Reuters: Τι θα σημάνει μια νίκη του Μπάιντεν για τον Ερντογάν και την τουρκική λίρα
Ανάλυση του πρακτορείο Reuters για την επόμενη ημέρα των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων σε περίπτωση επικράτησης του Τζο Μπάιντεν
Η Τουρκία θα χάσει πολλά περισσότερα από ό, τι πολλές άλλες χώρες, εάν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί νέος αμερικανός πρόεδρος, καθώς ο τελευταίος αναμένεται να σκληρύνει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις διεθνείς στρατιωτικές παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν και τη στενότερη συνεργασία του με τη Ρωσία, επισημαίνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters για την επόμενη ημέρα των αμερικανικο-τουρκικών σχέσεων.
Επενδυτές και αναλυτές εκτιμούν ότι η ήδη παραπαίουσα τουρκική λίρα θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη εάν ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν τραβήξει τη σκανδάλη και πυροδοτήσει τις επί μακρόν επαπειλούμενες κυρώσεις κατά της Αγκυρας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον θέτει σε κίνδυνο τις άμυνες του ΝΑΤΟ.
Μια δοκιμή των S-400 την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού Πενταγώνου. Κορυφαίοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών ζήτησαν κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ζημιώσουν σοβαρά την τουρκική οικονομία που επλήγη από δύο μεγάλες βουτιές την τελευταία διετία.
Όπως αναφέρει το έγκριτο πρακτορείο, ο Ερντογάν έχει υποτιμήσει τις πιθανές επιπτώσεις και απειλεί με αντίποινα.
Οι «πλάτες» Τραμπ στον Ερντογάν
Οι αμερικανικές απειλές έχουν μείνει στα λόγια από τη στιγμή που η Μόσχα έστειλε τα τα οπλικά συστήματα στην Αγκυρα στα μέσα του 2019, κυρίως επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ αντιστέκεται στην τιμωρία του Ερντογάν, με τον οποίο έχει συχνή επικοινωνία, λέγοντας ότι ελπίζει οι συνομιλίες να επιλύσουν το ζήτημα.
Ο Ερντογάν έχει αξιοποιήσει τους θερμούς δεσμούς του με τον Τραμπ για να κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και εσχάτως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γεμίζοντας ορισμένα κενά που άφησε η αμερικανική υποχώρηση από την περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Αλλά η σχέση αυτή θα μπορούσε να «στραβώσει» αν ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Σε σχόλιό του που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, ο Μπάιντεν τον περασμένο Δεκέμβριο τάχθηκε υπέρ νέας προσέγγισης απέναντι στον Ερντογάν και εξέφρασε την ανησυχία του για τη στενή συνεργασία του με τη Ρωσία.
«Η νίκη του Μπάιντεν σίγουρα θα αύξανε τον κίνδυνο κυρώσεων… και φυσικά θα προκαλέσει άγχος στην Τουρκία για την επιστροφή της σε μια ήδη ασταθή χρηματοπιστωτική αγορά που έχει πληγεί από την πανδημία» δηλώνει ο Ρότζερ Κέλι, επικεφαλής περιφερειακό οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πτώση της λίρας οφείλεται κυρίως στα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, τον διψήφιο πληθωρισμό και αυτό που αποκαλεί η Moody’s κίνδυνο ισοζυγίου πληρωμών.
Ωστόσο, οι αμερικανικές εκλογές καραδοκούν στο παρασκήνιο: η τελευταία ρευστοποίηση νομίσματος ξεκίνησε τον Ιούλιο, όταν το προβάδισμα των σχεδόν 10 μονάδων του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις σταθεροποιήθηκε.
Ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι τώρα που 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αντληθεί από τα τουρκικά ομόλογα και μετοχές φέτος, υπάρχει καλός λόγος να επενδύσουν, ειδικά αφού η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 12% την Πέμπτη.
Ωστόσο, με τις κυρώσεις για τους S-400 να βρίσκονται στο τραπέζι, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι το ξανασκέφτονται.
Νέα αμερικανική προσέγγιση
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά απαιτεί από αυτόν να εγκαταλείψει την υποστήριξη των κουρδικών μαχητικών ομάδων στη Συρία και να εκδώσει τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος -σύμφωνα με τον Ερντογάν- ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υποβάθμισε την πτώση της λίρας, η οποία είναι κοντά στο 8 έναντι του δολαρίου, και αναμένει ότι η οικονομία της Τουρκίας θα αποφύγει τη συρρίκνωση φέτος.
Ωστόσο, ένα νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει κυρώσεις στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA, το οποίο έχει στόχο να τιμωρήσει τις χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία.
Η Γερουσία θα μπορούσε να το περάσει και να το στείλει στον Λευκό Οίκο τον ερχόμενο Δεκέμβριο, παρέχοντας στον Μπάιντεν ή τον Τραμπ την επιλογή για ήπιες ή σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας τον επόμενο χρόνο. Πέρυσι, εξάλλου, η Ουάσιγκτον ανέστειλε τη συμμετοχή της Αγκυρας στο πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Ο Ερντογάν βλέπει την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την αντίθεσή της με τη Ρωσία στις συγκρούσεις τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη ως έναν τεστ για το τι μπορεί να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση των ΗΠΑ σε βάρος της Αγκυρας, εκτιμά ο Νικολάι Μάρκοφ, ανώτερος οικονομολόγος της Pictet Asset Management.
«Οι ΗΠΑ βασίζονται στην Τουρκία, την οποία θεωρούν κύριο σύμμαχό τους σε αυτ την περιοχή, έτσι μπαίνει ένα όριο στις κυρώσεις που μπορούν να επιβάλουν εναντίον της» επισημαίνει.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη