Συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων της Άγκυρας με το Oruc Reis – Διπλωματικό ντεμαράζ από την Αθήνα
Όσο η ΕΕ συνεχίζει να έχει «χλιαρές» αντιδράσεις απέναντι στα «παιχνίδια» της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προσπάθειές της να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει τη χώρα μας σε ένα διάλογο με τους δικούς της όρους, η γειτονική χώρα τραβάει το σκοινί δοκιμάζοντας καθημερινά τις αντοχές της Αθήνας
Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων με το Oruc Reis, η Αθήνα ετοιμάζει την διπλωματική της αντεπίθεση με μία σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα.
Όσο η ΕΕ συνεχίζει να έχει «χλιαρές» αντιδράσεις απέναντι στα «παιχνίδια» της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προσπάθειές της να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει τη χώρα μας σε ένα διάλογο με τους δικούς της όρους, η γειτονική χώρα τραβάει το σκοινί δοκιμάζοντας καθημερινά τις αντοχές της Αθήνας.
Καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να φτάσει έως τα άκρα προκειμένου να επιβάλει την ατζέντα του στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας, εάν αρχίσουν κάποια στιγμή, η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.
H κίνηση του ερευνητικού έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις να δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.
Όπως έγινε χθες γνωστό, η Αθήνα ετοιμάζει διπλωματικό ντεμαράζ προκειμένου να επικοινωνήσει στη διεθνή κοινότητα, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ αλλά και σε Οργανισμούς το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis.
Συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το υπουργείο προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:
- Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
- Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
- Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Borrell για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
- Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
- Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
- Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
- Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
- Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Η Τουρκία «φλερτάρει» με θερμό επεισόδιο
Η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα δείχνει πως δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, ρίχνοντας συνεχώς λάδι στη φωτιά.
Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των τουρκικών προκλήσεων έχει να κάνει με την έμπρακτη αμφισβήτηση που επιχειρεί η Άγκυρα σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επεκτείνοντας με σχετικό νόμο τον χώρο ευθύνης της στον τομέα της Έρευνας και της Διάσωσης.
Η απόφαση που υπεγράφη από τον Ερντογάν ταυτίζεται με τα όρια του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, δημιουργώντας ένα δεύτερο μέτωπο για την πρόκληση θερμού επεισοδίου. Άλλωστε το ζήτημα αυτό περιλαμβάνεται σε όσα η Αγκυρα επιδιώκει επίσης να θέσει στο πακέτο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, πέραν αυτού των θαλασσίων ζωνών και περικλείει περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Οι κινήσεις του ερευνητικού σκάφους αλλά και η συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο από την Ελλάδα όσο και την Τουρκία προκαλεί φόβο για ένα θερμό επεισόδιο το οποίο μπορεί να προκληθεί με υπαιτιότητα της γειτονικής χώρας.
Η «χλιαρή» αντίδραση της ΕΕ άνοιξε την όρεξη στον Ερντογάν
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής στην οποία υπήρξε μία ομολογουμένως «χλιαρή» αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς παρέπεμψε το θέμα της επιβολής κυρώσεων στον… μακρινό Δεκέμβριο, φαίνεται πως άνοιξε την «όρεξη» του Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει τη διπλωματική γραμμή άμυνάς του, προσβλέποντας στην ευρωπαϊκή επιχειρησιακή συνδρομή εάν επαληθευθούν τα δυσμενή σενάρια για τις προθέσεις του τούρκου προέδρου. Προσέκρουσε ωστόσο στα διαφορετικά συμφέροντα συγκεκριμένων κρατών-μελών και στον γενικότερο αιφνιδιασμό της ΕΕ από την προκλητική στάση του Ταγίπ Ερντογάν.
Η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία, η οποία τελικά δεν συμπεριελήφθη στο κείμενο Συμπερασμάτων. Την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Τουρκία συνόψισε κοινοτική διπλωματική πηγή με τη φράση «έρχονται δύσκολες μέρες».
Πήρε θάρρος ο Ερντογάν
Από την στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος είδε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες του έδωσαν πίστωση χρόνου μέχρι το Δεκέμβριο, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, η Άγκυρα επιταχύνει και κλιμακώνει τις προκλήσεις.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, εξάλλου, ξεκαθάρισε, με εμπρηστική ρητορική, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κινείται με βάση τους δικούς της στόχους στην περιοχή.
Οι επόμενες μέρες που απομένουν για τη λήξη της ισχύος της παράνομης τουρκικής Navtex, στις 22 Οκτωβρίου, θεωρούνται κρίσιμες, με την ελληνική πλευρά να απαντά με ψυχραιμία, μη επιθυμώντας στρατιωτική κλιμάκωση. Ωστόσο και με βάση την πάγια θέση της για σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, δε θα αφήσει αναπάντητη καμία κίνηση που θα παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα.
Η πορεία του Oruc Reis
Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελλόριζου.
Παρακολουθήστε live την πορεία του Oruc Reis
Το ερευνητικό σκάφος, πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν πόλεμο νεύρων της Άγκυρας προς την Αθήνα.
Η Τουρκία ανέβασε το ερευνητικό σκάφος στο βόρειο τμήμα της navtex και πλέον βρίσκεται περίπου 25 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με νοτιοδυτική πορεία προς το δυτικότερο άκρο της περιοχής της παράνομης navtex, ενώ κατά τον πλου του προσέγγισε στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη και στα 14 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη.
Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις
«Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δίκαια και την κυριαρχία της Ελλάδας» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θέλοντας να στείλει μήνυμα ισχύος προς την Άγκυρα.
Το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα προς την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα είναι ότι δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κρίσης και την πολεμική αναμέτρηση. «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονόητα τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις