Κοροναϊός : Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ προτείνει ο Δερμιτζάκης
«Αυτή τη στιγμή αρχίζει στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Φύγαμε από τη σταθερότητα.», είπε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι ο αριθμός κρουσμάτων θα έχει σταδιακή αύξηση
Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να φτάσουμε εντός του Οκτωβρίου στα 1.000 κρούσματα ημερησίως.
«Αυτή τη στιγμή αρχίζει στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Φύγαμε από τη σταθερότητα.», είπε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι ο αριθμός κρουσμάτων θα έχει σταδιακή αύξηση.
Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα ο καθηγητής είπε ότι «είναι ορατό το 1000 και μέσα στον Οκτώβριο».
«Με ανησυχεί ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα. Η Ελλάδα προσπαθεί να σβήσει μικρές φωτιές. Όταν όμως υπάρχει τεράστια πυρκαγιά το να σβήνουμε μικρές φωτιές δε λύνει το πρόβλημα.», τόνισε.
«Θα έπρεπε να είναι όλη η Ελλάδα στο πορτοκαλί»
Επίσης, είπε ότι θα έπρεπε να είναι «όλη η Ελλάδα στο πορτοκαλί».
Στα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν με την έξαρση των κρουσμάτων, είπε ότι είναι η χρήση μάσκας παντού, υποχρεωτικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας αμέσως μόλις κλείνουν τα εστιατόρια ή μισή ώρα αργότερα για να πηγαίνει ο κόσμος σπίτι του.
«Χρειάζεται μια ενημερωτική καμπάνια. Χρειάζεται να είμαστε μπροστά από τον ιό, όχι να τον κυνηγάμε. Πρέπει να λειτουργούμε σα να είμαστε στα 1500 κρούσματα.», είπε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης ότι «το lockdown είναι μια δήλωση ήττας. Δε μ’ αρέσει το lockdown, αλλά αν χρειαστεί για την υγεία των πολιτών πρέπει να γίνει. Αν μέσα στις επόμενες 5-6 μέρες δούμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα και να συνεχίζει η αύξηση, ξέφυγε ο ιός.».
Φόβοι για πάνω από 1.00ο κρούσματα την ημέρα
Η ανησυχία των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας είναι έκδηλη με τους περισσότερους να φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για νέα μέτρα, πριν ξεφύγει και άλλο η κατάσταση.
«Οι αριθμοί ακολουθούν μία διαρκή ανοδική πορεία. Κοιτούσαμε εντυπωσιασμένοι όταν ο ημερήσιος αριθμός ανέβηκε τα 100, τα 200, τα 400 και τώρα τα 600. Δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς» δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων.
Ο κ. Εξαδάκτυλος, εκτίμησε πως «δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς» όσον αφορά στα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα.
«Δεν είναι δυνατό να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει. Πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα. Αυτός ο αριθμός που χθες τρόμαξε όλη την Ελλάδα, μπορεί σύντομα να αποτελεί μία ευχάριστη ανάμνηση και μπορεί να δούμε να προστίθεται ακόμη ένα ψηφίο στους αριθμούς» είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και συνέχισε:
«Οι αριθμοί ακολουθούν μία διαρκή ανοδική πορεία. Κοιτούσαμε εντυπωσιασμένοι όταν ο ημερήσιος αριθμός ανέβηκε τα 100, τα 200, τα 400 και τώρα τα 600. Δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς. Και επειδή ο ιός διασπείρεται με γεωμετρικό τρόπο, ο ένας μολύνει άλλους τέσσερις. Αντιλαμβάνεστε ότι τα νούμερα είναι πιθανόν να καλπάσουν».
Ερωτώμενος σχετικά με τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που έγιναν από τον ΕΟΔΥ στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, υπογράμμισε πως όσοι γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Το ζητούμενο είναι όσοι βρέθηκαν θετικοί να δούμε πόσοι είχαν συμπτώματα και πόσοι όχι. Όσοι έχουν συμπτώματα και κινούνται, έχουν ευθύνη για τη μετάδοση. Σε κάποιες περιοχές της χώρας είχαμε ανθρώπους που είχαν συμπτώματα και συνέχιζαν να κινούνταν κανονικά» είπε και ζήτησε από τους πολίτες να αναζητούν τη συμβουλή του γιατρού «με το παραμικρό σύμπτωμα».
Σχετικά με την απόφαση να μην επιτραπεί τελικά η διεξαγωγή αγώνων με τη συμμετοχή κόσμου, ο ίδιος έκανε λόγο για σωστή απόφαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα αυτό. Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σωστή. Λειτούργησε ως από μηχανής θεός. Εγώ διαφωνούσα. Μπορεί να άλλαξε η απόφαση, αλλά η τελική απόφαση είναι που έχει σημασία».
Ζήτησε από τους πολίτες να συμπεριφέρονται σαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό, να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και να αποφεύγουν τον συνωστισμό.
«Ο ιός είναι παντού, δεν είναι σε κάποιο σημείο, αυτό βλέπουμε από τη λήψη των δειγμάτων» τόνισε.
Τέλος, δήλωσε πως οι επιδόσεις της χώρας μας είναι πολύ καλές. «Πολύ καλές επιδόσεις οι επιδόσεις μας. Είμαστε στη φάση που γκρινιάζουμε για τις επιδόσεις του μαθητή του 18-18,5 ενώ θα μπορούσε να είναι στο 19-19,5. Δεν έχει πέσει στο 16».
«Θα αυξηθούν θάνατοι και διασωληνωμένοι»
Εφιαλτικές είναι και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας από τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο.
«Οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως όσο αυξάνοντα τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».
Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.
- Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά το Σαββατοκύριακο τα μαγαζιά – Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ
- Όνειρα: Πως τα επηρεάζει το κρύο χωρίς να το ξέρεις
- Δύο συνταγές που μυρίζουν Χριστούγεννα
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
- Τα ζώδια σήμερα: Δεν χωράς πουθενά
- Οι ειδικοί απαντούν: Ο καφές μας κάνει καλό ή όχι;