Ελληνοτουρκικά : Τραβάει συνεχώς το σκοινί ο Ερντογάν – Πίστωση χρόνου δίνει η ΕΕ, τι λέει η Αθήνα
Κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις η Άγκυρα, «δοκιμάζοντας» τις ελληνικές αντοχές και επιβεβαιώνοντας ότι δεν... παίρνει από λόγια, ακόμη και αν έχουν διατυπωθεί από την ΕΕ σε αυστηρό τόνο.
Κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις η Άγκυρα, «δοκιμάζοντας» τις ελληνικές αντοχές και επιβεβαιώνοντας ότι δεν… παίρνει από λόγια, ακόμη και αν έχουν διατυπωθεί από την ΕΕ, σε αυστηρό τόνο.
Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου φάνηκε η απροθυμία της ΕΕ να προχωρήσει στην ενεργοποίηση κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ο Ερντογάν επανήλθε δριμύτερος με τρεις νέες Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και δοκιμές εκτόξευσης των S-400.
Την ίδια ώρα με ένα ακόμη εμπρηστικό παραλήρημα το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζει δηκτικά, την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αρμενία, κατηγορώντας μάλιστα τη χώρα μας για επεκτατισμό και θηριωδίες ενώ με άλλες ανακοινώσεις του καταδικάζει τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
Η Αθήνα από την πλευρά της, σημειώνει με νόημα ότι εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας το πότε και πόσο σκληρή θα είναι η απάντηση των Ευρωπαίων στην παραβατική συμπεριφορά της.
Πίστωση χρόνου
Με αυστηρές προειδοποιήσεις αλλά ξανά χωρίς κυρώσεις κατά της Τουρκίας κατέληξε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δίνοντας στην πράξη περαιτέρω χρόνο στην Άγκυρα.
Η Ελλάδα ήθελε, χωρίς να εισακουστεί όμως, να συμπεριληφθεί μια παράγραφος στα τελικά συμπεράσματα αναφορικά με το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.
Η συγκεκριμένη παράγραφος αφαιρέθηκε καθώς όπως σημειώνει το MEGA, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία το μπλόκαραν για διαφορετικούς λόγους.
Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία
Πάντως, Αθήνα και Λευκωσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη και τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.
Η πρόταση του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, έχει αποδέκτη κυρίως τη Γερμανία, καθώς η Άγκυρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, περιμένει έξι γερμανικά υποβρύχια. Το μέτρο θα εξεταστεί σε επόμενο χρόνο και έχει βρει και τη στήριξη της Γαλλίας.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στην Τουρκία και τη στάση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, καθώς στην έκτακτη Σύνοδο του Νοεμβρίου που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης για το Brexit, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου.
Από την Τουρκία εξαρτάται πότε και πόσο σκληρά θα απαντήσει η ΕΕ
«Το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο πρωθυπουργός, είναι στο πλαίσιο εργαλείων μέσα σε μια φαρέτρα ευρωπαϊκή» είπε, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της «ΕΡA», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Θέσαμε από ελληνικής πλευράς ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, πέραν των οικονομικών κυρώσεων που εν πολλοίς έχουν περιγραφεί στην εργαλειοθήκη που έχει υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Μπορέλ. Πέρα από τις οικονομικές, λοιπόν, κυρώσεις υπάρχουν πλέον και κυρώσεις, όπως το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι των ηγετών. Αυτό είναι ένα πλαίσιο εργαλείων μέσα σε μια ευρωπαϊκή φαρέτρα, που δείχνει στην άλλη πλευρά ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις και να αγνοεί την Ευρώπη. Το πότε θα ενεργοποιηθεί κάποιο από τα εργαλεία αυτής της φαρέτρας θα το δούμε στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:
«Ο καταληκτικός ορίζοντας είναι όντως ο Δεκέμβριος. Όμως, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στο Νοέμβριο που φαίνεται ότι δρομολογείται. Δεν μπορεί να αγνοεί κανείς προκλήσεις όπως αυτή της Αμμοχώστου ή της Ανατολικής Μεσογείου με τις παράνομες τουρκικές NAVTEX. Ας κρατήσουμε και τη δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με την προθεσμία μερικών εβδομάδων όπως είπαν. Εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας το πόσο πιο σκληρά θα μπορούσαν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην προκλητικότητά της, όχι μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά ίσως και νωρίτερα. Εμείς κινούμαστε με ορίζοντα Δεκεμβρίου και μακάρι η τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. Αν όμως συνεχίσει υπάρχει το ενδεχόμενο και για πιο σύντομη απάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς».
Τουρκία: Κλιμακώνει τις προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική
Η Άγκυρα πάντως, στο πλαίσιο της πολιτικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, κλιμακώνει τις προκλήσεις δοκιμάζοντας τις ελληνικές αντοχές.
Την ώρα που το Oruc Reis, περιπλανάται στην Ανατολική Μεσόγειο, πλησιάζοντας το Καστελλόριζο, η Τουρκία, επιμένει και στην στην παράλογη – εμπρηστική ρητορική της, διαμηνύοντας πως δεν παίρνει από λόγια. Με δυο απανωτές ανακοινώσεις το τουρκικό ΥΠΕΞ, καταδικάζει τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, την χαρακτηρίζει προκατειλημμένη και διαμαρτύρεται επειδή όπως λέει χαρακτηριστικά «αγνοεί συνεχώς τις τουρκικές θέσεις, και χαρακτηρίζει την προάσπιση τόσο των δικών μας δικαιωμάτων όσο και των τουρκοκυπρίων ως προκλητική.».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, με ανακοίνωση σχολιάζει το κείμενο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, μέσα στο οποίο υπήρχαν αναφορές για την χώρα του.
Όπως τονίζει ο τούρκος αξιωματούχος «καλό θα είναι η ΕΕ να τηρήσει ουδέτερη στάση και να προσφέρει συμβουλές προσανατολισμένες στην εύρεση λύσης από το να μας απειλεί».
Στη συνέχεια, σημειώνει πως η Τουρκία έδειξε προθέσεις και καλή θέληση για έναρξη διαλόγου και τώρα περιμένει συγκεκριμένα βήματα και απτές ενέργειες από την Ευρώπη για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Μάλιστα, κάνει λόγο για «συνήθη προκατειλημμένη στάση της ΕΕ κατά της Τουρκίας», ενώ δεν αποτελεί έκπληξη για την Άγκυρα που η Ένωση χαρακτηρίζει ως «προκλητική την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Επίσης, στρέφει τα πυρά του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου λέγοντας πως οι δύο χώρες έχουν «παράλογα και αναιδή αιτήματα που πρέπει να σταματήσουν».
Τέλος, τονίζει πως «οι συνεχιζόμενες απειλές για κυρώσεις από την ΕΕ περισσότερο αποθαρρύνουν και δεν ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συμφιλίωση και αποδεικνύουν ότι ο σκοπός και η γλώσσα της απέχουν πολύ από την ειλικρίνεια και την εποικοδομητικότητα».
«Η Ελλάδα προκαλεί τα προβλήματα»
Ενδεικτική της επιθετικής τακτικής της Τουρκίας, είναι και η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην Αρμενία.
«Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος υπουργείο Χαμί Ακσόι, κατηγορώντας την Ελλάδα για «θηριωδίες που διέπραξε στην Ανατολή». Ο Ακσόι, ισχυρίζεται ότι “ο κοινός παρονομαστής για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί τα προβλήματα ή που στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν” και φτάνει στο σημείο να πει ότι η χώρα μας «μετέτρεψε το Αιγαίο σε τάφο μεταναστών και ακολουθεί πολιτικές επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Μεσόγειο».
Σπασμωδικές κινήσεις
Περνώντας στην αντεπίθεση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του, Αλέξανδρου Γεννηματά σημείωσε:
«Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αρμενία και το Ιράκ, το μόνο που κάνουν είναι να αναδεικνύουν διεθνώς το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει συνεπεία των δικών της επιλογών.
Όσο για τον εξωφρενικό ισχυρισμό της ότι αποτελεί κοινό παρονομαστή για τη λύση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, θα ήταν σκόπιμο να τον επιβεβαιώσει με τις χώρες της περιοχής που μάλλον ως κοινό παρονομαστή των προβλημάτων τους την αισθάνονται.»
Με τρεις Navtex σε Αιγαίο και Μεσόγειο απαντά η Άγκυρα
Σε όλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγει, το γεγονός ότι αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση τριών νέων οδηγιών προς ναυτιλομένους, με τις οποίες δεσμεύει για στρατιωτικές ασκήσεις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, η Υδρογραφική Υπηρεσία της Τουρκίας εξέδωσε τρεις Navtex που αφορούν στη διενέργεια τριών διαφορετικών στρατιωτικών ασκήσεων: Η πρώτη έχει προγραμματιστεί στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, η δεύτερη στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και η τρίτη άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι η μια από τις τρεις τουρκικές Navtex δεσμεύει συγκεκριμένη περιοχή δυτικά της Σαμοθράκης και νότια του Έβρου, όπου το Σάββατο πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα από τη Δευτέρα (12/10) όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε από το λιμάνι της Αττάλειας, για να φτάσει εντός της πρώτης παράνομης τουρκικής Navtex, νότια του Καστελόριζου.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Navtex της Τουρκία που αφορά στις σεισμογραφικές έρευνες του Oruc Reis ισχύει μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου.
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων
- Star Wars, Kέιτι Πέρι, Apple TV και Κλούνεϊ: Οι losers της χρονιάς για το The Hollywood Reporter
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων