Το Oruc Reis στα 12 μίλια από Καστελόριζο – Τι επιδιώκει η Ελλάδα με το εμπάργκο όπλων και την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας
Σε δύο διαφορετικά επίπεδα κινούνται Ελλάδα και Τουρκία, καθώς την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει σε επιχειρησιακό επίπεδο για να δημιουργήσει τετελεσμένα και φλερτάρει ακόμα και με το θερμό επεισόδιο, η Αθήνα κλιμακώνει τις ενέργειές της σε διπλωματικό επίπεδο.
Σε δύο διαφορετικά επίπεδα κινούνται Ελλάδα και Τουρκία, καθώς την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει σε επιχειρησιακό επίπεδο για να δημιουργήσει τετελεσμένα και φλερτάρει ακόμα και με το θερμό επεισόδιο, η Αθήνα κλιμακώνει τις ενέργειές της σε διπλωματικό επίπεδο.
Έσπασε το φράγμα των 12 μιλίων
Με τον τρόπο αυτό η σημερινή μέρα σφραγίστηκε για από την κίνηση του Oruc Reis να σπάσει το φράγμα των 12 μιλίων στο Καστελόριζο και να εισέλθει στα δυνητικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα με την γνωστοποίηση του αιτήματος για την αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας ουσιαστικά κάλεσε τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα γονατίζουν οικονομικά την Άγκυρα.
Πάντως αυτό δεν φαίνεται να πτοεί την Άγκυρα καθώς εκτός του πολέμου νεύρων με το Oruc Reis στο Καστελόριζο ειδικά σήμερα συνοδεύτηκε και με τουρκική αντι-Navtex το βράδυ, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη.
Οικονομικό και γεωπολιτικό γονάτισμα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επανήλθε στο προσκήνιο και η πρόταση Μητσοτάκη –που βεβαίως Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία απέρριψαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ- για την επιβολή εμπάργκο όπλων.
Μετά το αίτημα για διακοπή της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, η Ελλάδα προχώρησε σε δεύτερη κίνηση με στόχο να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με επιστολές προς τους ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας θέτει τους Ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους ζητώντας τους να εφαρμόσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο κινήσεις που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αντιστοιχίζονται σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο με το μέγεθος των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά στην επιδίωξη του Ερντογάν για θερμό επεισόδιο σε στρατιωτικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της «κλιμακώνει» για να βάλει φρένο στις επεκτατικές βλέψεις της τουρκικής ηγεσίας, απειλώντας επί της ουσίας με «θερμό διπλωματικό επεισόδιο» ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.
Προσδοκίες και πυροτεχνήματα
Το πραγματικό ωστόσο ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί κανείς να έχει βάσιμες ή όχι προσδοκίες από την ΕΕ και φυσικά το ΝΑΤΟ με βάση τη συνολική στάση τους το τελευταίο διάστημα, ειδικά δε όταν ακόμα και σήμερα το Βερολίνο επέμεινε σε μια λογική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ η Κομισιόν αρκέστηκε να επισημάνει ότι έχει λάβει την επιστολή της Ελλάδας.
Μάλιστα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) αντιμετώπισαν ως πυροτέχνημα επικοινωνιακού χαρακτήρα την κίνηση της Ελλάδας να ζητήσει την αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.
Ιαχές πολέμου
Πάντως από την πλευρά του ο Ερντογάν απάντησε με ιαχές πολέμου εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα προστατεύσουμε με τη ζωή μας όταν κριθεί απαραίτητο» ανέφερε.
Παράλληλα προειδοποίησε πως «στα σπάσει τα χέρια σε όποιον τα απλώσει προς την Τουρκία» για να ξεκαθαρίσει πως «δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας», επικρίνοντας όσους επιχειρούν να απομονώσουν την Τουρκία και εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς ενόχληση για τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, για την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε διακοπή.
Ο παράγοντας χρόνος
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο παράγοντας χρόνος είναι καθοριστικός κριτής των εξελίξεων καθώς ναι μεν σε διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα κινείται και αναδεικνύει ζητήματα, ωστόσο η Τουρκία σε πρακτικό επίπεδο επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα τα οποία θα χρησιμοποιήσει σε έναν επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο και είναι αμφίβολο κατά πόσο οι όποιες διπλωματικές κινήσεις -ειδικά αν δεν έχουν ανταπόκριση από τους «εταίρους» της Ελλάδας- μπορούν να εμποδίσουν τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα, ακόμα και στο θερμό επεισόδιο για να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις του.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα στείλουν από την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αύριο στη Λευκωσία οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αλ Σίσι.
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς σχετικά με τις πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη
- Φάμελλος: Η αλληλεγγύη είναι η βάση μιας δημοκρατικής κοινωνίας
- Ανακοίνωσε τον Τρέβιον Γουίλιαμς η Μακάμπι
- Χάκερ της φωτοσύνθεσης δημιούργησαν την πατάτα της κλιματικής αλλαγής
- LIVE: Έβερτον – Τσέλσι