ΗΠΑ : Περισσότεροι από 100.000 Καλιφορνέζοι αγόρασαν όπλα λόγω… κοροναϊού
Οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο η εκτόξευση των πωλήσεων – σε πολλές περιπτώσεις σε άτομα που δεν έχουν υπάρξει ιδιοκτήτες όπλων ποτέ στο παρελθόν – να αυξήσει την ένοπλη βία ή τις αυτοκτονίες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Περισσότεροι από 100.000 Καλιφορνέζοι αγόρασαν όπλο από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Με τις πωλήσεις όπλων να έχουν εκτοξευτεί, οι ειδικοί ανησυχούν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος αυτοκτονιών και φονικών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι 110.000 άνθρωποι στην πολιτεία αγόρασαν όπλο ως άμεση αντίδραση στον κοροναϊό. Περίπου 47.000 αγοραστές έγιναν ιδιοκτήτες όπλων για πρώτη φορά. Το γεγονός δημιουργεί αγωνία αφού σημειώθηκε σε μια περίοδο κοινωνικής αναταραχής, οικονομικής ύφεσης και χιλιάδων απελευθερώσεων κρατουμένων.
Η έκρηξη πωλήσεων έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι η αύξηση του αριθμού των ιδιοκτητών όπλων με μικρή ή καμία πρότερη εμπειρία χρήσης τους θα αυξήσει τους ακούσιους τραυματισμούς, ιδιαιτέρως σε σπίτια με παιδιά ή εφήβους.
«Οι άνθρωποι φοβούνται εξαιτίας της αβεβαιότητας των προεδρικών εκλογών, των διαδηλώσεων και του κοροναϊού. Όμως πρέπει να συζητήσουμε για τους κινδύνους που συνδέονται με την παρουσία όπλων σε σπίτια», δήλωσε ο Μπράιαν Μάλτε, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Ελπίδα και Θεραπεία», ενός οργανισμού πρόληψης της ένοπλης βίας. «Μπορείς να αγοράσεις όπλο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξέρεις και πώς να το χειριστείς, πράγμα που είναι κρίσιμο».
Οι ειδικοί ανησυχούν και για το ενδεχόμενο η αύξηση των ιδιοκτητών και των πωλήσεων όπλων σε συνδυασμό με την απελπισία, τον φόβο και την απομόνωση που επέφερε η πανδημία, θα οδηγήσει και σε αύξηση των αυτοκτονιών. Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Δρ. Νικόλ Κράβιτς-Βιρτς τόνισε ότι ελπίζει οι στατιστικές και οι πιθανές συνέπειες που παρουσιάζονται σε αυτή θα οδηγήσουν σε «μια κινητοποίηση για την πρόληψη των τραυματισμών από όπλα».
«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»
«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε η Κράβιτς-Βιρτς στον Guardian. «Έχουμε δει και στο παρελθόν τις δραματικές αυξήσεις στις πωλήσεις όπλων να ακολουθούνται από μαζικές δολοφονίες και στη συνέχεια αυξήσεις των θανάτων και των τραυματισμών από όπλα. Γνωρίζουμε αρκετά από προγενέστερες μελέτες και στοιχεία για να ξέρουμε ότι θα πρέπει να προωθήσουμε μέτρα όπως η ασφαλής αποθήκευσή τους».
Από τον Μάρτιο, το FBI έχει καταγράψει ιστορικά υψηλούς αριθμούς ελέγχων που προηγούνται της πώλησης όπλων μέσω των συστημάτων του. και σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Σκοποβολής, μέχρι τον Αύγουστο σχεδόν 5 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ είχαν αποκτήσει όπλο για πρώτη φορά.
Τι φοβούνται οι Καλιφορνέζοι;
Η ανάλυση του Πανεπιστημίου Davis στηρίζεται σε ευρήματα της Έρευνας για την Ασφάλεια και την Ευημερία στην Καλιφόρνια για το 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου για την Ένοπλη Βία στην Καλιφόρνια και το Ερευνητικό Πρόγραμμα Πρόληψης Βίας. είναι η πρώτη μελέτη που αναλύει τα κίνητρα των νέων αγοραστών όπλων.
Οι δύο πιο συνηθισμένοι λόγοι που παρουσίασαν οι συμμετέχοντες για την αγορά όπλων ήταν η «ανομία» και οι πρώιμες αποφυλακίσεις από τις φυλακές της πολιτείας.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ένα από τα κυριότερα κίνητρα ήταν ο φόβος των πολιτών ότι θα δεχθούν επίθεση στη γειτονιά τους, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των επιπτώσεών της. Σχεδόν το 70% δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο ληστείας, ενώ το 50% φοβόταν την αστυνομική βία. Η κοινωνική αναταραχή και οι εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά των αστυνομικών δολοφονιών και της φυλετικής βίας έχουν τροφοδοτήσει επίσης ορισμένους από τους φόβους που περιέγραψαν οι συμμετέχοντες.
«Είμαι πιο ανήσυχη από ποτέ»
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αποθηκεύουν τα όπλα και τα πυρομαχικά τους. Από τους 110.000 Καλιφορνέζους στους οποίους εστιάζει, οι μισοί έχουν υιοθετήσει «επισφαλείς αποθηκευτικές πρακτικές ως απόκριση στην πανδημία». Για παράδειγμα, αρκετοί κρατούν τα όπλα τους γεμισμένα και δεν τα κλειδώνουν σε χρηματοκιβώτια.
«Είμαι πιο ανήσυχη από ποτέ», δήλωσε η Δρ. Ροσέλ Ντίκερ, μια χειρούργος τραυματιών στο UCLA σχολιάζοντας τη μελέτη. «Οι Αμερικανοί έχουν μια κουλτούρα που τους στρέφει στα όπλα για την αυτοπροστασία τους, και τώρα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι φοβούνται για την σωματική και οικονομική τους ασφάλεια. Αυτό βλέπουμε να εκτυλίσσεται στην Καλιφόρνια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις