Κοροναϊός : Σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο η πανδημία στην Ελλάδα
Σήμερα, ενώ τις Κυριακές είχαμε συνηθίσει να ανακοινώνεται μικρός αριθμός κρουσμάτων, καθώς τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν, καταγράφηκε ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα
Τη ραγδαία εξάπλωσή του στη χώρα μας συνεχίζει ο κοροναϊός, με τον φονικό ιό να καταγράφει ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας πονοκέφαλο στους ειδικούς. Σήμερα, ενώ τις Κυριακές είχαμε συνηθίσει να ανακοινώνεται μικρός αριθμός κρουσμάτων, καθώς τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν, καταγράφηκε ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα.
Πρόκειται για τη χειρότερη Κυριακή του κοροναϊού, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα μας, τον 6ο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ακόμα πιο ανησυχητικό, δε, είναι ότι τα κρούσματα εδραιώνονται πάνω από τα 400, αφού σήμερα ήταν η 6η συνεχόμενη ημέρα που οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στη χώρα μας πέρασαν τον εν λόγω αριθμό.
Τα αρνητικά ρεκόρ δεν σταματούν εκεί. Η εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα, είναι η χειρότερη εβδομαδιαία στην πορεία της πανδημίας σε ό,τι αφορά τους θανάτους. Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν συνολικά 60 θάνατοι από κοροναϊό, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 40.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο καταγράφηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες 2.720 κρούσματα ενώ την προηγούμενη βδομάδα συνολικά έφταναν τα 2.600.
Οι προβλέψεις που σοκάρουν
Όλα αυτά ενώ νέες περιοχές μπαίνουν κάθε μέρα στο «μάτι» του κοροναϊού. Η Αττική παραμένει σταθερά «πρωταθλήτρια», ωστόσο Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα προκαλούν έντονη ανησυχία. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα προκαλούν σοκ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκου Τζανάκη, ίσως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας τα ενεργά κρούσματα να φθάνουν τα 50.000!
Όμως και τα στοιχεία της έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για το μέλλον της πανδημίας προκαλούν σοκ.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, με τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα είναι επιδημιολογικά με: 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους (μέχρι σήμερα οι θάνατοι είναι 507), ενώ οι ανάγκες των ΜΕΘ θα είναι 103 (ενώ σήμερα είναι 83).
Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, εάν δεν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα είναι στο «κόκκινο». Κι αυτό, γιατί βάσει της έρευνας, θα έχει: 200.055 κρούσματα, 1834 θανάτους και 837 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.
Σε αριθμούς, η έρευνα προβλέπει μια αύξηση 165.874 κρουσμάτων και 1.266 θανάτων.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στο «κόκκινο» βρέθηκαν και σήμερα τα κρούσματα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέες μολύνσεις, σημαίνοντας εκ νέου τον συναγερμό στους ειδικούς, που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους βλέποντας ότι τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, δεν έφεραν την πολυπόθητη μείωση των κρουσμάτων.
Από τα 438 νέα κρούσματα τα 32 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σε αυτά προστίθενται ακόμα 4 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 32.
Όσον αφορά τον καταμερισμό, η Αττική κρατάει σταθερά την αρνητική πρωτιά με 164 κρούσματα, ενώ ξανά ψηλά είναι τα νούμερα της Θεσσαλονίκης με 53 κρούσματα.
Ανησυχία προκαλούν τα 33 κρούσματα της Κοζάνης, τα 23 των Ιωαννίνων, καθώς και τα 19 της Λάρισας.
Αναλυτικά:
- 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Άρτας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας Κύθνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιονίων Νήσων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 25 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πάνω από 25.000 τα συνολικά κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.370, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες, ενώ 3.508 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.153 (40.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 24 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 256 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 509 θανάτους συνολικά στη χώρα. 193 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης