Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας : Τρομάζουν τα ποσοστά της ανεργίας
Τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων όσο και τώρα κατά την πανδημία, τα ποσοστά της ανεργίας βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα
Το μήνυμα να μπει τέλος στη φτώχεια έστειλε το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας στις 17 Οκτωβρίου.
Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, οι ομιλητές μίλησαν, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, για τις πρωτοβουλίες και πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που κατεβλήθησαν στην προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας.
Τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων όσο και τώρα κατά την πανδημία, τα ποσοστά της ανεργίας βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα.
Από τα δύο εκατομμύρια φτωχούς -το 19% του πληθυσμού τη δεκαετία του 1990- φτάσαμε μέχρι το 36% κατά την περίοδο των μνημονίων περί τα μέσα της δεκαετίας που μας πέρασε και την κοινωνία του 1/3 που σήμερα διαβιώνει σε συνθήκες φτώχειας.
1 εκατ. άνθρωποι ζουν από συσσίτια
Πιο συγκεκριμένα, ανησυχητικά είναι τα ποσοστά των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά τη συνέντευξη τύπου, στους ανέργους προστέθηκαν 600.000 επιπλέον άτομα. Επιπλέον, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγγυώνται την τροφή τους μέσω συσσιτίων.
Κατά τη συζήτηση παρενέβη και η καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, η οποία έκανε μεταξύ άλλων αναφορά και στις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να μειώσει την ακραία φτώχεια (κάρτα σίτισης, σχολικά γεύματα, πιλοτική χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης) και να εξασφαλίσει υγεία για όλους, ακόμη και όσους δεν είχαν ασφάλιση.
Ελληνική Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα
Γνωστή έγινε επίσης και η Ελληνική Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα που συμμετέχει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα διασφαλίζει την υλική επιβίωση και τη δυνατότητα κάθε ατόμου να συμμετέχει στην κοινωνία ως μέρος της οικονομικής της πολιτικής, αίτημα για το οποίο υπάρχει ο στόχος να συλλεχθούν 1.000.000 υπογραφές.
Με τον τρόπο αυτόν θα υλοποιηθεί ο στόχος της κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2017, σύμφωνα με την οποία «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα υποστηρίξουν επίσης τη δημιουργία αποδοτικών, βιώσιμων και δίκαιων συστημάτων κοινωνικής προστασίας με στόχο την εγγύηση του βασικού εισοδήματος» για να καταπολεμήσουν την ανισότητα.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου εκτιμάται πως: η πανδημία του κοροναϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια, δηλαδή διαβίωση με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη του 2021, εξαλείφοντας τρία χρόνια προόδου στις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας στον κόσμο.
Βάσει των εκτιμήσεων του οργανισμού, το 9,1%-9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας φέτος, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση του ποσοστού ακραίας φτώχειας μετά από περίπου 20 χρόνια.
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης