Δίκη Χρυσής Αυγής: Εκτελείται η εντολή του δικαστηρίου – Ετοιμα τα φυλακιστήρια εντάλματα
Στη φυλακή θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς τα φυλακιστήρια είναι έτοιμα για όλους για όσους το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Στη φυλακή θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς τα φυλακιστήρια είναι έτοιμα για όλους για όσους το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, λόγω των μέτρων για τη πρόληψη του κοροναϊου, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δεν αναμένεται να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία της μεταγωγής στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών στο Εφετείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειονότητα των κρατουμένων θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταχθούν στο Μαλανδρίνο και στις φυλακές Τρικάλων.
Η εντολή του δικαστηρίου για «άμεση έκτιση» προς το παρόν δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολό της, καθώς για δύο ονόματα καταδικασθέντων σε καθείρξεις το «άμεσο» που διέταξε το δικαστήριο δεν φαίνεται να έχει εφαρμογή. Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός για τον οποίο απαιτείται να δρομολογηθεί μία νομική διαδικασία μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Χρήστος Παππάς που «επέλεξε» να μην εμφανιστεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δεν θα είναι σε αυτούς που σήμερα θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Εφεση καταθέτει ο Λαγός
Παράλληλα, έφεση καταθέτει ο Γιάννης Λαγός δια του συνηγόρου του προκειμένου να υποβάλει το εφετήριο στη νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για να ζητήσει να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης ασυλίας του.
Το απόσπασμα της απόφασης που αφορά στο Γιάννη Λαγό διαβιβάζεται εντός της ημέρας μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αφαντος ο Χρήστος Παππάς
Ο Χρήστος Παππάς θεωρείται πλέον καταζητούμενος και όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον εντοπισμό του φυγόποινου υψηλόβαθμου στελέχους και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Όπως αποκάλυψε το Mega, μετά το πέρας του χρόνου προφυλάκισης των στελεχών της Χρυσής Αυγής, είχε επιβληθεί στον Χρήστο Παππά ο όρος να παρίσταται στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα και υποχρεωτική διανυκτέρευση στο σπίτι του.
Το 2015 ο περιοριστικός όρος άλλαξε με την υποχρεωτική παρουσία του στο αστυνομικό τμήμα κάθε πρώτη του μήνα. Ο κ. Παππάς παρουσιάστηκε την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια εκμεταλλευόμενος την άρση των προηγούμενων όρων, διέφυγε με αποτέλεσμα να καταζητείται από την ελληνική αστυνομία. Φαίνεται ότι αποκλείεται το σενάριο να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.
Γιατί δεν φυλασσόταν ο Χρήστος Παππάς, αν και σημαίνον στέλεχος της Χρυσής Αυγής και μάλιστα από τους «σκληρούς» της εγκληματικής οργάνωσης;
Γιατί η Αστυνομία επί δύο εβδομάδες έλεγε ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο επιτήρησης των Χρυσαυγιτών κι ότι τους παρακολουθεί στενά μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση;
Γιατί δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη κάτω από το σπίτι του Παππά ή γιατί κανείς δεν γνώριζε εδώ και 22 ημέρες που βρίσκεται;
Αν δεν είχε δώσει σημεία ζωής από την 1η Οκτωβρίου γιατί κανείς δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι ένας υπόδικος και μάλιστα για μια υπόθεση ιστορικής σημασίας, είναι εξαφανισμένος;
Το είχε αποφασίσει
Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης εδώ και πολύ καιρό είχε πάρει την απόφαση να μην εμφανιστεί θεωρώντας ότι δεν έχει δίκαιη αντιμετώπιση.
Ισχυριζόταν μάλιστα σε συζητήσεις που είχε κάνει με τον συνήγορό του, ότι είχε αποφασίσει να μην εμφανιστεί διότι πίστευε ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έπρεπε να μείνει ελεύθερος. Υποστήριζε πως αφού η πρώτη δίκη κράτησε 5,5 χρόνια δεν θα έπρεπε να είναι στη φυλακή γιατί μπορεί το Εφετείο να του μείωνε την ποινή, επομένως να έμενε άδικα κρατούμενος.
Οι 39 από τους καταδικασθέντες για τους οποίους το δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι (αλφαβητικά) είναι οι:
Ιωάννης ‘Αγγος, Αγριογιάννης Δημήτριος, Αναδιώτης Αναστάσιος, Νικόλαος Αποστόλου, Γερμενής Γεώργιος, Γρέγος Αντώνιος, Ευγενικός Μάρκος, Ζησιμόπουλος Πολύβιος, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Καζαντζόγλου Ιωάννης, Καλαρίτης Ελπιδοφόρος, Κασιδιάρης Ηλίας, Κομιάνος Ιωάννης, Κορκοβίλης Κωνσταντίνος, Κούζηλος Νικόλαος, Λαγός Ιωάννης, Λιακόπουλος Διονύσιος, Ματθαιόπουλος Αρτέμιος, Μιχάλαρος Αναστάσιος, Μιχαλολιάκος Νικόλαος, Μίχος Νικόλαος, Μπαρέκας Θωμάς, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος, Παναγιώταρος Ηλίας, Πανταζής Αναστάσιος, Παπαβασιλείου Νικόλαος, Παππάς Χρήστος, Πατέλης Γεώργιος, Πόπορη Βενετία, Ρουπακιάς Γεώργιος, Σιατούνης Νικόλαος, Σταμπέλος Γεώργιος, Στεργιόπουλος Χρήστος, Στράτος Αθανάσιος, Τσακανίκας Γεώργιος, Τσαλίκης Λέων, Τσόρβας Αθανάσιος, Τσόρβας Νικόλαος και Χρυσαφίτης Αριστοτέλης.
Από αυτούς σχεδόν όλοι έχουν παραμείνει προφυλακιστέοι, άλλοι έχοντας συμπληρώσει 18μηνο προσωρινής κράτησης, άλλοι με λιγότερους μήνες προφυλάκισης. Ο Γιώργος Ρουπακιάς έχει προσωρινό χρόνο κράτησης συνολικά 30 μήνες, ενώ ο Γιάννης Λαγός συνολικά σχεδόν 20 μήνες καθώς μετά τη λήξη του 18μηνου είχε επιστρέψει για περίπου ένα 2μηνο στην φυλακή.
- Μισθοί: Η πορεία τους και οι προοπτικές για το 2025 – Τροχοπέδη η χαμηλή παραγωγικότητα
- Meteo: Κάτω από -8 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου
- Φάμελλος: Αισιοδοξία για restart – «Να έρθουν όλοι να στηρίξουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
- «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά»: Το έγκλημα για το οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη