Κοροναϊός : Εφιαλτικά τα νούμερα για τη Θεσσαλονίκη – 2 στα 10 κρούσματα στη συμπρωτεύουσα –Βελτίωση στην Αττική
Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων, αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων στη Θεσσαλονίκη στο 21,2% όλης της χώρας – Το 60% των ορφανών κρουσμάτων, το 47% των νεαρών φορέων κι όλα τα κρούσματα τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο στους «κόκκινους» νομούς.
Αυξάνεται εντυπωσιακά το ποσοστό των κρουσμάτων Covid-19 στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, έφτασε το 21,2% του συνόλου της χώρας.
Το «μερίδιο» της Αττικής μειώθηκε στο 35,6% (σ.σ. το μικρότερο από την αρχή της πανδημίας).
Αυτά προκύπτουν από τον νέο πίνακα ανάλυσης των δεδομένων του ΕΟΔΥ για το τετραήμερο 20-23 Οκτωβρίου, που παρουσιάζει «Το Βήμα».
Σύμφωνα με τον πίνακα, ο καθημερινός μέσος όρος των κρουσμάτων ανήλθε στον δυσθεώρητο αριθμό των 815 καθημερινά σε έναν υπερδιπλασιασμό… τρόμου σε σχέση με τον μέσο όρο κρουσμάτων σε σχέση με πριν από περίπου 10 ημέρες που ήταν της τάξης των 350-360 καθημερινά.
Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει σε ένα αριθμό από 10 έως 13 κάθε ημέρα, κατά μέσο όρο. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι μετά από μία – τρεις εβδομάδες θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των θανάτων και σημαντική πίεση στις ΜΕΘ λόγω της διαδικασίας σταδιακής επιμόλυνσης των ατόμων ηλικίας 64 και άνω από τους νέους.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό ατόμων ηλικίας 18-40 ετών που έχουν νοσήσει από κοροναϊό το τελευταίο τετραήμερο ανέρχεται σε 47% και αρχίζει να παραπέμπει στη μαζική μόλυνση των νέων στα τουριστικά θέρετρα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
Στο 60% τα «ορφανά» κρούσματα
Επιπλέον, το ποσοστό των επονομαζόμενων «ορφανών» κρουσμάτων ανέρχεται σε 60%, δείγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μηχανισμός ιχνηλάτησης του κοροναϊού.
Στην Αττική, παρότι υπάρχει αριθμητική αύξηση των κρουσμάτων, αναλογικά με αυτά της υπόλοιπης χώρας, υπάρχει σημαντική μείωση στο 35-36%, ενώ το ποσοστό είχε ανέλθει προ μερικών ημερών στο 55-58%.
Στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον ένας στους πέντε φορείς
Ωστόσο πλέον ενδεικτική είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον εκεί διαμένει τουλάχιστον ένας στους πέντε φορείς του επικίνδυνου ιού, σε όλη την Ελλάδα.
Το ποσοστό της συμπρωτεύουσας προ 20ημέρου είχε κατέλθει στο 3-5% αυτών όλης της Ελλάδας (το καλοκαίρι ήταν της τάξης του 17%). Κι από τότε υπάρχει ραγδαία άνοδος με το 51% των ενεργών κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα να είναι ηλικίας 18 έως 29 ετών, όπως επεσήμανε χθες στην συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ Νίκος Χαρδαλιάς.
Επιπλέον το 10% των κρουσμάτων όλης της χώρας καταγράφεται σε Σέρρες, Κοζάνη, Καστοριά και Ιωάννινα που θεωρούνται ιδιαίτερα επιβαρυμένες, με βάση την επιδημιολογική ανάλυση.
Ακόμη «Το Βήμα» παρουσιάζει συγκριτικό πίνακα – κατάταξη με τα κρούσματα ανά περιοχή το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως χθες 23 Οκτωβρίου (23 ημέρες) σε σχέση με την περίοδο 10 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου(24 ημέρες) που αφορά κυρίως τις καλοκαιρινές διακοπές.
Τον Οκτώβριο ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ήταν 10.582 που είναι σχεδόν διπλάσιος αυτών της καλοκαιρινής περιόδου.
Από τις αρχές Οκτωβρίου ο αριθμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν 4616, στη Θεσσαλονίκη 1216, στην Κοζάνη 420, στα Ιωάννινα 396 και ακολουθούν η Πέλλα με 241 (σ.σ. κυρίως λόγω των μαζικών κρουσμάτων σε τοπικό εργοστάσιο), η Λάρισα με 212 κι οι Σέρρες που βρέθηκε ξαφνικά στο «μάτι του κυκλώνα της πανδημίας 182 συνολικά κρούσματα.
Στη συγκριτική αυτή κατάταξη με τους 14 νομούς με τα περισσότερα κρούσματα τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο εμφανίζονται οι εντυπωσιακές αλλαγές όπου πλέον οι Κυκλάδες – που ήταν στην τρίτη θέση από πλευράς αριθμού διαγνώσεων τον Αύγουστο – είναι τώρα στις χαμηλότερες θέσεις, ενώ πλέον έχει υποχωρήσει κατά αντιστοιχία κι αναλογικά ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ημαθία, στη Χαλκιδική (σ.σ. μετά την αποχώρηση των παραθεριστών) , την Καρδίτσα, τον Εβρο, τη Μαγνησία, τα Χανιά κλπ.
Οι νέες «αφίξεις» στη λίστα του τρόμου
Τον Οκτώβριο παραμένουν – όπως και την περίοδο 10 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου – σε υψηλές θέσεις από πλευράς νέων φορέων η Πέλλα, η Κοζάνη, η Λάρισα, η Αχαΐα, η Λέσβος.
Όμως εμφανίζονται πολλοί «νεοεισερχόμενοι» σε αυτή τη λίστα του… φόβου, όπως τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Καστοριά (σ.σ. επιδημιολογικά επιβαρυμένη και στην πρώτη φάση της επιδημίας την άνοιξη), τα Τρίκαλα, η Βοιωτία, η Κόρινθος και το Ηράκλειο.
- ΟΗΕ: Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότηση για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων
- Κίεβο: Ισχυρές εκρήξεις μετά από συναγερμό για πυραυλική επίθεση
- Αρκάς: Η χριστουγεννιάτικη καλημέρα της Παρασκευής
- Τα ζώδια σήμερα: Δες το αλλιώς
- Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε φανάρι στη Θεσσαλονίκη
- Κώστας Χαρδαβέλλας: «Δεν λέω λοιπόν ούτε αντίο, ούτε καλό ταξίδι»