«Χάκερ του ρωσικού στρατού» πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στους Ολυμπιακούς
Πρόκειται για «τις πλέον καταστροφικές επιθέσεις που έχουν αποδοθεί ποτέ σε συγκεκριμένη ομάδα»
- Κανένα «Mamma Mia!»: Το «Wicked» είναι πλέον το πιο επιτυχημένο κινηματογραφικό μιούζικαλ όλων των εποχών
- Το εορταστικό ωράριο για σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς - Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά
- Ουκρανικό πλωτό drone κατέστρεψε για πρώτη φορά ρωσικό ελικόπτερο
- «Να πει κανείς ή να μην πεί» – Τελικά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;
Χάκερ της διαβόητης μονάδας GRU του ρωσικού στρατού προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Νότιας Κορέας το 2018 και ετοιμάζονταν για να επίθεση και στους φετινούς Ολυμπιακούς του Τόκιο, ανακοίνωσε το βρετανικό Φόρεϊν Όφις, την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούσαν διώξεις σε έξι Ρώσους αξιωματούχους για τις ίδιες κατηγορίες.
Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιόνγκτσανγκ πριν από δύο χρόνια, κυβερνοεπίθεση άγνωστης προέλευσης προκάλεσε την κατάρρευση του συστήματος εκτύπωσης εισιτηρίων, με αποτέλεσμα πολλές θέσεις να μείνουν κενές στην τελετή έναρξης.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η επίθεση ήρθε ως αντίποινα στον αποκλεισμό Ρώσων αθλητών λόγω ντόπινγκ.
Σύμφωνα δε με Βρετανούς αξιωματούχους που επικαλείται το BBC, η κυβερνοεπίθεση του 2018, η οποία έβαλε επίσης στο στόχαστρο την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τηλεοπτικά δίκτυα και χορηγούς των Αγώνων, είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε οι υποψίες να στραφούν εναντίον της Κίνας ή της Βόρειας Κορέας.
Από την Ουκρανία στο Novichok
Και οι έξι κατηγορούμενοι που κατονομάζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αξιωματούχοι της μονάδας GRU (Διεύθυνση Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας) η οποία πιστεύεται ευρέως ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι έξι κατηγορούμενοι φέρονται να συμμετείχαν επίσης σε κυβερνοεπιχειρήσεις που έβαλαν στο στόχαστρο το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, τη Γεωργία, τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και τις διεθνείς έρευνες για τον ρωσικό νευροτοξικό παράγοντα Novichok στην υπόθεση Σκριπάλ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι χάκερ χρησιμοποίησαν τα κακόβουλα προγράμματα KillDisk και Industroyer για να προκαλέσουν μπλακάουτ στην Ουκρανία· το NotPetya που φέρεται να προκάλεσε βλάκες ενός δισ. δολαρίων σε τρεις φορείς-θύματα· και το Olympic Destroyer, λόγω του οποίου χιλιάδες υπολογιστές χρειάστηκε να αντικατασταθούν στο δίκτυο των Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ.
Μάλιστα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ντέμερς έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου για «την πλέον καταστροφική σειρά επιθέσεων σε υπολογιστές που έχει αποδοθεί ποτέ σε συγκεκριμένη ομάδα».
Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των Ολυμπιακών του Τόκιο πραγματοποιήθηκαν πριν τελικά αποφασιστεί η αναβολή τους για το 2021 λόγω της πανδημίας κοροναϊού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις