«Αν χρειαστεί γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρουνε αυτό το μήνυμα. Αν χρειαστεί θα μας ψάχνουν και είμαστε χιλιάδες». Η φράση αυτή ανήκει στον αρχηγό της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής  Νίκο Μιχαλολιάκο και ειπώθηκε το 2012 στα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη …Νίκαια.

Κόλαφος

Αυτή η φράση που υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο αποτελεί κόλαφο και εκθέτει ανεπανόρθωτα την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου που πρότεινε να μην μπουν στην φυλακή οι χρυσαυγίτες πλην του Ρουπακιά μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Η φράση αυτή και τα συμφραζόμενα της εποχής και της συγκυρίας στην οποία ειπώθηκαν από το Νίκο Μιχαλολιάκο τα περί φυγοδικίας των χρυσαυγιτών αν χρειαστεί, αποδεικνύουν το έωλο της νομικής επιχειρηματολογίας της εισαγγελέως που εισηγήθηκε να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και σε όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος μιλάει στην τοπικής οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια – απ’ όπου προήλθε το φασιστικό τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής που οργάνωσε και εκτέλεσε τη δολοφονία Φύσσα το Σεπτέμβριο του 2013.

Η ομιλία του γραμματέα της Χρυσής Αυγής γίνεται στις 9 Ιουνίου του 2012. Δύο μέρες πριν στις 7 Ιουνίου το τότε πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης στην τηλεόραση του ANT1 on air μπουγελώνει και βρίζει την τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και στη συνέχεια χαστουκίζει και σχεδόν γρονθοκοπεί τη Λιάνα Κανέλλη. Στη συνέχεια γίνεται άφαντος από τα τηλεοπτικά στούντιο και κρύβεται προκειμένου να γλιτώσει το αυτόφωρο.

Θα μας ψάχνουν

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Μιχαλολιάκος υπερασπίζεται το γεγονός ότι μετά τον τραμπουκισμό κατά δύο γυναικών ο Κασιδιάρης κάνει τα πάντα για να αποφύγει να τεθεί ενώπιον των Αρχών και να αναλάβει τις ευθύνες του καθώς και να υποστεί τις συνέπειες των αποκρουστικών και βίαιων ενεργειών του.

Λέει λοιπόν το 2012 ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής: «Θα θέλανε λοιπόν τον Ηλία να παραδοθεί, λέει, γιατί «δεν ήταν άντρας». Ε, όχι. Αν χρειαστεί γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρουνε αυτό το μήνυμα. Αν χρειαστεί θα μας ψάχνουν και είμαστε χιλιάδες. Είμαστε πάρα πολλοί».

Η τότε δήλωση του Μιχαλολιάκου -καταδικασμένου πλέον ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης- τινάζει στον αέρα όλους τους «νομικούς ισχυρισμούς» της εισαγγελέως η οποία μετά και τη σημερινή προκλητική της εισήγηση για χορήγηση αναστολής στους καταδικασθέντες νεοναζί εγκληματίες, εγκαλείται από τους δικηγόρους των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, αλλά και τα πολιτικά κόμματα ότι λειτουργεί χωρίς κανένα πρόσχημα ως συνήγορος υπεράσπισής τους.

Πώς αιτιολόγησε την πρότασή της

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, αιτιολογώντας την πρότασή της, επικαλέστηκε την μόνιμη κατοικία όλων , ότι έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί , ότι εμφανίστηκαν κάποιοι πρώην βουλευτές στο δικαστήριο , ότι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, ότι δεν υπάρχει ένδειξη για τέλεση αδικημάτων στο μέλλον καθώς – όπως είπε – η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε, τα γραφεία και η εφημερίδα έκλεισαν. Σημειώνει δε, ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι είναι ύποπτοι φυγής, όταν μάλιστα ο Λαγός -επίσης καταδικασθέντας ως ένας εκ των διευθυνόντων στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης- έχει γίνει κυριολεκτικά «λαγός» από τη χώρα και βρίσκεται στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο.

Ειδικότερα η κ. Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων, ότι οι καταδικασθέντες έχουν μόνιμη διαμονή και ουδείς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους.

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ τελευταία….. Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσιοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα.», είπε η κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε δε,  πως «οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους …».

Είχε εισηγηθεί την αθώωση της Χρυσής Αυγής

Αυτή ήταν η παράλογη και εξοργιστική εισήγηση της Αδαμαντίας Οικονόμου για την αναστολή των ποινών και ουσιαστικά επαναφέρει στην πράξη την αρχική εισήγηση που είχε κάνει στο δικαστήριο όταν είχε προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων πλην του δολοφόνου του Φύσσα με το «επιχείρημα» ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, εισήγηση βέβαια που το δικαστήριο απέρριψε πανηγυρικά στις 7 Οκτωβρίου.

Το βίντεο πάντως με το Νίκο Μιχαλολιάκο να μιλάει για φυγοδικία μετά από αδίκημα χρυσαυγίτη αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του πόσο έωλη είναι νομικά μια ακόμα εισήγηση της εν λόγω εισαγγελέως σε αυτή την πολύκροτη δίκη.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως για την αναστολή ποινών που οδηγεί εκτός φυλακής τους χρυσαυγίτες μέχρι την εκδίκαση της έφεσης δεν είναι δεσμευτική. Το δικαστήριο θα αποφασίσει ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή. Απόφαση των δικαστών θα καθορίσει ποιοι εκ των καταδικασθέντων πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές και ποιοι όχι, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.