Liberation: Ποιος μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια του Ερντογάν
Παίρνοντας τη σκυτάλη από το πρακτορείο Bloomberg το οποίο εστίαζε προ ημερών στην αδυναμία των Ευρωπαίων να λάβουν δραστικές αποφάσεις κατά της Άγκυρας, ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες σημειώνει πως τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ προτιμούν τη διαπραγματευτική οδό στις σχέσεις με την Τουρκία
Μόνο η παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με τις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Liberation, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανίσχυρη απέναντι στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Άγκυρας.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από το πρακτορείο Bloomberg το οποίο εστίαζε προ ημερών στην αδυναμία των Ευρωπαίων να λάβουν δραστικές αποφάσεις κατά της Άγκυρας, ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες σημειώνει πως τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ προτιμούν τη διαπραγματευτική οδό στις σχέσεις με την Τουρκία, κάτι το οποίο αποδείχτηκε έμπρακτα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, όπου απορρίφθηκαν οι κυρώσεις τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο.
Κομβικής σημασίας η στάση του Τραμπ
Σύμφωνα με τη Liberation, οι καταδίκες των μονομερών προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες και οι απειλές για οικονομικές κυρώσεις δεν είναι αρκετές για να βάλουν φρένο στον Ερντογάν, «ο οποίος μπορεί επίσης να παίξει με τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος του».
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το φρένο μπορεί να έρθει μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Μόνο η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στην κατάσταση στην περιοχή. Και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς «η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ανίσχυρη απέναντι στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του τούρκου προέδρου».
Τα Κατεχόμενα
Μάλιστα, ο συντάκτης εστιάζει και στις τελευταίες εξελίξεις στα Κατεχόμενα, τονίζοντας ότι η εκλογή του Τατάρ ως νέου ηγέτη των τουρκοκυπρίων «δεν είναι ασήμαντο γεγονός».
Αναφερόμενος σε αυτόν, ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι η εκλογή του εντάσσεται στις προσπάθειες της Τουρκίας «να καταλάβει μερικά από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε ύδατα που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι τους ανήκουν εδαφικά».
«Η Τουρκία θεωρεί ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο Πέλαγος, βάσει του οποίου θεωρεί ότι τα ύδατα της κατεχόμενης Κύπρου της ανήκουν…» επισημαίνει το δημοσίευμα.
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft