Γαλλία : Σοκ από τον Εισαγγελέα – Ο δολοφόνος έδωσε 350 ευρώ σε μαθητές για να υποδείξουν τον καθηγητή
Ήταν ο δεύτερος θάνατος του καθηγητή Σαμιέλ Πατί, το απόγευμα της Τετάρτης. Αλλά τώρα, το μαχαίρι από το πρώτο χτύπημα του 18χρονου Τσετσένου, έσκισε ακόμη πιο βαθιά τη σάρκα των Γάλλων.
- Η Αθηνά Λινού κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη των Σπαρτιατών - Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας
Ήταν ο δεύτερος θάνατος του καθηγητή Σαμιέλ Πατί, το απόγευμα της Τετάρτης. Αλλά τώρα, το μαχαίρι από το πρώτο χτύπημα του 18χρονου Τσετσένου, έσκισε ακόμη πιο βαθιά τη σάρκα των Γάλλων. Μαθεύτηκε ότι η ζωή του 47χρονου δασκάλου που καθοδηγούσε τους μαθητές του να σκέφτονται και να μιλούν ελεύθερα, πουλήθηκε για λίγες δεκάδες ευρώ.
Ήταν τα χρήματα που έδωσε ο νεαρός δολοφόνος σε παιδιά από το σχολείο του δασκάλου, για να του δείξουν το θύμα του. Να τον περιγράψουν, χωρίς να ρωτήσουν πολλά πολλά, και να προθυμοποιηθούν στην περίπτωση που ο ίδιος δεν κατάφερνε την ώρα που χτυπούσε το κουδούνι να τον εντοπίσει, να έρθουν εκείνα μαζί του και να τον οδηγήσουν σε απόσταση αναπνοής από αυτόν.
Ο Εισαγγελέας Αντιτρομοκρατίας πάγωσε με τις ανακοινώσεις του το υποστασιακό οικοδόμημα στο οποίο θεμελιώθηκαν σκέψεις, ιδανικά, πολιτισμική θεώρηση του κόσμου, στάση ζωής, της σύγχρονης Γαλλίας. Κατέρρευσαν οι λόγοι περηφάνιας. Ναι, βρέθηκαν πρόθυμοι μαθητές που μοιράστηκαν 300 με 350 ευρώ για να προσφέρουν στον επίδοξο δολοφόνο το κεφάλι του καθηγητή τους. Δεν ρώτησαν το γιατί αλλά εκείνος δικαιολόγησε την απλοχεριά του λέγοντας πως θέλει να χτυπήσει και να ταπεινώσει τον Πατί επειδή προσέβαλε τον Μωάμεθ, να τον αναγκάσει να ζητήσει συγγνώμη.
Και έτσι στις 16 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι, ένας Τσετσένος που λεγόταν Αμπντουλάχ Ανζόροφ, που είχε γεννηθεί στη Μόσχα πριν από 18 χρόνια, βρέθηκε έξω από το σχολείο του Μπουά, στα βορειοδυτικά του Παρισιού. Με πολλά λεφτά στην τσέπη, με ένα σύγχρονο κινητό, συνδεδεμένο στα μέσα κοινωνικής και ένα καλοακονισμένο μαχαίρι, έφθασε στο προαύλιο του σχολείου και αμέσως έπιασε την κουβέντα σε δύο μαθητές ηλικίας 14 και 15 ετών. Τους είπε πόσα λεφτά θα τους δώσει για να του φανερώσουν το πρόσωπο του βλάσφημου. Ο Εισαγγελέας, Ζαν Φρανσουά Ρικάρ, είπε ότι ύστερα από κάποια ώρα, οι δύο ανήλικοι έγιναν επτά.
Ηταν μεγάλο το δέλεαρ. Τον περιέγραψαν στον δράστη. Ηρθαν και άλλα παιδιά, του είπαν πώς έμοιαζε, τι φορούσε εκείνη τη μέρα. Τα δύο από αυτά περίμεναν μέχρι τέλους στο πλευρό του Τσετσένου. Η ώρα είχε πάει πέντε. Είχαν περάσει τρεις δραματικές ώρες. Το μάθημα θα τελείωνε σε λίγα λεπτά. Τα δύο παιδιά, για να εξασφαλίσουν ότι θα λάβουν όλο το ποσό από τον Ανζόροφ για τις υπηρεσίες που του προσέφεραν, φώναξαν κι άλλους συμμαθητές τους. Η παγίδα είχε στηθεί. Ο άτυχος και ανυποψίαστος καθηγητής κατέβηκε τα σκαλιά και βγήκε από την πόρτα. Τότε , σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, σήκωσαν τα χέρια και του είπαν: «Αυτός είναι».
Η κλεψύδρα της ζωής του άτυχου καθηγητή άρχισε να σώνεται με γρήγορο ρυθμό. Οσο χρειάστηκε να κάνει μερικές δρασκελιές για να βρεθεί μονάχος στο δρόμο, όσο για να αλλάξουν χέρια τα 300 ευρώ, ώστε να σφραγιστεί η συμφωνία με το αίμα του.
Και όταν όλα έγιναν, και ο καθηγητής Ιστορίας-Γεωγραφίας είχε ακρωτηριαστεί με φρικτό τρόπο, ο 18χρονος Τσετσένος στάθηκε πάνω από το πτώμα, το φωτογράφισε, και ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την μακάβρια εικόνα με ένα ηχητικό μήνυμα στη ρωσική γλώσσα.
Σε αυτό το μήνυμα, η γνησιότητα του οποίου εξακριβώθηκε από τις γαλλικές Αρχές , ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ είπε στα ρωσικά ότι «πήρε εκδίκηση για τον προφήτη», κατηγορώντας τον καθηγητή Ιστορίας-Γεωγραφίας ότι τον «παρουσίασε με προσβλητικό τρόπο». Και κατέληγε, «αδελφοί, προσευχηθείτε προκειμένου ο Αλλάχ να με δεχθεί ως μάρτυρα». Πρόλαβε ο δολοφόνος και ανήρτησε την ομολογία της δολοφονίας με δύο μηνύματα στο τουίτερ.
Ενώπιον των δικαστών που έχουν επιφορτιστεί να φέρουν εις πέρας την υπόθεση, εντοπίζοντας οποιονδήποτε είχε συμμετοχή στη δολοφονία, οδηγήθηκαν ο πατέρας μιας μαθήτριας, ο Μπραχίμ Σ. και ένας ισλαμιστής, ο Αμπντελακίμ Σεφριουί, που είχε «κατονομάσει τον καθηγητή ως στόχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Ο Μπραχίμ Σ. είχε αναρτήσει πολλά βίντεο στα οποία «διατύπωνε απειλές» εναντίον του Σαμιέλ Πατί, σχετικά με το μάθημα που έκανε για την ελευθερία της έκφρασης, το οποίο παρακολούθησε, όπως ισχυριζόταν, η κόρη του.
Το κορίτσι ανήκει στην τάξη όπου ο καθηγητής παρέδωσε το συγκεκριμένο μάθημα περί ελευθερίας της έκφρασης, ωστόσο, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, την ημέρα εκείνη, 6 Οκτωβρίου, απουσίαζε, γιατί ήταν άρρωστο.
Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις