Το… χαβά της η Τουρκία : Καταγγέλλει Ελλάδα και Κύπρο και και προκαλεί με νέες Navtex – Για τον… Δεκέμβριο οι κυρώσεις λέει η ΕΕ
Η ΕΕ μπορεί να καταδίκασε για μία ακόμη φορά την τουρκική προκλητικότητα με το Oruc Reis αλλά και το άνοιγμα των Βαρωσίων, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη για την ώρα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, παραπέμποντας το θέμα στον Δεκέμβριο
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά το μπαράζ των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.
Την ίδια στιγμή η ΕΕ μπορεί να καταδίκασε για μία ακόμη φορά την τουρκική προκλητικότητα με το Oruc Reis αλλά και το άνοιγμα των Βαρωσίων, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη για την ώρα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, παραπέμποντας το θέμα στον Δεκέμβριο.
Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ανέφερε ότι «η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Τον Δεκέμβριο είναι η καταλυτική ημερομηνία για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν συνετιστεί«, είπε χαρακτηριστικά ζητώντας ταυτόχρονα να υπάρξει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.
«Υπάρχει μία ρητή αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε και ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε την ξεχωριστή σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες. Τόνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συνέχεια των συμπερασμάτων της Συνόδου της 2ας Οκτωβρίου».
Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».
«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».
Προκλητική και πάλι η Άγκυρα
Την ώρα που η Άγκυρα επιδίδεται σε έναν πόλεμο νεύρων με το Oruc Reis, αντί να ακούσει τις φωνές στην ΕΕ που ζητούν να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μπει φρένο στις μονομερείς ενέργειες, φαίνεται πως ρίχνει και πάλι λάδι στη φωτιά.
Συγκεκριμένα, λίγες ώρες αφού ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έδωσε διορία στην Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο να αλλάξει τη στάση της, η Άγκυρα συνέχισε την εμπρηστική ρητορική χαρακτηρίζοντας «κακομαθημένες» την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, με ανακοίνωση σχολιάζει το κείμενο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, μέσα στο οποίο υπήρχαν αναφορές για την χώρα του.
Όπως τονίζει ο τούρκος αξιωματούχος «καλό θα είναι η ΕΕ να τηρήσει ουδέτερη στάση και να προσφέρει συμβουλές προσανατολισμένες στην εύρεση λύσης από το να μας απειλεί».
Στη συνέχεια, σημειώνει πως η Τουρκία έδειξε προθέσεις και καλή θέληση για έναρξη διαλόγου και τώρα περιμένει συγκεκριμένα βήματα και απτές ενέργειες από την Ευρώπη για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Μάλιστα, κάνει λόγο για «συνήθη προκατειλημμένη στάση της ΕΕ κατά της Τουρκίας», ενώ δεν αποτελεί έκπληξη για την Άγκυρα που η Ένωση χαρακτηρίζει ως «προκλητική την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
«Πυρά» κατά Ελλάδας και Κύπρου
Επίσης, στρέφει τα πυρά του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου λέγοντας πως οι δύο χώρες έχουν «παράλογα και αναιδή αιτήματα που πρέπει να σταματήσουν».
Τέλος, τονίζει πως «οι συνεχιζόμενες απειλές για κυρώσεις από την ΕΕ περισσότερο αποθαρρύνουν και δεν ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συμφιλίωση και αποδεικνύουν ότι ο σκοπός και η γλώσσα της απέχουν πολύ από την ειλικρίνεια και την εποικοδομητικότητα».
Για τον… Δεκέμβριο οι κυρώσεις στην Τουρκία
Η τουρκική προκλητικότητα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη χθεσινή δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής ενώ υπήρξαν αναφορές και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Ειδικότερα, τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020.
Με τρεις Navtex σε Αιγαίο και Μεσόγειο απαντά η Άγκυρα
Αγνοώντας επιδεικτικά τις παραπάνω προειδοποιήσεις και χωρίς να «ιδρώνει το αυτί του», η Άγκυρα -με μια νέα εμπρηστική κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απάντηση στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής- προχώρησε στην έκδοση τριών νέων οδηγιών προς ναυτιλλομένους, με τις οποίες δεσμεύει για στρατιωτικές ασκήσεις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, η Υδρογραφική Υπηρεσία της Τουρκίας εξέδωσε τρεις Navtex που αφορούν στη διενέργεια τριών διαφορετικών στρατιωτικών ασκήσεων: Η πρώτη έχει προγραμματιστεί στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, η δεύτερη στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και η τρίτη άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι η μια από τις τρεις τουρκικές Navtex δεσμεύει συγκεκριμένη περιοχή δυτικά της Σαμοθράκης και νότια του Έβρου, όπου το Σάββατο πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Türkiye, Adalar Denizi (19 – 21 Ekim), Akdeniz (22 – 23 Ekim) ve Karadeniz (20 – 21 Ekim) üzerinde atış eğitimi için 4 NAVTEX ilan etti. pic.twitter.com/s8b6yI5A38
— Doğu Akdeniz Politik (@akdenizpolitik) October 16, 2020
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα από τη Δευτέρα (12/10) όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε από το λιμάνι της Αττάλειας, για να φτάσει εντός της πρώτης παράνομης τουρκικής Navtex, νότια του Καστελόριζου.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Navtex της Τουρκία που αφορά στις σεισμογραφικές έρευνες του Oruc Reis ισχύει μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις