Φουκουσίμα : Φόβοι για γενετικές βλάβες από την απελευθέρωση ραδιενεργών υδάτων στον Ωκεανό
Έκθεση της Greenpeace σπέρνει τον τρόμο για την αναμενόμενη απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τα μολυσμένα ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
- Έλα Έμχοφ και Ιβάνκα Τραμπ: Οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου προεκλογικού νομίσματος
Τα μολυσμένα νερά που σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται να απελευθερωθούν στη θάλασσα από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα, περιέχει μια ραδιενεργή ουσία που είναι ικανή να προκαλέσει βλάβες στο ανθρώπινο DNA, υποστηρίζει έρευνα της Greenpeace.
Η περιβαλλοντική οργάνωση ισχυρίζεται ότι οι 1,23 μετρικοί τόνοι νερού που βρίσκονται αποθηκευμένοι σε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές του εργοστασίου περιέχουν «επικίνδυνα» επίπεδα του ραδιενεργού ισότοπου «άνθρακας-14», εκτός από τις ποσότητες τρίτιου για τις οποίες έχουν ήδη υπάρξει αμέτρητα δημοσιεύματα.
Η δημοσίευση της έκθεσης «Σταματώντας το ρεύμα 2020: Η αλήθεια για την κρίση ραδιενεργών υδάτων στη Φουκουσίμα», έρχεται λίγες μέρες αφού τα ιαπωνικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ότι η κυβέρνηση ήταν κοντά στην έγκριση της απελευθέρωσης των υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, παρά τις αντιρρήσεις των ντόπιων αλιέων που τονίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει το εισόδημά τους.
«Δεν μπορούμε να αναβάλλουμε το ζήτημα επ’ αόριστον», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Γιοσισίντε Σούγκα. «Θα μας άρεσε να πάρουμε μια υπεύθυνη απόφαση όσο πιο άμεσα γίνεται».
Αν και μεγάλο μέρος της προσοχής έχει εστιάσει στο τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί μέσω του συστήματος φιλτραρίσματος που χρησιμοποιεί η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, Tokyo Electric Power (Tepco), η Greenpeace Ιαπωνίας και η Greenpeace Ανατολικής Ασίας αναφέρουν ότι ο ραδιενεργός άνθρακας που περιέχεται στο συσκευασμένο νερό επίσης θα μπορούσε να απελευθερωθεί στον ωκεανό.
Ο άνθρακας-14 έχει περίοδο ημιζωής 5.370 χρόνων και «ενσωματώνεται σε κάθε έμβια ύλη», σύμφωνα με την έκθεση.
«Συσσωρεύεται στα ψάρια σε επίπεδα χιλιάδες φορές υψηλότερα σε σχέση με το τρίτιο. Ο άνθρακας-14 είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, αφού συμβάλλει σημαντικά στην σωρευτική δόση ανθρώπινης ραδιενέργειας και έχει την ικανότητα να προκαλέσει βλάβες στο ανθρώπινο DNA».
Η ιαπωνική κυβέρνηση και τη Tepco αναφέρονται στο νερό – το οποίο χρωματίζεται όταν χρησιμοποιείται για να ψύξει τους κατεστραμμένους από το τσουνάμι αντιδραστήρες του εργοστασίου – ως «επεξεργασμένο νερό» και δίνουν στον πληθυσμό την εντύπωση ότι περιέχει μόνο τρίτιο, προσθέτει η έκθεση.
Το προηγμένο σύστημα επεξεργασίας υγρών της Tepco αφαιρεί τις ουσίες με υψηλή ραδιενέργεια από το νερό, όμως δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει το τρίτο, ένα ραδιενεργό ισότοπο υδρογόνου το οποίο τα πυρηνικά εργοστάσια συχνά αραιώνουν και στη συνέχεια το απορρίπτουν μαζί με το νερό στους ωκεανούς.
Η Greenpeace τονίζει ότι έχει ήδη επιβεβαιώσει με την Tepco ότι το σύστημά της δεν έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση του άνθρακα-14.
«Σχεδόν 10 χρόνια μετά την καταστροφή, η Tepco και η ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθούν να συγκαλύπτουν το μέγεθος της κρίσης στη Φουκουσίμα», δήλωσε ο Σον Μπέρνι, συγγραφέας της έκθεσης και έμπειρος ειδικός σε πυρηνικά ζητήματα, στην γερμανική Greenpeace.
«Έχουν αποκρύψει επίτηδες επί χρόνια πληροφορίες για τα ραδιενεργά υλικά στο μολυσμένο νερό. Έχουν αποτύχει να εξηγήσουν στους πολίτες της Φουκουσίμα, της ευρύτερης Ιαπωνίας και των γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα και η Κίνα ότι το μολυσμένο νερό που ετοιμάζονται να πετάξουν στον Ειρηνικό Ωκεανό περιέχει επικίνδυνα επίπεδα άνθρακα-14».
«Αυτά, σε συνδυασμό με άλλα ραδιονουκλίδια στο νερό, θα συνεχίσουν να είναι επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια, με την πιθανότητα να προκαλέσουν γενετικές βλάβες. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει να εγκαταλείψουν τέτοιου είδους σχέδια», δήλωσε στον Guardian.
Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για τη διαχείριση των υδάτων την ερχόμενη εβδομάδα. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα ξεκινήσει το νωρίτερο το 2022 και θα χρειαστούν δεκαετίες για την ολοκλήρωσή του. Το νερό του εργοστασίου της Φουκουσίμα θα αραιωθεί πριν απελευθερωθεί, ώστε η συμπύκνωσή του να μειωθεί κατά 40 φορές, έγραψε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.
Οι πιέσεις για λήψη μιας απόφασης αυξάνονται διαρκώς, καθώς ο αποθηκευτικός χώρος στο πυρηνικό εργοστάσιο μειώνεται, με την Tepco να υπολογίζει ότι όλες οι διαθέσιμες δεξαμενές θα έχουν γεμίσει μέχρι τα μέσα του 2022.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις