Έρευνα – ΗΠΑ : Ακροδεξιοί πίσω από τη συντριπτική πλειοψηφία των τρομοκρατικών επιθέσεων
Η επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνεται και από τα ανησυχητικά στοιχεία για την τρομοκρατία στις ΗΠΑ
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Υποστηρικτές της «λευκής κυριαρχίας» και άλλοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές ήταν υπεύθυνοι σχεδόν για το 67% των εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων και σχεδίων για επιθέσεις για το 2020 στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον οι μισές εξ αυτών στοχοποιούσαν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανάλυση κεντρώας δεξαμενής σκέψης.
Η έκθεση ανακάλυψε μόνο μία φονική «ακροαριστερή» επίθεση για το 2020, τον πυροβολισμό του Άαρον Ντάνιελσον, ενός ακροδεξιού ακτιβιστή, από έναν αυτοαποκαλούμενο «αντιφασίστα», στη διάρκεια διαδήλωσης στο Πόρτλαντ φέτος τον Αύγουστο. Ειδικοί σε ζητήματα εξτρεμισμού τονίζουν ότι πρόκειται για τον πρώτο φόνο που συνδέεται με αντιφασίστα στις ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια.
Ακροδεξιοί πίσω από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων
Οι βίαιοι ακροδεξιοί δράστες ευθύνονται για 41 επιθέσεις ή σχέδια για επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ενώ οι «ακροαριστεροί» για 12, σύμφωνα με αναλυτές του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών (CSIS), που έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τρομοκρατικές επιθέσεις από το 1994 μέχρι σήμερα.
Τα νέα στοιχεία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ και αξιωματούχων του δικαστικού συστήματος, οι οποίοι έχουν αντιδράσει στις μαζικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας υποστηρίζοντας ότι η αριστερή βία αποτελεί κρίσιμη απειλή. Μάλιστα, έφτασαν μέχρι το σημείο να ισχυριστούν ότι οι αντιφασίστες – ή «antifa» – θα έπρεπε να χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση.
Μείωση των νεκρών της τρομοκρατίας
Παρά τους μήνες πολιτικών αναταραχών, όμως, πολύ μικρότερος αριθμός Αμερικανών έχει σκοτωθεί φέτος σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όπως διαπίστωσαν οι αναλυτές του CSIS, εν μέρει εξαιτίας του ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια μαζική δολοφονία με πολιτικά κίνητρα.
Συνολικά, μόνο πέντε άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου, καταλήγουν οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ντάνιελσον ενός υποστηρικτή της ακροδεξιάς ομάδας Patriot Prayer. Οι άλλοι θάνατοι συμπεριλαμβάνουν δύο αστυνομικούς που έπεσαν νεκροί από σφαίρες των αντικυβερνητικών «boogaloo», μιας εξτρεμιστικής ακροδεξιάς ομάδας στην Καλιφόρνια, τον γιο ενός δικαστή από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος έπεσε από σφαίρες αντιφεμινιστή τρομοκράτη, και έναν διαδηλωτή υπέρ του Black Lives Matter που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στο Όστιν του Τέξας.
Λιγότερες μαζικές δολοφονίες
Τα τελευταία χρόνια, ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων έχει υπάρξει πολύ υψηλότερος, και συγκεκριμένα κυμαινόταν μεταξύ των 22 και 66 ατόμων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του CSIS, με ορισμένα περιστατικά, όπως οι μαζικές δολοφονίες όπως εκείνη που συνέβη πέρσι σε πολυκατάστημα του Ελ Πάσο με στόχο Λατινοαμερικάνους να αφήνου πίσω τους δεκάδες νεκρούς.
Η διπλή δολοφονία του Ρίτενχαουζ
Ορισμένα από τα πλέον γνωστά περιστατικά δεν συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση του CSIS για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως οι θάνατοι δύο διαδηλωτών υπέρ του Black Lives Matter από τις σφαίρες του ακροδεξιού Κάιλ Ρίτενχαουζ, τον Αύγουστο στην Κενόσα του Ουισκόνσιν.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν υπήρχαν ξεκάθαρα «πολιτικά κίνητρα» εκ μέρους του 17χρονου φερόμενου ως δράστη, ούτε αποδείξεις ότι οι δολοφονίες ήταν προμελετημένες, όπως εξήγησε στον Guardian ο Σεθ Τζόουνς, ο ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας που ηγήθηκε της δημιουργίας της βάσης δεδομένων του CSIS.
Ωστόσο, ο Τζόουνς συμπλήρωσε πως είναι αξιοσημείωτη «πόσο μεγάλο μέρος της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ μετακινήθηκε στις πόλεις το καλοκαίρι του 2020», με σημαντική αύξηση του αριθμού των επιθέσεων με αυτοκίνητο σε διαδηλωτές και της βίας στους δρόμους.
Καμία δίωξη σε δολοφόνο διαδηλωτή
Ένα από τα θανατηφόρα επεισόδια που θεωρήθηκε τρομοκρατική επίθεση της «βίαιης ακροδεξιάς» στη βάση δεδομένων του CSIS, διαπράχθηκε από έναν λοχία στο Τέξας που δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη ποινική δίωξη για την υπόθεση.
Ο Γκάρετ Φόστερ έπεσε νεκρός από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Black Live Matters στο Όστιν του Τέξας στις 25 Ιουλίου. Ο Ντάνιελ Πέρι, ο λοχίας που κατονομάστηκε ως δράστης ισχυρίστηκε ότι η πράξη του συνέβη στο πλαίσιο αυτοάμυνας.
Η έκθεση του CSIS αναφέρεται σε μια σειρά από σχόλια που είχε κάνει ο Πέρι στα κοινωνικά δίκτυα τους μήνες πριν τον πυροβολισμό, όπως: «Τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε τα όπλα και να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τη βία», αλλά και μια απάντηση σε tweet του Τραμπ για τις διαδηλώσεις στην Οκλαχόμα: «Στείλε τους στο Τέξας και θα τους δείξουμε γιατί λέμε ότι δεν πρέπει να μπλέκεις με το Τέξας». Αυτά τα στοιχεία τους έκαναν να χαρακτηρίσουν τη δολοφονία ως τρομοκρατία με πολιτικά κίνητρα.
Ο Κλιντ Μπρόντι, δικηγόρος του Πέρι, επέκρινε τους συντάκτες της έκθεσης λέγοντας ότι προσπαθούν «να ταυτίσουν μια πράξη αυτοάμυνας με τρομοκρατία» και τόνισε ότι και ο νεκρός διαδηλωτής είχε κάνει ανησυχητικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Εμπρησμοί οι περισσότερες «ακροαριστερές τρομοκρατικές επιθέσεις»
Τα 11 περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν ως «ακροαριστερή βία» από τους αναλυτές περιλαμβάνουν τον εμπρησμό σε αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις που ήταν γνωστό στην τοπική κοινωνία ως «παιδότοπος για ανυπότακτους αστυνομικούς», απόπειρες εμπρησμού σε περιπολικά στη Νέα Υόρκη και την Τακόμα της Ουάσινγκτον, βόμβες μολότοφ και άλλες εμπρηστικές επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια στο Πόρτλαντ, το Σιάτλ και τη Μινεσότα και μια επίθεση σε γερουσιαστή των Δημοκρατικών που βιντεοσκοπούσε διαδηλωτές να ρίχνουν αγάλματα στο Ουισκόνσν.
Δολοφονικές απόπειρες από την ακροδεξιά
Από την άλλη, οι μη θανατηφόρες ακροδεξιές επιθέσεις περιλαμβάνουν τον τραυματισμό τριμελούς οικογένειας Αμερικανών ασιατικής καταγωγής με μαχαίρι στο Τέξας, έναν πυροβολισμό σε εμπορικό κέντρο στην Αριζόνα από άνδρα που σύμφωνα με τους εισαγγελείς ανήκες στο μισογύνικο κίνημα των «incel», πολλαπλά σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις από τη νεοναζιστική οργάνωση The Base που επιχειρεί να ξεκινήσει φυλετικό πόλεμο και αρκετές απειλές και βίαια περιστατικά που συνδέονται με τη θεωρία συνωμοσίας QAnon.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι η δεξαμενή σκέψης έχει παραλείψει πολλά βίαια περιστατικά του 2020 επειδή θεώρησε ότι τα πολιτικά κίνητρα δεν ήταν ξεκάθαρα.
Για παράδειγμα, «αν και ορισμένες πηγές κατέγραψαν περισσότερες από 100 επιθέσεις ακροδεξιών με οχήματα εις βάρος διαδηλωτών», το CSIS «επιβεβαίωσε μόνο 11 ως τρομοκρατικές επιθέσεις».
Το ποσοστό των ακροδεξιών τρομοκρατικών επιθέσεων θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν το CSIS είχε χαρακτηρίσει ως ακροδεξιούς τους «boogaloo», τους αντικυβερνητικούς εξτρεμιστές που επιθυμούν ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ, όπως κάνουν πολλοί ειδικοί. Αντ’ αυτού, χαρακτήρισαν το αναδυόμενο κίνημα ως «άλλο».
Το New America Foundation, μια φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης που τηρεί βάση δεδομένων φονικών περιστατικών τρομοκρατίας από την 11η Σεπτεμβρίου, συμφωνεί με το CSIS ότι ο πυροβολισμός στο Πόρτλαντ θα μπορούσε να θεωρηθεί «ακροαριστερή τρομοκρατία», όμως κατηγοριοποιεί και τη διπλή δολοφονία της Κενόσα ως ακροδεξιά τρομοκρατία.
Αν και η ταξινόμηση συγκεκριμένων περιστατικών μπορεί να αμφισβητηθεί, τονίζει ο Τζόουνς, η ευρύτερη τάση είναι σαφής: Οι ακροδεξιοί αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τρομοκρατία στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, εύρημα που επιβεβαιώνεται από πολλαπλές βάσεις δεδομένων ειδικών σε ζητήματα εξτρεμιστικής βίας, αλλά και από πρόσφατη αξιολόγηση απειλών της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις