Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα: Την Παρασκευή αρχίζει η συζήτηση – Τι είπε ο Γεραπετρίτης
Την Παρασκευή αρχίζει η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Βουλή για το νομοσχέδιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας
Την Παρασκευή αρχίζει η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Βουλή για το νομοσχέδιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, προκειμένου όπως ανέφερε να ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση και να αναγκαστεί να έλθει στην Βουλή ο πρωθυπουργός και να απολογηθεί.
Την απόφαση της κυβέρνησης για άμεση έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής ανακοίνωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στάζοντας φαρμάκι για τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πρόταση μομφής που μπορεί στη σωστή δόση να καταστεί φάρμακο για την Πολιτεία, όταν γίνεται καταχρηστικά γίνεται φαρμάκι» τόνισε ο κ. Γεραπετρίης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών.
«Δεν έχετε κοινωνική ευθύνη να σταθμίζετε τις καταστάσεις»
«Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι θωρακισμένη. Το πιο σημαντικό δικαίωμα της μειοψηφίας είναι η πρόταση μομφής που μπορεί στη σωστή δόση να καταστεί φάρμακο για την πολιτεία, όταν γίνεται καταχρηστικά γίνεται φαρμάκι- αυτή είναι η περίπτωση η σημερινή» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και συνέχισε:
«Δεν είπε τίποτα η αξιωματική αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο, την ώρα που ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα προτίθεται να ανακοινώσει μετρά κατά της πανδημίας, την ωρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το εθνικό ζήτημα με Τουρκία. Αυτή τη στιγμή επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσει το όπλο αυτό.»
» Ο λόγος για τον οποίο δεν ακούγεστε στην κοινωνία δεν είναι το γεγονός ότι υπάρχει εμπάρκγο στα ΜΜΕ, όπως θεωρείται στο πλαίσιο του κυνηγιού μαγγισών, αλλά δεν έχετε κοινωνική ευθύνη να σταθμίζετε τις καταστάσεις».
«Επειδή η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη στον κοινοβουλευτικό διάλογο, διακοπές δεν κάνουμε ούτε ένα ΣΚ, και ξέρω πόσο πολύτιμο είναι το ΣΚ, θα θυσιάσετε το ΣΚ γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις και για το περιεχόμενο της πρότασης μομφής από αύριο (Παρασκευή) χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει ο πρόεδρος της Βουλής».
Ποια είναι η διαδικασία
Πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας αποκαλείται η διαδικασία που απαιτείται για την καθαίρεση ενός ατόμου (ή μιας κυβέρνησης γενικότερα) από θέση ευθύνης όταν θεωρηθεί ότι αυτό είναι ανεπαρκές, δεν εκπληρώνει ορθά τις υποχρεώσεις του ή είναι επιζήμιο για τη χώρα.
Το καθεστώς που διέπει το ελληνικό πολιτικό σύστημα για τον τρόπο κατάθεσης μιας τέτοιας πρότασης, προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Ειδικότερα, το άρθρο 84 του Συντάγματος, αναφέρει στην δεύτερη παράγραφο:
«H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. […] H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση».
Ακολούθως αναφέρεται ότι «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της».
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση» αλλά μπορεί και να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.»
» Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.»
» Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.»
» Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής».
Όπως αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 142, η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.
Η σχετική συζήτηση αρχίζει με την ομιλία δύο βουλευτών από εκείνους που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας (εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ).
Η εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού της σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση συνολικά (όπως συμβαίνει για κάθε κυβέρνηση μόλις κερδίσει τις εθνικές εκλογές και συγκληθεί η νέα Βουλή).
Και δεύτερον, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί από την αντιπολίτευση νέα πρόταση δυσπιστίας εάν δεν περάσει ένα εξάμηνο από την απόρριψη της προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός εάν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης