Κοροναϊός : Εφιαλτική εκτίμηση καθηγητή για 50.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα
Στην τρομακτική εκτίμηση ότι υπάρχουν 50.000 ενεργά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας προχώρησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για συντηρητική πρόβλεψη
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Στην τρομακτική εκτίμηση ότι υπάρχουν 50.000 ενεργά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας προχώρησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για συντηρητική πρόβλεψη.
Η εν λόγω πρόβλεψη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αφού ήρθε λίγες ώρες πριν η χώρα μας σημειώνει ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων -το 4ο σε 5 μέρες-και ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τα 1.000 κρούσματα ημερησίως.
«Θα έλεγα ότι είναι μια συντηρητική πρόβλεψη αυτή που έκανα η οποία οφείλεται σε μια σειρά από διαδικασίες που εφάρμοσα. Ενδεχομένως τα ενεργά κρούσματα, που σημαίνει τα συσσωρευμένα δυνητικά κρούσματα που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, είναι 50.000. Αυτή είναι ένα εύρημα που πηγάζει τόσο από εμπειρικές μεθόδους όσο και από στατιστικές επιδημιολογικές μεθόδους» δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι λίγο πάνω από το 1 σε κάποιες περιοχές και σε άλλες λίγο κάτω από το 1, που αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα θα μεταδώσει τουλάχιστον σε άλλον έναν άνθρωπο τη νόσο. «Εδώ μπαίνει το θέμα των ατομικών μέτρων προστασίας και της συμπεριφοράς» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
«Συμφωνώ απόλυτα» είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. «Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μελέτες παγκόσμιες που θέτουν την αντιστοιχία αναγνωρισμένου κρούσματος με το σύνολο των κρουσμάτων στην κοινότητα από 6 μέχρι 26, δηλαδή 1 προς 6 έως 26 και 1 προς 11,2, οπότε συνοπτικά είναι τουλάχιστον 1 προ 10» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις