Κοροναϊός : Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά το ρεκόρ κρουσμάτων
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ με 667 μολύνσεις
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ με 667 μολύνσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Σε αυτή γίνεται επισκόπηση των δεδομένων της πανδημίας, σε συνέχεια των στοιχείων που παρουσιάστηκαν νωρίτερα στο υπουργείο Υγείας.
Άλλωστε πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο η Αττική, που έτσι και αλλιώς διατηρεί την πρωτιά στα κρούσματα, αλλά και η Θεσσαλονίκη που μετρά σήμερα 125 καθώς και η Βοιωτία με 30.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι περιοχές καθώς σε ακόμη 6 περιφέρειες (Ιωάννινα, Καβάλα, Κοζάνη, Λάρισα, Πέλλα και Σέρρες) καταγράφονται διψήφια νούμερα. Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μεταβαίνει αύριο σε Καστοριά και Θεσσαλονίκη.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «μάτι» του κοροναϊού
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Μια από αυτές στην οποία προκαλείται ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία μπορεί προς το παρόν είναι στο «κίτρινο» του υγειονομικού χάρτη, ωστόσο πλησιάζει στο… «πορτοκαλί». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, αυτό είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών.
Πώς η Θεσσαλονίκη έφτασε και πάλι μία «ανάσα» πριν τον πορτοκαλί συναγερμό
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερη, καθώς ενώ στις αρχές Αυγούστου η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα ήταν κάκιστη, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 50 ημερησίως (παραδείγματος χάριν στις 4 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 47 κρούσματα), ξαφνικά τον Σεπτέμβριο κατάφερε να βελτιώσει όλους τους κρίσιμους δείκτες.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς μετά την επιβολή ωραρίου στην εστίαση, η συμπρωτεύουσα έφτασε μάλιστα να μετρά στις αρχές Οκτωβρίου μόλις 2 κρούσματα.
Στην προσπάθεια που έκανε η Θεσσαλονίκη για να νικήσει τον κοροναϊό μάλιστα είχε αναφερθεί μέχρι και ο Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας στις 30 Σεπτεμβρίου έξω από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα πως «στην Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημά τους και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά».
Σχεδόν ένα μήνα μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά.
Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Η Θεσσαλονίκη μέσα σε 5 ημέρες έχει συνολικά 368 κρούσματα, δηλαδή μέσο όρο 73 κρούσματα την ημέρα.
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18-39 ετών.
Φαίνεται λοιπόν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, ωστόσο αυτή τη φορά κακή επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζουν αρκετοί νομοί σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.
Τι πήγε στραβά και κατρακύλησε η Θεσσαλονίκη ξανά
Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία εβδομάδα για αρκετούς λόγους.
Εκτός από τα πολλά κρούσματα που σημειώνονται καθημερινά, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι αφενός πως τα κρούσματα είναι διάσπαρτα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη στεγανοποίηση και η ιχνηλάτησή τους και αφετέρου τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι.
Η δύσκολη ιχνηλάτηση αποτελεί τον πρώτο λόγο για τον οποίο έχει σημάνει συναγερμός στην συμπρωτεύουσα.
Εκτιμάται πως το προφίλ αρκετών κρουσμάτων αφορά άτομα με πολλές κοινωνικές επαφές (π.χ μπάρμαν) με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να αναγνωριστούν όλες οι επαφές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στην απότομη αύξηση κρουσμάτων μεγάλο ρόλο παίζει και η πτώση θερμοκρασίας.
Οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές πως όσο χειμωνιάζει, τόσο πιο πολύ θα δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς ευνοείται η διασπορά του ιού σε κλειστούς χώρους.
Εκτός από τα διάσπαρτα κρούσματα και την πτώση της θερμοκρασίας, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας θα μπορούσε να θεωρηθεί η έναρξη της νέας φοιτητικής χρονιάς.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως οι εστίες υπερμετάδοσης είναι τα πανεπιστήμια, αλλά γενικότερα η συγκέντρωση φοιτητών σε εσωτερικούς χώρους αυτό το διάστημα.
- Παναθηναϊκός: Κόντρα στην Μπολόνια για να παραμείνει σε τροχιά τετράδας
- Προτεραιότητα η βελτίωση του οδικού δικτύου στην Στερεά Ελλάδα
- Συνταγή: Χορτόσουπα βελουτέ με αρωματικά κρουτόν
- Στα ύψη η ζήτηση για καταλύματα Airbnb – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
- Ισραήλ: Ο στρατός λέει πως αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
- Αρκάς: Η καλημέρα λίγο πριν το σαββατοκύριακο