Πέτσας για Τουρκία : Εχει τεθεί ο σπόρος για την ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής
Η ελληνική κυβέρνηση με βάση τις αρχές και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο θα υπερασπιστεί και την κυριαρχία της χώρας μας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τον πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, κοντά στο Καστελλόριζο.
Η ελληνική κυβέρνηση με βάση τις αρχές και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο θα υπερασπιστεί και την κυριαρχία της χώρας μας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας τον πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, κοντά στο Καστελλόριζο.
«Δε φοβόμαστε τίποτα, είμαστε έτοιμοι για όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.
Στη φαρέτρα της κυβέρνησης βρίσκεται εκτός από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία και το εμπάργκο όπλων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι κατα την σύνοδο κορυφής ήταν ομόφωνη η αξίωση των ευρωπαίων εταίρων, η Άγκυρα, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες σε Μεσόγειο και Βαρώσια.
Ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής
Η ΕΕ επαναβεβαίωσε εξάλλου την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει τα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. «Εχει τεθεί ο σπόρος για ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής » τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι, η τελευταία σύνοδος κορυφής επαναλαμβάνει στο κείμενο των συμπερασμάτων της την ομόφωνη αξίωση των ηγετών της ΕΕ προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι και να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης συνόδου κορυφής τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της ρίχνει το σπόρο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής».
Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι «στη Σύνοδο αυτή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Υπενθύμισε ότι στα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τη Συρία, μνημονεύονταν αποφάσεις κρατών για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Και αναφέρθηκε σε πρόσφατες ανάλογες πρόσφατες αποφάσεις των Η.Π.Α. και του Καναδά. Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία» είπε.
Για το γκριζάρισμα του μισού Αιγαίου
Σχολιάζοντας την νέα κίνηση της Άγκυρα η οποία μονομερώς και αυθαίρεται προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς «επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία. Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».
Ο κυβερνητικός υπογράμμισε «ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».
Για το φράχτη στον Έβρο
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο κατά την οποία ενημερώθηκε για την κατασκευή του φράχτη, που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.
«Είναι προφανές ότι η δημιουργία του νέου φράχτη συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Ταυτόχρονα, πέραν του βασικού αμυντικού και αποτρεπτικού του χαρακτήρα, ο φράχτης αυτός συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς θα λειτουργήσει και ως σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου τον σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.
Σημειώνεται ότι, για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες, ενώ άλλοι 800 θα βρεθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη χώρα. Συνολικά, σε έναν χρόνο, 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος