Ιερώνυμος: Θέλουμε ανεξαρτησία της Εκκλησίας και συνεργασία με το κράτος
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο ζήτημα σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας - «Να μη στέκεται η Εκκλησία στα σκαλοπάτια της όποιας εξουσίας και να εκλιπαρεί με το χέρι».
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ζήτημα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία και οι Αρχιερείς «δεν θέλουν χρήματα, δεν θέλουν να φάνε, τους φτάνουν. Θέλουν τη δική τους περιουσία να την αξιοποιήσουν».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο Δημότη Λαμιέων παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, αναφέρθηκε στο ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας- Εκκλησίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο στόχος είναι η Εκκλησία «να μην στέκεται στα σκαλοπάτια της κάθε εξουσίας με το χέρι εκλιπαρώντας για μία μικρή βοήθεια». «Θέλουμε μια ανεξαρτησία, μια αξιοπρεπή διαβίωση, μια συνεργασία», σημείωσε.
Τι είπε για τον κοροναϊό
Παράλληλα, συγκεκριμένες απαντήσεις εντός και εκτός της Εκκλησίας για τον διάλογο που γίνεται σε σχέση με την πανδημία έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Προσδιόρισε ότι η Εκκλησία και πολιτεία έχουν συγκεκριμένη αφετηρία «να υπηρετούν τον άνθρωπο» και σημείωσε πως «βλέποντας τις αντιδράσεις μερικών ανθρώπων είτε από τον γενικότερο χώρο -τον εξωτερικό μας- είτε τον εσωτερικό μας χώρο της εκκλησίας, με τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα, και κυρίως της επιδημίας, ο λόγος του Θεού, αλλά κυρίως οι πράξεις του Ιησού Χριστού και του Ευαγγελίου, δεν χρειάζονται διορθώσεις».
«Αν η εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ή αν πάψει να υπάρχει άνθρωπος, δεν χρειάζεται πλέον η εκκλησία. Η εκκλησία χρειάζεται εφόσον υπάρχει άνθρωπος, εφόσον υπάρχει το πρόβλημα για να δώσει τη θεραπεία. Μία εκκλησία χωρίς τον άνθρωπο δεν έχει κανένα νόημα», πρόσθεσε και επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε για τον άνθρωπο κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες κάτω από τις οποιαδήποτε περιστάσεις».
Με αφορμή τον Γοργοπόταμο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών τόνισε: «Ο Γοργοπόταμος στην ιστορία μας συμβολίζει την ενότητα των Ελλήνων και την αντίσταση. Δηλαδή, ενότητα συν αντίσταση. Δύο πράγματα που φαίνονται δύσκολα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε πολλές φορές τον πήχη και να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες και να τις βάλουμε να συνεργαστούν. Ο Γοργοπόταμος είναι ένα σύμβολο κομβικό για όλες τις εποχές, για όλους τους ανθρώπους, για όλες τις καταστάσεις, που αρχίζουν από τα προβλήματα του προσώπου, της οικογένειας, της πολιτείας, της διεθνούς καταστάσεως. Είναι μάθημα που πρέπει να ερχόμαστε εδώ σαν προσκύνημα για να εμπνεόμαστε. Όσο προχωρούμε αντίθετα δεν θα βρίσκουμε διεξόδους όσο προχωρούμε συνεργατικά θα λύνονται τα προβλήματα έστω και με ολοκαυτώματα. Ο Γοργοπόταμος είναι ένα μεγάλο μάθημα για μας, για όλες τις εποχές, για τότε για σήμερα για αύριο, πρέπει να μάθουμε όλοι μας να γίνουμε άνθρωποι της ενότητας και της αντίστασης».
Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, ανακοινώνοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας να ανακηρύξει τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επίτιμο δημότη, στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του μέσα στον χώρο της εκκλησίας, ενώ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στις κοινωνικές παρεμβάσεις του και στο δημιουργικό πνεύμα του. Παράλληλα, σχολίασε την ισορροπημένη στάση, την οποία κρατά η Εκκλησία απέναντι σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, γεγονός που -όπως είπε- «σφυρηλατεί την ενότητα στην εκκλησία αλλά και στον λαό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις