Ο ισχυρότερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία συνέβη στη Χιλή, πριν από 60 χρόνια
Ο ισχυρότερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία συνέβη στη Χιλή, πριν από 60 χρόνια
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη σύγχρονη ιστορία, καταγράφηκε πριν από 60 χρόνια, το απόγευμα της 22ης Μαΐου 1960, στη Χιλή. Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 21 Μαΐου του 1960 και ώρα 6:02 το πρωί, είχε προηγηθεί σεισμός μικρότερης έντασης στην επαρχία Αράουκο. Πραγματοποιούνταν ήδη προσπάθειες της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές όταν στις 14:11 -τοπική ώρα- εκδηλώθηκε ο έντασης 9.5 Ρίχτερ «Μεγάλος σεισμός της Χιλής». Δέκα λεπτά ήταν αρκετά για να επέλθει το χάος.
Αν και η περιοχή Κανιέτε θεωρήθηκε πως ήταν το επίκεντρο, η πόλη Βαλδίβια ήταν εκείνη που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή. Σημαντικές υποδομές της πόλης όπως τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης κατέρρευσαν. Περίπου το 40% των σπιτιών στην Βαλδίβια καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα σχεδόν 20.000 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι. Στην υπόλοιπη χώρα 45 πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν.
Μεταγενέστερες μελέτες υποστήριξαν ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν ήταν μόνο η περιοχή Κανιέτε, αλλά υπήρξαν συνολικά 37 επίκεντρα κατά μήκος μίας γραμμής 1.350 χιλιομέτρων μεταξύ βορρά και νότου και το σεισμικό φαινόμενο διήρκεσε από τις 22 Μαΐου ως και τις 6 Ιουνίου. Μετά το σεισμό του σχηματίστηκε μία εθνική επιτροπή για την αντιμετώπιση των συνεπειών καταστροφικών σεισμών. Το 1974 μετονομάστηκε σε ΟΝΕΜΙ και έκτοτε αποτελεί ανεξάρτητη κρατική υπηρεσία της χώρας.
Το μέγεθος της καταστροφής
Ο σεισμός επηρέασε όλη τη Χιλή μεταξύ της Τάλκα και του νησιού Τσιλοέ, έκταση μεγαλύτερη από 400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Προκλήθηκε τσουνάμι ταχύτητας 640 χιλιομέτρων και ύψους 25 μέτρων, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου έφτασαν μέχρι την Αλάσκα. Σε 15 ώρες από την πραγματοποίηση του σεισμού, το τσουνάμι έφτασε στον Ειρηνικό ωκεανό, πλήττοντας το Χίλο στη Χαβάη, ενώ κύματα ύψους σχεδόν 11 μέτρων καταγράφηκαν ακόμα και σε Ιαπωνία και Φιλιππίνες, δηλαδή σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Μάλιστα, στην Ιαπωνία περισσότερα από εκατό άτομα έχασαν τη ζωή τους και 50.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Τοπικά τσουνάμι επεκτάθηκαν κατά μήκος της Χιλιανής ακτογραμμής, ενώ διαδοχικά παρατηρήθηκαν μέχρι και στην ανατολική Νέα Ζηλανδία, τη νοτιοανατολική Αυστραλία, καθώς και στα Αλεούτια νησιά της Αλάσκας.
Το «ξύπνημα» του ηφαιστείου του Κορδόν Κάουγιε
Στις 24 Μαΐου, 38 ώρες μετά το σεισμό, η ηφαιστειακή εστία του Κορδόν Κάουγιε ξεκίνησε να εκρήγνυται. Η εστία εντοπίζεται μεταξύ δύο αραιοκατοικημένων και απομονωμένων κοιλάδων των Άνδεων. Η έκρηξη δημιούργησε σχισμή μήκους 5,5 χιλιομέτρων με 21 ανεξάρτητες εστίες ροών λάβας και τέφρας. Η έκρηξη ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου.
Ο συνολικός απολογισμός σε ανθρώπινες απώλειες και οικονομική καταστροφή δεν είναι ακριβής. Μόνο στη Χιλή, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.500, οι τραυματίες ανήλθαν σε περίπου 3.000 ενώ 2.000.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός των νεκρών τόσο από τον σεισμό όσο και από το τσουνάμι υπολογίζεται από τέσσερις μέχρι έξι χιλιάδες. Το κόστος της υλικής καταστροφής έχει εκτιμηθεί πως κυμαίνεται μεταξύ 400.000.000 και 800.000.000 δολαρίων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις