Βασιλακόπουλος στο MEGA: Προτιμότερη η διασκέδαση στα μπαρ με μέτρα παρά ο συνωστισμός στις πλατείες
Κατά την άποψη του κ. Βασιλακόπουλου για να μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού θα έπρεπε να απαγορευτεί οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση και οι διαδηλώσεις.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Για να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κοροναϊού θα έπρεπε να απαγορευτεί οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση και οι διαδηλώσεις, υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, εντατ. θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ενώ για τα κλαμπ και μπαρ σχολίασε πως όταν τηρούνται τα μέτρα προστασίας τότε λειτουργούν με ασφάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση όταν δηλαδή δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, τότε η πολιτεία αναγκάζεται να λαμβάνει όλο και πιο σκληρά μέτρα που είναι δυσβάσταχτα για την οικονομία αλλά και την ψυχολογία μας.
Σημείωσε μάλιστα ότι προτιμότερο θα ήταν να διασκεδάζουν οι θαμώνες ενός μπαρ ή κλαμπ τηρώντας τα μέτρα σε οργανωμένο πλαίσιο ακόμη και μετά τις 12, παρά να συνωστίζονται μετά τα μεσάνυχτα σε πλατείες.
Οι λόγοι αύξησης των κρουσμάτων
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί η ανοδική πορεία με νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ώστε να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σχετικά με τους λόγους για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων επισήμανε πως δεν μπορεί να δοθεί αυστηρή επιστημονική απάντηση, ωστόσο πολύ μεγάλο ρόλο φαίνεται πως παίζει η αλλαγή του καιρού και η χαμηλότερη θερμοκρασία. Όπως είπε, όλοι οι αναπνευστικοί ιοί όταν αυξάνει η θερμοκρασία έχουν μικρότερη μεταδοτικότητα.
Ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε επίσης πόσο κοντά βρισκόμαστε στα 1.000 κρούσματα μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, με 865 κρούσματα. Είμαστε κοντά στα 1.000 κρούσματα, είπε, και εξήγησε πώς προκύπτουν τα κρούσματα: αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου 20.000 τεστ την ημέρα, ενώ πριν από ένα μήνα γίνονταν 15.000 τεστ. «Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε τόσο περισσότερα κρούσματα θα βρούμε. Συνεπώς δεν πρέπει να αναφερόμαστε μόνο στα κρούσματα που εντοπίζουμε αλλά και στο πόσα τεστ έγιναν».
Για την Αττική, σχολίασε ότι τα 331 νέα κρούσματα χαρακτηρίζονται ως «επέλαση» του κοροναϊού, παρόλα αυτά η Αττική έχει περίπου το 35% των κρουσμάτων στη χώρα, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 70% που είχε πριν από 15-20 μέρες.
Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη είχε ελάχιστα κρούσματα, όμως πλέον η αναλογία των κρουσμάτων αναφορικά με τον πληθυσμό της είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με την Αθήνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις