Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποια γυμναστική πρέπει να επιλέγουμε σε κάθε δεκαετία της ζωής μας;

Ποια γυμναστική πρέπει να επιλέγουμε σε κάθε δεκαετία της ζωής μας;

Πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προπόνησή μας σε κάθε δεκαετία της ζωής μας και ποια γυμναστική να προτιμήσουμε

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει, οπότε πρέπει να αλλάξει και η διατροφή και η προπόνησή μας. Όταν είμαστε νεότεροι, ο οργανισμός μας είναι πιο ανθεκτικός και αναρρώνει γρηγορότερα από μια προπόνηση. Καθώς γερνάμε, το να κάνουμε έξυπνες επιλογές στη γυμναστική μας γίνεται πιο σημαντικό – όχι μόνο για να νιώθουμε καλά, αλλά και για την υγεία και τη μακροζωία μας.

Στη δεκαετία των 20 μπορεί να πιέσουμε περισσότερο το σώμα μας, αφού μπορούμε να προσαρμοστούμε καλύτερα σε μια νέα προπόνηση και έχουμε μεγαλύτερες αντοχές. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή τη φάση της ζωής μας είναι σημαντικό να «ακούμε» το σώμα μας και να σεβόμαστε τα όριά του. Διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούμε σε κάποιον τραυματισμό.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς μεγαλώνουμε, οι στόχοι μας αλλάζουν. Όχι μόνο στη ζωή αλλά και στη γυμναστική. Ενώ σε νεότερες ηλικίες συνήθως γυμναζόμαστε για λόγους εμφάνισης, σταδιακά αντιλαμβανόμαστε την πρακτική σημασία της σωματικής άσκησης και τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει στη συνολική υγεία μας.

Ας δούμε, λοιπόν, πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προπόνησή μας σε κάθε δεκαετία της ζωής μας και ποια γυμναστική να προτιμήσουμε.

Στη δεκαετία των 30 – Μυϊκή μάζα

Στις αρχές της δεκαετίας των 30, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρκετά δυνατοί και αναρρώνουν αρκετά γρήγορα από μια προπόνηση. Με την κατάλληλη προπόνηση, και ειδικά αν έχετε γυμναστεί σωστά στα 20 σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε όποιο είδος γυμναστικής θέλετε. Τα βάρη, η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση, τα ομαδικά αθλήματα, το τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι μερικές από τις πολλές επιλογές που έχετε.

Ωστόσο, στα 30 σας είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθείτε στην προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης (ασκήσεις με βάρη) και να «χτίσετε» μυς, ώστε να αποτρέψετε την απώλεια μυών που μπορεί να προκύψει σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σίγουρα, η μείωση της μυϊκής μάζας είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους καθώς μεγαλώνουν, αλλά μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνισή της ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής με προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Στη δεκαετία των 40 – Ανάρρωση

Μέχρι να φτάσετε στα 40 σας, θα παρατηρήσετε ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει μετά από μια προπόνηση και μπορεί να αντιμετωπίζετε περισσότερους πόνους και ενοχλήσεις. Εάν δεν έχετε ήδη δουλέψει τους μυς σας, τότε πρέπει να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε προς αυτήν την κατεύθυνση στη δεκαετία των 40.

Συμπεριλάβετε στις προπονήσεις σας ασκήσεις που ενισχύουν τη σταθερότητά σας, ενώ παράλληλα μην παραλείπετε να φροντίζετε τη μυϊκή σας ενδυνάμωση και την καρδιαγγειακή σας αντοχή. Μην καταπονείτε το σώμα σας και εστιάστε στη σωστή ανάρρωση μετά από κάθε προπόνηση. Ο μελλοντικός εαυτός σας θα σας ευχαριστεί.

Στη δεκαετία των 50 – Συνέπεια

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 50, η συνέπεια είναι το κλειδί. Ακολουθήστε ένα σταθερό πρόγραμμα προπόνησης και εντάξτε τη σωματική άσκηση στη ζωή σας για να παραμείνετε υγιείς και δραστήριοι. Εστιάστε στη μορφή γυμναστικής που σας συνιστά ο γιατρός σας. Για παράδειγμα, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, τότε καλό θα ήταν να προσθέσετε λίγη περισσότερη αερόβια άσκηση στη fitness ρουτίνα σας. Σε αυτήν την ηλικία, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όποια γυμναστική κάνετε εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.

Η απώλεια της μυϊκής σας μάζας γίνεται πιο αισθητή σε αυτή τη δεκαετία, όπως και η απώλεια οστικής πυκνότητας. Ενώ οι ασκήσεις με ελαφριά βάρη μπορούν να σας κάνουν καλό, φροντίστε να μείνετε μακριά από ασκήσεις που ασκούν υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις σας, καθώς είστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Στη δεκαετία των 60 – Ισορροπία

Η δεκαετία των 60 είναι αρκετά διαφορετική από άτομο σε άτομο. Και πάλι, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να διασφαλίσετε ότι γυμνάζεστε ενισχύοντας τη συνολική υγεία σας. Ενώ πολλοί άνθρωποι στα 60 τους εξακολουθούν να είναι δραστήριοι και να εκτελούν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Σε αυτήν την ηλικία, βασικό μέρος της προπόνησής σας πρέπει να είναι οι ασκήσεις που εστιάζουν στη βελτίωση της ισορροπίας σας.

*Προτού ξεκίνησετε να γυμνάζεστε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ένας διαπιστευμένος γυμναστής μπορεί να σας βοηθήσει, διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής που καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024