Βαρθολομαίος : Το ταξίδι από τους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου έως τον Οικουμενικό Θρόνο
Στις 22 Οκτωβρίου 1991, μετά το θάνατο του Πατριάρχη Δημητρίου Α', ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης
Στις 22 Οκτωβρίου 1991, μετά το θάνατο του Πατριάρχη Δημητρίου Α’, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης.
Γεννηθείς στους Αγίους Θεοδώρους, χωριό της Ίμβρου, την 29η Φεβρουαρίου 1940, ο κατά κόσμον Δημήτριος, τέκνο του Χρήστου και της Μερόπης Αρχοντώνη, περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο γεννήσεώς του και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινουπόλεως.
Στη συνέχεια εισήλθε στη φημισμένη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1961.
Αμέσως χειροτονήθηκε διάκονος (Αύγουστος 1961) και μετονομάστηκε σε Βαρθολομαίο από τον τότε μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Μελίτωνα, προς τιμήν του ιμβρίου μοναχού Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού, διορθωτή και εκδότη των Μηναίων της Εκκλησίας και άλλων λειτουργικών βιβλίων.
Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του ως έφεδρος αξιωματικός κατά τα έτη 1961-1963, ο Βαρθολομαίος μετεκπαιδεύτηκε ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Ρώμη, όπου παρακολούθησε μαθήματα Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, παράρτημα του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου της Ρώμης.
Μετά τη φοίτησή του αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Ανατολικού Κανονικού Δικαίου παρουσιάζοντας τη διατριβή του με θέμα «Περί την κωδικοποίησιν των ιερών κανόνων και των κανονικών διατάξεων εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία».
Ακολούθησαν συμπληρωματικές σπουδές του Βαρθολομαίου στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Όταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, το 1968, διορίστηκε στη θέση του Βοηθού Σχολάρχη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ακολούθως δε χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Το 1972 ο νεοεκλεγείς Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος Α’ τοποθέτησε τον αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο επικεφαλής του Ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου (θέση στην οποία έμελλε να παραμείνει έως τον Ιανουάριο του 1990, όταν εξελέγη παμψηφεί μητροπολίτης Χαλκηδόνος).
Τα Χριστούγεννα του 1973 ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος προήχθη σε μητροπολίτη Φιλαδελφείας.
Από το Μάρτιο του 1974 έως την ανάρρησή του στον Οικουμενικό Θρόνο ο Βαρθολομαίος διετέλεσε μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, καθώς και πολλών Συνοδικών Επιτροπών.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι γλωσσομαθής. Εκτός από την ελληνική και την τουρκική γλώσσα, γνωρίζει και ομιλεί την ιταλική, τη γαλλική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα.
Το πλούσιο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει πολυάριθμες μελέτες πάνω σε θέματα Κανονικού Δικαίου, άρθρα και λόγους που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.
Κύρια χαρακτηριστικά της ποιμαντορίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι η συμφιλίωση των χριστιανικών Εκκλησιών, ο διαθρησκευτικός διάλογος, η περιβαλλοντική ευαισθησία, καθώς και οι επισκέψεις σε ορθόδοξες και μουσουλμανικές χώρες που σπανίως είχε επισκεφθεί στο παρελθόν Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ