Χρυσή Αυγή : Η πρόεδρος «άδειασε» την εισαγγελέα – Ανακούφιση στην κοινωνία, αγωνία για την απόφαση
Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη στις 11 προκειμένου με επιμέλεια της εισαγγελέως να αναζητηθούν βουλεύματα που αναφέρονται παραβίαση όρων από τον Γιάννη Λαγό
Μικρής διάρκειας ήταν η σημερινή συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, με την πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, να θέτει θέματα μείζονος σημασίας για την αξιοπιστία και την αμεροληψία της εισαγγελέως.
Η πρόεδρος αμφισβήτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου περί των αναστολών και ζήτησε να συμπληρώσει την πρότασή της.
Όπως εξήγησε, δεν ισχύει ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της εισαγγελέως ότι δεν πρόκειται οι καταδικασθέντες να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.
Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη στις 11 προκειμένου με επιμέλεια της εισαγγελέως να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που αναφέρεται σε παραβίαση όρων του Γιάννη Λαγού.
Με αφορμή την τοποθέτηση της προέδρου, σε χυδαία επίθεση προς το πρόσωπό της προχώρησε ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός, επικαλώντας την «εντολοδόχο».
Η θέση της εισαγγελέως σχολιάστηκε από την Πολιτική Αγωγή ως «ατόπημα» σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Λαγό καθώς, όπως είπαν οι συνήγοροι των θυμάτων, έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς του όρους το 2015.
Ο εκρηκτικός διάλογος
Η πρόεδρος εξήγησε ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης, είπε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της εισαγγελέως ότι δεν πρόκειται οι καταδικασθέντες να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.
Εισ: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας πράξίας.
Πρ: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοίπους.
Εισ: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.
Πρ: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!
Εισ: Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…
Πρ: Για τους άλλους τι προτείνετε;
Εισ: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο
τι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Πρ: Ναι… Άρα και η πρότασή σας είναι και για τους υπόλοιπους που είπα;
Eισ: Ανέφερα αποκλειστικά αυτούς που είχαν λευκό τους άλλους εννοείται ότι δεν είχαν, Αγριογιάννης, Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος που έχουν ποινές κάθειρξης, έχουν βγει & τηρούν τους όρους.
Πρ: Και άρα η πρότασή σας και για αυτούς είναι να ανασταλεί παρά τις ποινές που έχουν και για το ύποπτο φυγής;
Εισ: Να ανασταλεί ναι.
Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διεκόπη ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέως να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.
Ποια είναι τα βουλεύματα για τον Λαγό
Ο Γιάννης Λαγός μετά την αποφυλάκιση του λόγω 18μηνου, τον Μάρτιο του 2015, είχε οδηγηθεί ξανά στην φυλακή με διάταξη βουλεύματος για παραβίαση περιοριστικού όρου, τον Ιούλιο του 2015 και είχε αρθεί η κράτηση του δύο μήνες μετά με την επιβολή όρων.
Αυτά τα βουλεύματα πλέον θα μελετήσει το δικαστήριο, μαζί με άλλες παραμέτρους, για να αποφασίσει την έκτιση ή μη της ποινής του κ. Λαγού. Τα βουλεύματα είναι τα εξής:
Το βούλευμα με αριθμό 1184/21-7-2015 που διέτασσε την επιστροφή στην φυλακή του Γιάννη Λαγού (είχε ήδη συμπληρώσει 18 μήνες προσωρινής κράτησης) καθώς δεν τήρησε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, που του είχε επιβάλει η εφέτης ειδική ανακρίτρια για το αδίκημα της οπλοκατοχής, κατά τις ημερομηνίες 28 Μαΐου, 12 Ιουνίου και 16 Ιουνίου του 2015.
Ο Γιάννης Λαγός είχε παραμείνει στην φυλακή μέχρι την 1 Οκτωβρίου 2015. Το βούλευμα 1469/1/10/2015 με το οποίο αντικαταστάθηκε η προσωρινή κράτηση του με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα. Το βούλευμα δεχόταν πως ο νυν ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε έχει προβεί σε προπαρασκευαστική πράξη διαφυγής του και ότι η παραβίαση του όρου τού κατ’ οίκον περιορισμού «έλαβε χώρα διότι ο κ. Λαγός είχε την πεποίθηση πως δεν προέβαινε σε παραβίαση του τεθέντος όρου αφού τελούσε υπό την συνεχή και αδιάλειπτη παρακολούθηση των αρχών ασφαλείας».
Αναφορά στο προαναφερόμενο βούλευμα κάνει και το πιο πρόσφατο που επικαλείται η υπεράσπιση του, που εκδόθηκε το 2019 (αριθμός 1031/2019) κατόπιν αιτήματος του Γιάννη Λαγού, στις 27 Ιουνίου 2019, αφού εκλέχθηκε ευρωβουλευτής. Ο Γιάννης Λαγός ζητούσε άρση ή αντικατάσταση των όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της μη συμμετοχής σε κομματικές συγκεντρώσεις και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα που του επιβλήθηκαν όταν βγήκε από την φυλακή λόγω συμπλήρωσης 18μήνου με το βούλευμα 497/24-3-2015.
Το Συμβούλιο που εξέδωσε το βούλευμα του 2019 δεν είχε κάνει δεκτή την αίτηση του τότε νεοεκλεγέντος ευρωβουλευτή για άρση των όρων του και είχε διατάξει μόνο την τροποποίηση του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ως εξής:
«Επιτρέπεται η έξοδος του από την χώρα για όσο χρόνο έχει και διατηρεί την ιδιότητα του τακτικού μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποκλειστικώς και μόνο για να μεταβαίνει αεροπορικώς στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο ή στο Λουξεμβούργο με την υποχρέωση να εμφανίζεται στο Τμήμα Ασφαλείας του Αερολιμένα κατά την ημέρα αναχώρησης από την Ελλάδα και άφιξης του στην Ελλάδα δηλώνοντας κατά την αναχώρηση του την πόλη ή πόλεις προορισμού του και την ακριβή διεύθυνση διαμονής του. Κατά την άφιξη του να προσκομίζει κατάλληλο έγγραφο από το οποίο να πιστοποιείται η παρουσία του στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου». Είναι επίσης υποχρεωμένος να διαμένει εκτός Ελλάδας στη διεύθυνση που δηλώνει στην πόλη προορισμού του, να μην απομακρύνεται από την πόλη προορισμού του παρά μόνο για να μεταβεί σε μία από τις τρεις σχετιζόμενες με το Ευρωκοινοβούλιο και αποκλειστικά για την άσκηση των καθηκόντων του και τέλος να εμφανίζεται τρεις φορές τον μήνα είτε στο αστυνομικό τμήμα μόνιμης κατοικίας του, είτε στην πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, είτε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρασβούργο.
Στο βούλευμα τονίζεται πως ο όρος τροποποιείται μόνο για λόγους αναγκαιότητας για την άσκηση των καθηκόντων του κ. Λαγού στην Ευρωβουλή και ως εκ τούτου διατάσσεται η ισχύς των άλλων περιοριστικών όρων καθώς «δεν προέκυψε μεταβολή των προϋποθέσεων που επέβαλαν την επιβολή τους».
Διευκρινίσεις ΕΛΑΣ για το ταξίδι Λαγού στις Βρυξέλλες
Διευκρινιστική ανακοίνωση αναφορικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπήρξε καθυστερημένη αποστολή εγγράφου από την ΕΛ.ΑΣ. για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής προς τις υπηρεσίες και αεροπορικές εταιρείες του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων «το έγγραφο που απεστάλη δεν αφορά στον καταδικασθέντα Ιωάννη Λαγό, για τον οποίο υπάρχει ειδική διαδικασία επειδή είναι ευρωβουλευτής».
Επιπλέον σημειώνεται ότι: «Συγκεκριμένα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και εντολή του εισαγγελέα Εφετών, από τον Ιούλιο 2019 ο Ιωάννης Λαγός υποχρεούται να εμφανίζεται, κάθε φορά που θέλει να ταξιδέψει, στον Αξιωματικό Υπηρεσίας αναχωρήσεων του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών και να υπογράφει, σχετικό έγγραφο περί άσκησης των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, δηλώνοντας και τον τόπο διαμονής του στο εξωτερικό. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται ανελλιπώς, ακολουθήθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα που ο Ιωάννης Λαγός ταξίδεψε προς Βρυξέλλες».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Συμπερασματικά, καμιά ανακολουθία ή καθυστέρηση δεν υπήρξε με το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αεροπορικές υπηρεσίες. Το έγγραφο απεστάλη έγκαιρα και σφράγισε κάθε απόπειρα αεροπορικής εξόδου από τη χώρα των καταδικασθέντων της Χ.Α.»
Χυδαίες εκφράσεις Λαγού
Επίθεση κατά της προέδρου Μαρία Λεπενιώτη, εξαπέλυσε ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός, αποκαλώντας την «εντολοδόχο», ενώ ανέφερε πως «θα ήσασταν για γέλια, αν δεν ήσασταν για κλάματα».
«Η εμπάθεια της εντολοδόχου Λεπενιώτη, που μόνο σαν πρόεδρος ενός δίκαιου δικαστηρίου δεν λειτουργεί, την οδηγεί σε διαρκή σφάλματα που την εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Τελευταία της μεγάλη γκάφα είναι το ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει ότι έχω παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους το 2015, γιατί έτσι της είπε κάποιος Καμπαγιάννης» αναφέρει ο Λαγός.
«Κατανοώ το μίσος της απέναντι στο πρόσωπό μου, γιατί της έχω υποσχεθεί ότι το δικαστικό έγκλημα που έχει διαπράξει από κοινού με τους άλλους επίορκους δικαστές Ντόκο και Τσουλφόγλου (και όλο το παραδικαστικό), θα το ξεσκεπάσω, και η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο για τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια» συμπληρώνει ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά στους πρώην χρυσαυγίτες συντρόφους, λέγοντας πως τιμωρήθηκαν άδικα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις