Κοροναϊός : «Μια ανάσα» από τα 1.000 κρούσματα η Ελλάδα – Εφιαλτικές οι προβλέψεις αν δεν αποδώσουν τα μέτρα
Πρόκειται για ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, το 4ο σε 5 ημέρες, το οποίο ήρθε τη μέρα που στην Ελλάδα τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της «μάσκας παντού», καθώς και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας
Μια «ανάσα» από τις εφιαλτικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.000 κρούσματα ημερησίως βρίσκεται η χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 935 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού. Πρόκειται για ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, το 4ο σε 5 ημέρες, το οποίο ήρθε τη μέρα που στην Ελλάδα τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της «μάσκας παντού», καθώς και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους, πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη «μάχη» της με τον αόρατο εχθρό και αυτός είναι και ο λόγος που τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας έχουν αρχίσει να εξετάζουν ήδη… τα επόμενα μέτρα, σε περίπτωση που ούτε αυτά αποτύχουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάση θυσία να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν το «κλείδωμα» των κόκκινων περιφερειών, να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 ή 10 το βράδυ, καθώς και ο περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.
Όπως σημειώνουν στελέχη του Μαξίμου, τα ισχύοντα μέτρα, θα φέρουν ή όχι αποτέλεσμα στις επόμενες 15 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουν 7 – 10 ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και νέες αποφάσεις.
«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες
Όπως ήταν λογικό, η αύξηση των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα της χώρας μας.
Για μέτρα που δεν απέδωσαν, καθώς δεν τηρήθηκαν, έκανε λόγο η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
«Τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα οφείλουμε να τα τηρήσουμε για να αποδώσουν. Δεν φαίνεται να το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Αγνοούμε τα πάντα και γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλά θετικά τεστ» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η κ. Κοτανίδου και συνέχισε:
«Να θυμίσουμε ότι τα κρούσματα που βλέπουμε είναι θετικά, όμως το ποσοστό σε σχέση με τους ελέγχους παραμένει στα ίδια επίπεδα. Υπάρχουν περιοχές που διαφέρουν και είναι ο λόγους που μπαίνουν άμεσα σε κόκκινο ή πορτοκαλί επίπεδο».
«Αυτή τη στιγμή κάνουμε 20πλάσια τεστ συγκριτικά με αυτά που γίνονταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς και είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη μετάδοση στην κοινότητα», δήλωσε και αναφέρθηκε στους νέους:
«Το πόσο πειθαρχούν οι νέοι φαίνεται από τα ρεπορτάζ που κάνετε. Φταίμε όλοι εμείς. Οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, είναι μεγάλος ο κίνδυνος και εκτός από τον εαυτό τους πρέπει να προστατεύσουν και τους γύρο τους. Τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους γονείς τους που κινδυνεύουν να μπουν στις εντατικές αν κολλήσουν. Κανένας δεν ζει μόνο για τον εαυτό του. Οι νέοι σε αυτή τη φάση, όπως και στην πρώτη, πρέπει να βοηθήσουν».
Σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αν φαίνεται πρόβλημα διαθεσιμότητας στο μέλλον: «Απέχουμε αρκετά από τα όρια. Έχουμε αρκετά κρεβάτια και στην Αττική. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στο όριο».
Στο θέμα των νέων και της ευθύνης που εκείνοι έχουν στην μετάδοση του ιού αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι εάν φοράμε όλοι μάσκες θα μπορέσουμε να διακόψουμε τη διασπορά.
Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως oδηγός της επιδημίας είναι οι ηλικίες μεταξύ 20 και 40.
«Σε αυτές τις ηλικίες είναι και τα περισσότερα κρούσματα, κυρίως ασυμπτωματικοί διότι οι ηλικίες αυτές δεν συμμορφώθηκαν στην προηγούμενη κλιμάκωση των μέτρων» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων εάν τους συγκρίνουμε άλλους στην Ευρώπη είναι χαμηλοί.
Οι περιοχές στην Ελλάδα είναι ακόμα στο πρασινοκίτρινο σε σχέση με την κόκκινη Ευρώπη όμως υπάρχει δυναμική για αυτό και πρέπει αν παρθούν τώρα τα μέτρα ενόψει του χειμώνα, είπε.
Ελπίζουμε τις επόμενες δυο εβδομάδες να δούμε απόδοση των μέτρων, σημείωσε και συμπλήρωσε πως αυτό που περιμένουμε είναι να σταθεροποιηθεί και να υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ.
Επίσης χαρακτήρισε σχετικά καλό το επίπεδο του συστήματος υγείας, σημειώνοντας πως η κάλυψη στις ΜΕΘ έχει πέσει κάτω από το 60% με το πρόβλημα να μετατοπίζεται στις απλές κλίνες Covid λόγω της μεγάλη εισροής απλών περιστατικών, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως στην περίπτωση των Ιωαννίνων.
«50.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα»
Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι εφιαλτικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 50.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.
Στην τρομακτική αυτή εκτίμηση προχώρησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για συντηρητική πρόβλεψη.
«Θα έλεγα ότι είναι μια συντηρητική πρόβλεψη αυτή που έκανα η οποία οφείλεται σε μια σειρά από διαδικασίες που εφάρμοσα. Ενδεχομένως τα ενεργά κρούσματα, που σημαίνει τα συσσωρευμένα δυνητικά κρούσματα που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, είναι 50.000. Αυτή είναι ένα εύρημα που πηγάζει τόσο από εμπειρικές μεθόδους όσο και από στατιστικές επιδημιολογικές μεθόδους» δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι λίγο πάνω από το 1 σε κάποιες περιοχές και σε άλλες λίγο κάτω από το 1, που αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα θα μεταδώσει τουλάχιστον σε άλλον έναν άνθρωπο τη νόσο. «Εδώ μπαίνει το θέμα των ατομικών μέτρων προστασίας και της συμπεριφοράς» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες για την έξαρση των κρουσμάτων
Σα να μην έφτασε αυτό, αύριο έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη για την έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στο Διοικητήριο Σερρών, στις 9.30 το πρωί.
Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας.
Σημειώνεται πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 54 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τα νέα κρούσματα
Σήμερα, λοιπόν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 935 νέα κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα 935 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 228 καταγράφονται στην Αττική ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη με 217 κρούσματα, το οποίο αποτελεί για ακόμα μια μέρα αρνητικό ρεκόρ.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στις Σέρρες καταγράφονται 54 κρούσματα, 37 στη Λάρισα, από 30 σε Κοζάνη και Ιωάννινα, καθώς και 27 στην Καστοριά, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.
Δείτε αναλυτικά:
- 228 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 217 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 22 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,εκ των οποίων 2 συνδέεται με γνωστές συρροές
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
- 30 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με ιχνηλατήσεις ήδη γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
«Αγγίζουν» τις 30.000 τα κρούσματα
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29.992, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 3.828 (12.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.532 (38.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 30 (33.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 270 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 564 θανάτους συνολικά στη χώρα. 213 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο