Πιο ακριβές οι σπουδές στη Βρετανία λόγω… Brexit
Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, οι έλληνες φοιτητές θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένα δίδακτρα - Μιλούν στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Universities UK και οι πρυτάνεις δύο βρετανικών πανεπιστημίων
- Πλημμύρες στην Εύβοια από την έντονη βροχόπτωση - Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης
- Σαλαμίνα: Πέθανε ενώ έκανε ναρκωτικά με την παρέα του και αυτοί πέταξαν μετά τη σορό στο δάσος
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Του Γιάννη Ανδριτσόπουλου
«Θέλουμε πραγματικά να δούμε τους έλληνες φοιτητές να συνεχίσουν να σπουδάζουν στη Βρετανία. Παρά τις επερχόμενες αλλαγές, πιστεύουμε ότι η υψηλή ποιότητα των βρετανικών σπουδών θα εξακολουθήσει να αποτελεί πόλο έλξης», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η Βίβιαν Στερν, διευθύντρια του Universities UK International, του οργανισμού που εκπροσωπεί τα πανεπιστήμια της Βρετανίας.
Οι σαρωτικές αλλαγές που θα επιφέρει το Brexit στη μετανάστευση των ευρωπαίων πολιτών στη Γηραιά Αλβιώνα θα επηρεάσουν και τους έλληνες φοιτητές. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όσοι εγγραφούν σε βρετανικές σχολές θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντικά αυξημένα δίδακτρα. «Οσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα ίδια δίδακτρα που πληρώνουν και οι βρετανοί συμφοιτητές τους για τη διάρκεια του προγράμματος στο οποίο έχουν εγγραφεί», ξεκαθαρίζει η επικεφαλής του φορέα των βρετανικών πανεπιστημίων. «Ωστόσο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, τον Δεκέμβριο, θα υπάρξουν σταδιακές αλλαγές για τους έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Δηλαδή, τι θα αλλάξει; «Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα ισχύουν για τους περισσότερους τα δίδακτρα των διεθνών σπουδαστών τα οποία διαφέρουν κατά πολύ από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Κατά μέσον όρο, τα δίδακτρα θα ανέρχονται περίπου σε 15.000 στερλίνες (σ.σ. 16.500 ευρώ) τον χρόνο, όταν για τους βρετανούς πολίτες είναι κάτι λιγότερο από 10.000 στερλίνες (σ.σ. 11.000 ευρώ). Ωστόσο, για κάποια προγράμματα, ιδίως όταν πρόκειται για διακεκριμένα πανεπιστήμια με εργαστηριακά μαθήματα, τα δίδακτρα ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερα», εξηγεί η Στερν (σ.σ. φτάνουν τις 38.000 στερλίνες ή 41.900 ευρώ).
Φοιτητική βίζα
Από την επόμενη χρονιά, οι έλληνες φοιτητές θα εντάσσονται στο καθεστώς φοιτητικής βίζας. «Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον νέο μηχανισμό Student Route, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κράτους – μέλους της ΕΕ που θα φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Πρόκειται για μια πολύ απλή και ξεκάθαρη διαδικασία», σημειώνει η Στερν.
Η σχέση των Ελλήνων με τη βρετανική ανώτατη εκπαίδευση είναι πολύ στενή: αρκετοί βλέπουν τις σπουδές τους εκεί ως επένδυση, καθώς πολλά από τα πανεπιστήμια της χώρας είναι υψηλού ακαδημαϊκού και ερευνητικού επιπέδου. «To πανεπιστήμιό μας έχει εδώ και χρόνια τη μεγάλη χαρά να καλωσορίζει έλληνες προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές σε όλα μας τα τμήματα. Ως καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής έχω προσωπική εμπειρία από τη θετική συμβολή των ελλήνων φοιτητών στην αίθουσα διδασκαλίας, από το διερευνητικό τους πνεύμα και την ιδιαίτερη οπτική τους σε θέματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Κρίστοφερ ΜακΝτάουελ, αντιπρόεδρος του City, University of London.
Οι έλληνες απόφοιτοι βρετανικών ανώτατων ιδρυμάτων ξεπερνούν τις 300.000. Το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 φοιτούσαν 9.920 Ελληνες στα πανεπιστήμια της Βρετανίας, αποτελώντας την πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα φοιτητών στη χώρα που προέρχονται από κράτη της ΕΕ και την ενδέκατη μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Περίπου 40.000 Ελληνες διδάσκουν ή εργάζονται σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ 165.000 έλληνες φοιτητές παρακολουθούν βρετανικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα. «Περισσότεροι από 1.000 φοιτητές από την Ελλάδα έχουν αποφοιτήσει από τα τμήματά μας στην Οξφόρδη. Είμαστε πολύ περήφανοι για όλους τους πτυχιούχους μας και τα επιτεύγματά τους», είπε στα «ΝΕΑ» ο Αλιστερ Φιτ, πρύτανης του Oxford Brookes University.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις