Κοροναϊός : Φρικτά νέα για την Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στους ηλικιωμένους
Σε όλη τη γηραιά ήπειρο, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ανεβαίνει – και μαζί του, οι νοσηλείες και οι θάνατοι
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η Ευρώπη παλεύει πλέον με το δεύτερο πανδημικό κύμα του κοροναϊού, και μια πολύ ανησυχητική τάση έχει αρχίσει να αναδύεται: Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι βγαίνουν θετικοί στον ιό.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η γηραιά ήπειρος είδε συρροές κρουσμάτων να εμφανίζονται κυρίως μεταξύ των νεότερων, που περνούσαν τις μέρες τους στα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους. Η κατάσταση μπορεί να μην ήταν ιδανική, όμως μεταφραζόταν σε σχετικά χαμηλή θνητότητα, από τη στιγμή που οι νέοι είναι στατιστικά λιγότερο ευάλωτοι στον ιό και συνήθως περνούν την ασθένεια ελαφρά.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) έχει προειδοποιήσει ότι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν αρχίσει να κολλούν τον ιό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας, τουλάχιστον 13 ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν νέες εξάρσεις στα κρούσματα μεταξύ των πολιτών άνω των 65 ετών, την οποία μάλιστα το ECDC χαρακτηρίζει «υψηλή» για την περασμένη εβδομάδα. στην Κροατία, έχει φτάσει τα 64 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, ενώ στην Ολλανδία τα 206.
Μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικιωμένους μπορεί να διαπιστωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Ο επιπολασμός του κοροναϊού στους 65άρηδες και άνω στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι πλέον υπερδιπλάσιος σε σχέση με το πρώτο κύμα, ξεπερνώντας τα 100 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία.
Ο υψηλότερος ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ηλικιωμένων είναι ανησυχητικός, αφού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης βαρύτερων συμπτωμάτων ή και θανάτου.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν το 88% των θανάτων της Ευρώπης αφορούσαν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Στην Τσεχία, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, οι ηλικιωμένοι αποτελούσαν το 14% των εβδομαδιαίων κρουσμάτων, αλλά το 94% των θανάτων.
Όταν οι λοιμώξεις αρχίζουν να εξαπλώνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, σύντομα τα νοσοκομεία δέχονται αφόρητες πιέσεις, όπως συνέβη στην Ισπανία και σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας της Βρετανίας, ο αριθμός των 60αρηδων και άνω που βγήκαν θετικοί στον ιό έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, δήλωσε σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι ο υψηλότερος επιπολασμός που εντοπιζόταν αρχικά μεταξύ των νεότερων, πρόσφατα άρχισε να «σκαρφαλώνει» και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας προειδοποίησε στην τελευταία του έκθεση τη Δευτέρα ότι η «αναλογία των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες αυξάνεται» από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στη Γαλλία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού σε άτομα άνω των 65 έχει τριπλασιαστεί σε διάστημα έξι εβδομάδων, σύμφωνα με τη γαλλική υγειονομική υπηρεσία.
Και τα ισπανικά στοιχεία δείχνουν ότι αν και ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει πέσει από τα 40, στα τέλη Ιουλίου, στα 37, στα τέλη Αυγούστου, πρόσφατα σημειώνει και πάλι ανοδική πορεία φτάνοντας τα 39.
Η εξάπλωση των λοιμώξεων από τους νέους στους ηλικιωμένους έχει καταγραφεί και αλλού.
Όταν οι ερευνητές των Αμερικανικών Κέντρων για την Πρόληψη και την Εξάπλωση Ασθενειών (CDC) μελέτησαν μια έξαρση κοροναϊού τον Ιούνιο, ανακάλυψαν ότι η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νεαρών ενηλίκων προηγούνταν της αύξησης στις μεγαλύτερες ηλικίες περίπου κατά 15 ημέρες. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται μεταξύ των νέων, αρχίζει να μετακινείται και προς τους μεγαλύτερους και περισσότερο ευάλωτους.
Η Δρ. Τζένιφερ Κόουλ, του Πανεπιστημίου Royal Holloway στο Λονδίνο, ανέφερε ότι τα στοιχεία της Αγγλίας δείχνουν ότι η έξαρση «δεν έχει περιοριστεί» μεταξύ των νέων και ότι μεγάλο μέρος της εξάπλωσης συνδέεται με σπίτια όπου συγκατοικούν πολλές γενιές.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες πλέον δίνουν μάχη με το χρόνο για να αποτρέψουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους.
Και παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει προτάσεις που υποστήριζαν στην αρχή της πανδημίας ότι αν οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να προστατευτούν με κάποιο τρόπο από τον ιό, η υπόλοιπη κοινωνία θα μπορούσε να συνεχίσει κανονικά τη ζωή της, οι περισσότερες κυβερνήσεις συνειδητοποιούν σταδιακά ότι αυτό το σχέδιο έχει αποτύχει.
Αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων, η Ιρλανδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επαναφέρει lockdown έξι εβδομάδων με έναρξη την Τετάρτη.
Η Τσεχία επίσης προχώρησε σε lockdown την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σχεδόν παντού. Το Βέλγιο έχει εισάγει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Μαδρίτης σχεδόν πριν δύο εβδομάδες. Την Τρίτη, δήλωσε ότι επεξεργάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στη Βρετανία, η Ουαλία θα τεθεί σε lockdown για δύο εβδομάδες από την Παρασκευή.
Ένας αριθμός μεγάλων γαλλικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων του Παρισιού, της Γκρενόμπλ, του Μονπελιέ, της Τουλούζ, της Λιλ και της Λιόν, έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε νέους, αυστηρότερους περιορισμούς την Κυριακή, αφού η χώρα κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ θετικών τεστ για Πέμπτη συνεχή ημέρα. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Κόντε έχει δώσει σε Ιταλούς δημάρχους την εξουσία να εφαρμόζουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε δημόσιους χώρους μετά τις 9 το βράδυ.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα εκτεταμένα lockdown είναι απαραίτητα για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών.
«Έχουμε διαπιστώσει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Ξεκίνησε με νέους που διένυαν τη δεκαετία των 20 και εξαπλώθηκε σταδιακά σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε ο Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανίας σε ενημέρωση τον περασμένο μήνα. «Αυτή η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων έχει μεταφραστεί και σε αύξηση στις νοσηλείες. Και καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες, δυστυχώς αλλά όχι αναπάντεχα, αυξάνονται και οι θάνατοι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις