Κορυσχάδες Ευρυτανίας : Μνήμες από τον καιρό της Εθνικής Αντίστασης
Το λεγόμενο Ψήφισμα των Κορυσχάδων διατράνωνε την ακατάβλητη θέληση του ελληνικού λαού να πολεμήσει έως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Κοντά στο Καρπενήσι, την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, βρίσκονται οι Κορυσχάδες, ένας τόπος φορτισμένος με μνήμες από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης των ετών 1941-1944.
Το χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 940, σε μια ελατοσκέπαστη περιοχή με ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές, στολίζουν σπίτια και αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καθώς και η πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944, συνήλθε στο σχολείο του χωριού το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η οποία είχε ιδρυθεί στις 10 Μαρτίου 1944 στη Βίνιανη Ευρυτανίας.
Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχαν οι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού που είχαν αναδειχθεί κατά τις εκλογές που είχε διενεργήσει η ΠΕΕΑ, ευρέως γνωστή ως Κυβέρνηση του Βουνού, στις 25 Απριλίου 1944.
Πηγή: rizospastis.gr
Το Α’ Ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ, το λεγόμενο Ψήφισμα των Κορυσχάδων, διατράνωνε την ακατάβλητη θέληση του ελληνικού λαού να πολεμήσει έως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Πηγή: rizospastis.gr
Στο πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο των Κορυσχάδων, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που περιλαμβάνει υλικό του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελετζή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις