Ολοι ένα κουβάρι στο 90’
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Μαρσέιγ γιατί κατάφερε κάτι απλό, αλλά και συγχρόνως δύσκολο: να μην την αφήσει να τρέξει όσο ήθελε
Ενας φίλος πολιτικός, από αυτούς που πρώτα πήγαν στο Καραϊσκάκη και μετά στο κόμμα, μου είπε χθες ότι η εξέλιξη του ματς Ολυμπιακός – Μαρσέιγ δικαίωσε τον Πρωθυπουργό. Τον ρώτησα αν ο Μητσοτάκης άρχισε να παίζει στοίχημα. «Οχι» μου είπε. «Αναφέρομαι στην απόφαση ακύρωσης του ανοίγματος των γηπέδων». «Γιατί;» επέμενα. «Γιατί και τρεις χιλιάδες μόνο να ήμασταν μέσα, αποκλείεται να μην είχαμε γίνει όλοι ένα κουβάρι όταν ο Χασάν σκόραρε στο 91’» μου εξήγησε. «Θα πανηγυρίζαμε όλοι αγκαλιά και μετά θα φεύγαμε για να διαδώσουμε τον ιό…».
Κέρδισε
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Μαρσέιγ γιατί κατάφερε κάτι απλό, αλλά και συγχρόνως δύσκολο: να μην την αφήσει να τρέξει όσο ήθελε. Το παιχνίδι το κέρδισε στο πρώτο ημίχρονο, όχι γιατί άντεξε στην πίεση των Γάλλων (που δεν ήταν μεγάλη…) όσο γιατί επέβαλε τον ρυθμό. Δεν υπήρξαν χώροι ώστε ο Παγιέτ και ο Τοβέν ν’ αρχίσουν να τρέχουν και κυρίως πρέσαρε, πράγμα που οι μέσοι της γαλλικής ομάδας δεν περίμεναν. Δεν το λέω εγώ: το είπε ο προπονητής της Μαρσέιγ, ο Αντρέ Βίλας Μπόας. «Ο Ολυμπιακός» είπε στο τέλος του ματς «πρέσαρε τους παίκτες μου και τους κούρασε – κι αυτό δεν το περίμενα». Και πριν αναλάβει δημοσίως την ευθύνη της ήττας πρόσθεσε πως «άλλαξε τους μεσοεπιθετικούς του γιατί λύγισαν από την κούραση» κι ότι η Μαρσέιγ «έχασε το ματς από το γκολ του Βαλμπουενά».
Χασάν
Σκόραρε ο Βαλμπουενά; Οχι φυσικά. Ηταν ταραγμένος από την ήττα ο Βίλας Μπόας και δεν κατάλαβε ότι ο σκόρερ ήταν ο Χασάν; Δεν το πιστεύω. Απλά με αυτή τη φράση ο Πορτογάλος ήθελε να κάνει σαφές ότι το γκολ του Χασάν ήταν του Βαλμπουενά: ο Αιγύπτιος απλά χρησιμοποιήθηκε από τον πολυμήχανο Ματιέ. Αδικο κομμάτι για τον Χασάν, του οποίου η κεφαλιά στο γκολ είναι αυτό που παλιά λέγαμε «ζυγισμένη – συστημένη», αλλά δίκαιο με την πραγματικότητα.
Εμβιλά
Για τον Μαρτίνς το ότι ο Ολυμπιακός έτρεξε είναι εξίσου σημαντικό με το ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε. Ο Εμβιλά μάλιστα με τα 11,5 χιλιόμετρα που διένυσε, έδειξε και γιατί η απόκτησή του ήταν επιβεβλημένη: ο Ολυμπιακός μετά τη φυγή του Γκιγιέρμε δεν χρειαζόταν έναν στατικό παίκτη ικανό να παίξει αμυντικό χαφ, αλλά κάποιον που να μπορεί να καλύψει όλο τον χώρο πίσω από τους δυο δημιουργικούς μέσους που ο Μαρτίνς συνήθως χρησιμοποιεί. Χθες ο Εμβιλά με τον Μπουχαλάκη δίπλα του επέτρεψε, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, στον Βαλμπουενά και τους άλλους να στρατοπεδεύσουν έξω από την περιοχή της Μαρσέιγ χωρίς να φοβούνται πως αν χάσουν την μπάλα ο Τοβέν, ο Παγιέτ κι ο Μπενεντέτο θα βρεθούν απέναντι από τον Σα. Και είναι το τρέξιμο του Εμβιλά και του Μπουχαλάκη αυτό που βοήθησε τον Μαρτίνς να πάρει το ρίσκο και να τελειώσει το ματς με τους Ελ Αραμπί, Χασάν, Βαλμπουενά και Φορτούνη ταυτόχρονα στο γήπεδο. Ο Μαρτίνς το ‘ξερε πως μπορούν να είναι αποτελεσματικοί γιατί το είδε το Σάββατο στη δοκιμή κόντρα στον Ατρόμητο.
Αλλος
Ηταν δεδομένα αυτά που έκανε ο Μαρτίνς; Καθόλου. Αλλος θα χρησιμοποιούσε τον Βινάγκρε και τον Πέπε, ειδικά αν όπως ο Μαρτίνς τους είχε φέρει. Αλλος θα έβγαζε από το ματς τον Βαλμπουενά όταν αποφάσισε να βάλει τον Φορτούνη. Αλλος μπορεί να μη χρησιμοποιούσε τον Χασάν – ποτέ δεν ξέρεις. Αυτό που ξέρεις, αν παρακολουθείς τη δουλειά του Μαρτίνς, είναι ότι για αυτόν τον πρώτο λόγο έχουν όσοι δουλεύουν καιρό μαζί του: όλοι οι άλλοι, όσο καλοί κι αν είναι, πρέπει να δουλέψουν για να βρουν θέση στα πλάνα του. Και το όνομά τους ή το κασέ τους δεν παίζει κανένα ρόλο: ρωτήστε και τον Γιάγια Τουρέ.
Περίσταση
Ο Μαρτίνς είχε καλά λόγια να πει στο τέλος του ματς και για τον Μαντί Καμαρά. Εξήγησε ότι η αντικατάστασή του δεν ήταν εύκολη, αλλά ότι ο Ολυμπιακός αλλάζοντας διάταξη μπορεί να αντικαταστήσει κάθε παίκτη. Ο Μαρτίνς εστίασε στην ανάλυσή του στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός μπορεί με ευκολία να αγωνιστεί με τρία διαφορετικά σχήματα, όχι για να οικειοποιηθεί τη νίκη, αλλά για να δείξει πόση εμπιστοσύνη έχει στην ομάδα του. Ο Πορτογάλος δουλεύει για τρίτη χρονιά στον Ολυμπιακό. Την πρώτη χρονιά οι παίκτες του κοιτούσαν συχνά τον πάγκο για να καταλάβουν τι θέλει. Τη δεύτερη έπρεπε να φωνάζει και να εξηγεί κάθε φορά στον καθένα ξεχωριστά τι θέλει από αυτόν και τι του ζητάει. Τώρα του αρκεί ένα νεύμα. Κι όλοι παίρνουν τις θέσεις τους. ‘Η αλλάζουν θέσεις, αν η περίσταση το απαιτεί.
Πρόβλημα
Μόνο πρόβλημα του Ολυμπιακού η ασθένεια του Καμαρά. Πόσο καιρό θα μείνει έξω; Κανείς δεν ξέρει. Ο Γιασκεβίτσιους που ήταν κι αυτός ασυμπτωματικός, όπως ο παίκτης του Ολυμπιακού, γύρισε σε μια εβδομάδα. Ο Μίροτις σε δέκα μέρες. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως, θα συμπληρώσει δεκαπενθήμερο καραντίνας και κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς τα τεστ θα δείξουν πως είναι εντάξει. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν κι άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού θα έχουν πρόβλημα. Διότι μπορεί κάποιος να ασθενήσει σε μια εβδομάδα, μπορεί σε δεκαπέντε μέρες, μπορεί και ποτέ. Ο Καμαρά μέχρι την περασμένη Παρασκευή σίγουρα δεν είχε κάτι. Οπότε ο χρόνος τρέχει από την Κυριακή το βράδυ.
Μελέτη
Στο μεταξύ έφτασε η ολιστική μελέτη της FIFA/UEFA για το τι πρέπει να γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά στην ομοσπονδία. Την έχουν στα χέρια τους ο Πρωθυπουργός, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης (που αποκάλυψε και την ύπαρξή της) και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος. Θυμάμαι όταν η ιστορία ξεκίνησε, κάποιοι έλεγαν ότι θα έρθει «μια έκθεση ιδέων με κάποιες γενικές προτάσεις». Ηρθε ένα κείμενο 900 σελίδων (!) με προτάσεις για όλα κι αυτό είναι καλό. Το κακό είναι ότι δίνεται ένα εξάμηνο προθεσμία στην ομοσπονδία από τις διεθνείς αρχές για να το υιοθετήσει. Ενα εξάμηνο είναι χρόνος τεράστιος: είναι δεδομένο ότι στην ΕΠΟ δεν θέλουν καμία αλλαγή.
Τι λέει η μελέτη; Πολλά από αυτά που σας έχω ήδη αποκαλύψει. Οι FIFA/UEFA θέλουν διεύρυνση του ΔΣ της ομοσπονδίας, αναβάθμιση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ώστε να λειτουργεί τελείως αυτόνομα, απόλυτη αυτονομία στη διαιτησία, εκπροσώπηση στο ΔΣ των ποδοσφαιριστών, των διαιτητών, των προπονητών, του γυναικείου ποδοσφαίρου κ.λπ. Θέτει ακόμα και κριτήρια για την πρόσληψη CEO στην ομοσπονδία και φυσικά ζητά να ξηλωθεί όλη η τωρινή ιεραρχική πυραμίδα με τους γενικούς διευθυντές, τους υπεύθυνους επικοινωνίας, τους αναπληρωματικούς διευθυντάδες κ.λπ.
Ο Αυγενάκης είπε χθες ότι η μελέτη πρέπει να υιοθετηθεί στο σύνολό της. Συμφωνώ. Αλλά το θέμα είναι το πότε. Και από ποιους.
- Λίβανος: Η συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέει ο Μακρόν
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες χαιρετίζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
- Λίβανος: Εκλογή νέου προέδρου «χωρίς καθυστέρηση» ζητά ο Μακρόν
- Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται πως έπληξε «νευραλγικούς στρατιωτικούς στόχους» στο Τελ Αβίβ
- Ισραήλ: Φονικοί βομβαρδισμοί διελεύσεων στα σύνορα Λιβάνου – Συρίας
- ΗΠΑ: Οι αεροπορικές εταιρείες βγάζουν δισεκατομμύρια χρεώνοντας «σκουπίδια», λέει το Κογκρέσο