Ανακάμπτει η κινεζική οικονομία
Το τελευταίο διάστημα η Κίνα κατάφερε να μηδενίσει σχεδόν τα κρούσματα κορωνοϊού και να επανεκκινήσει εντυπωσιακά την οικονομία. Το τρίτο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη άγγιξε το 5%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Παρά την πανδημία η κινεζική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση, αλλά σε ανάπτυξη. Η κινεζική στατιστική υπηρεσία κάνει λόγο για 4,9% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχει σημειωθεί μια τόσο εντυπωσιακή ανάπτυξη το ίδιο διάστημα. Η εξέλιξη αυτή δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η κινεζική οικονομία αφήνει πολύ πιο γρήγορα την κρίση πίσω της από ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Τους τελευταίους μήνες οι κινεζικές αρχές κατάφεραν σχεδόν να μηδενίσουν τα κρούσματα στη χώρα με τη βοήθεια της αδιάλειπτης παρακολούθησης του πληθυσμού αλλά και μεγάλο αριθμό προσωπικού. Από την τακτική αυτή βγαίνει κερδισμένη κατ΄ αρχήν η οικονομία της χώρας. Πολλά εργοστάσια επανήλθαν σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Σε περίπτωση ωστόσο που η ζήτηση από το εξωτερικό περιοριστεί λόγω κορωνοϊού, τότε η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλο πρόβλημα, λέει η εκπρόσωπος της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας Λίου Αϊχουά: «Παρά τις θετικές εξελίξεις στην καταπολέμηση της πανδημίας διεθνώς, μάς είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα. Εξακολουθούν να υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Εκτός αυτού η ζήτηση στο εσωτερικό της Κίνας δεν έχει φθάσει ακόμα σε ικανοποιητικά επίπεδα μιας και η ανάκαμψη των επιχειρήσεων δεν γίνεται με ίδιους ρυθμούς σε ολόκληρη τη χώρα».
Ανάπτυξη στη Κίνα, ύφεση σε ΗΠΑ και ΕΕ
Ο Μάικλ Πέτις, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστημίου του Πεκίνου, επιβεβαιώνει τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας αναφερόμενος στο παράδειγμα του κινεζικού λιανικού εμπορίου, το οποίο αντικατοπτρίζει την εσωτερική ζήτηση και βρίσκεται σήμερα 7,2% κάτω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Πέτις η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη στη Κίνα οφείλεται εν πολλοίς στην παραγωγή, τις εξαγωγές και τις τεράστιες δημόσιες επενδύσεις. Για το λόγο αυτό, λέει ο οικονομολόγος δεν μπορούμε να συγκρίνουμε σε κλίμακα 1:1 τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και εκείνα άλλων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη: «Η κινεζική ηγεσία είναι σε θέση να πετύχει όποιο οικονομικό στόχο επιθυμεί. Αυτό δεν έχει να κάνει με πραγματική ανάπτυξη, αλλά με οικονομική δραστηριότητα. Θέλεις να ενισχύσεις στην Κίνα την ανάπτυξη; Βρες ένα ποτάμι και φτιάξε μια γέφυρα, είτε τη χρειάζεσαι είτε όχι. Έτσι η Κίνα διασφαλίζει ανάπτυξη».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η κινεζική οικονομική ανάπτυξη θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 2%. Μικρό ποσοστό σε σχέση με τους περσινούς οικονομικούς ρυθμούς, αλλά σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θα δουν φέτος την οικονομία τους να συρρικνώνεται. Καθαρά από στατιστική σκοπιά πάντως η Κίνα θα κάνει φέτος ένα σημαντικό οικονομικό άλμα περιορίζοντας τη διαφορά που τη χωρίζει από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.
Στέφεν Βούρτσελ, ARD Σαγκάη
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις