Ερντογάν : Η Τουρκία έχει δικαίωμα να επεμβαίνει σε Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Σομαλία
Να δικαιολογήσει την παρεμβατικότητα της Τουρκίας σε άλλες περιοχές επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του την Πέμπτη, στην τελετή έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021.
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Να δικαιολογήσει την παρεμβατικότητα της Τουρκίας σε άλλες περιοχές επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του την Πέμπτη, στην τελετή έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στον τουρκικό στρατό, λέγοντας πως «γράφει έπη κατά μήκος και πέρα από τα σύνορά μας» για να προσθέσει πως είναι «χρέος απέναντι στους προγόνους μας» να επεμβαίνει η Τουρκία «όπου υπάρχει βία».
«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί στη βία. Υπάρχει καταπίεση στη Συρία, τη Σομαλία και το Αζερμπαϊτζάν, ας δούμε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε … Έχουμε ευθύνη απέναντι στους προγόνους μας, είπε ο Ερντογάν.
Η μεγάλη και ισχυρή Τουρκία και το γεωτρύπανο στη Μαύρη θάλασσα
Ο ίδιος δήλωσε ότι λυπάται για τις δυσάρεστες συζητήσεις που προέκυψαν πρόσφατα σε αυτό το πλαίσιο και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά και να προχωράμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Το 2023 είναι ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας».
Παράλληλα επανέλαβε ότι το Σάββατο θα μεταβεί στο πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, για να παρακολουθήσει τις εργασίες που έχουν γίνει με φόντο τις πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί.
Politico: Πώς η Τουρκία στρατιωτικοποίησε την εξωτερική της πολιτική
Σύμφωνα με εκτενή ανάλυση στο Politico, η Άγκυρα που ακολούθησε κάποτε την αρχή «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», τώρα έχει στρατιωτιλοποιήσει την εξωτερική πολιτική της.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, οι πιο πρόσφατες εξελίξεις εντοπίζονται στον Καύκασο όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ισχύ της χώρας του για να στηρίξει τον στενό σύμμαχό του Αζερμπαϊτζάν, παρέχοντας οπλισμό και στρατιωτική εκπαίδευση και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
Αυτή η σκληρή στάση δείχνει την ετοιμότητα της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει την ισχύ της για να πετύχει αυτό που δεν μπορεί μέσω της διπλωματίας. Παράλληλα η στάση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ατσαλώσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης στο πρόσωπο του Τούρκου ηγέτη στο εσωτερικό.
«Η Τουρκία είναι παρούσα σε 9 χώρες στον κόσμο»
Τουρκικές δυνάμεις είναι παρούσες αυτή τη στιγμή σε τουλάχιστον 9 χώρες, από το Ιράκ ως τη Σομαλία και από τα κατεχόμενα της Κύπρου, στο Κατάρ, σημειώνει το δημοσίευμα του Politico. Δεν είναι τυχαίο που η Τουρκία έχει διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες την τελευταία δεκαετία και σκοπεύει να παράγει μόνη της τα οπλικά της συστήματα ήδη από το 2023.
Μια οικονομική αιμορραγία που ο Ερντογάν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες της Τουρκίας πως είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις τις μάχες που έχει ενώπιόν της. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η αντίδραση για την οικονομική κατάρρευση στη χώρα στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ασθενική.
«Φυσικά πληρώνουμε ένα τίμημα. Και μας ανησυχεί αυτό για κάθε πολίτη που επηρεάζεται από τις οικονομικές επιθέσεις» δήλωνε ο Ερντογάν πρόσφατα και συμπλήρωνε: «Θεού θέλοντος, θα δρέψουμε σύντομα την ανταμοιβή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις