φορτηγών.
Όταν ρωτήθηκε σήμερα αν ο Μπόρις Τζόνσον θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, απάντησε ως εξής: «Ας δούμε τι θα πει αργότερα ο πρωθυπουργός. Θα το ακούσουμε πολύ προσεκτικά και αργότερα σήμερα θα δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες».
«Πάντοτε λέγαμε ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC. «Τώρα τα πράγματα έχουν στενέψει. Εκκρεμούν στην πραγματικότητα μόνο δύο θέματα. Κατά συνέπεια, μια συμφωνία είναι εφικτή, αλλά αυτό απαιτεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας έκαναν χθες σαφές ότι από ευρωπαϊκής πλευράς υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δε θα παραβιαστούν και προειδοποίησαν ότι μια συμφωνία είναι επιθυμητή, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά.
«Θέλουμε μια συμφωνία, αλλά θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field). Είναι ζήτημα ισοτιμίας, είναι ζήτημα θέσεων εργασίας και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς» δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Η Γαλλία είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μιας μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Σε καμία περίπτωση δε θα θυσιαστούν οι γάλλοι ψαράδες για το Brexit» τόνισε στους δημοσιογράφους ο Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη σύνοδο.
«Εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν να μην έχουμε συμφωνία» πρόσθεσε. «Εάν δε γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».
«Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν μια δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις μελλοντικές του σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα» προειδοποίησε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
«Θέλουμε συμφωνία, αλλά προφανώς όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να είναι μια δίκαιη συμφωνία, που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια» δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Εύβοια: «Δεν έκανα εγώ το έγκλημα» υποστήριξε ο γαμπρός – Ρίχνει στα αδέλφια τη δολοφονία του πατέρα
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η «καλοκαιρία» Elena – Πού θα εκδηλωθούν βροχές
- Συρία: Διαδηλώσεις χριστιανών μετά την πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου – Η υπόσχεση των νέων αρχών
- HIIΤ ή cardio σταθερού ρυθμού; Ποια άσκηση βοηθάει περισσότερο
- Κηφισός: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων
- Ποιο είναι το must-see μέρος που πρέπει να επισκέπτεστε σε κάθε σας ταξίδι;