Κοροναϊός : Κρίσιμο δεκαπενθήμερο με μέτρα «αντίδοτο» για το lockdown – Πώς η Βόρεια Ελλάδα έχασε τον έλεγχο
Στα 2.000 κρούσματα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown. Ωστόσο, πριν από την επιβολή νέας καραντίνας, το κυβερνητικό επιτελείο έχει τρία ακόμη «εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εκτόνωση του επιδημικού κύματος του κοροναϊού.
- Στα λευκά ορεινά της χώρας - Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Μια κρίσιμη περίοδος ξεκινάει από τη Δευτέρα στη χώρα μας, καθώς η πορεία του κοροναϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, όπως το lockdown, ή όχι.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, έχει αποδείξει ότι θα είναι και μεγαλύτερο σε διάρκεια και πιο επικίνδυνο, αφού υπάρχουν πολλά περισσότερα σε σχέση με το πρώτο κύμα χωρίς την «δικλείδα ασφαλείας» του lockdown.
Η πρόσφατη έξαρση του κοροναϊού στη χώρα μας έγινε σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα: στις αρχές του Οκτωβρίου πολλές περιοχές (πέρα από την πάντα «πρωταθλήτρια») Αττική είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Τώρα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ιωάννινα έχουν πάρει «φωτιά» και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα έχει βαφτεί στο «κόκκινο» με πολλές περιφέρειές της να οδηγούν την πανδημία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης είχε μόλις δύο (!) κρούσματα κοροναϊού! Σήμερα όμως, Κυριακή, ανακοινώθηκαν 181 κρούσματα στη συμπρωτεύουσα και τις προηγούμενες μέρες ήταν και περισσότερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις πρώτες 22 ημέρες του Οκτωβρίου τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 131% σε σχέση με όλο τον Σεπτέμβριο, στην Κοζάνη κατά 317% (!) και στην Καστοριά κατά 154% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, οι Σέρρες με πάνω από 240 ενεργά κρούσματα βρίσκονται μια «ανάσα» πριν την αναβάθμιση σε επίπεδο 4 και το τοπικό lockdown.
Με τα ημερήσια κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, γίνεται όλο και πιο ορατό το σενάριο για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν και προβλέψεις για 2.000 κρούσματα την ημέρα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και πάλι το γενικό lockdown στη χώρα μας.
Της «έκρηξης» των ημερήσιων μολύνσεων ακολούθησε η «εκτίναξη» του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών: από 780 σε 835! Οι 113 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Πάντως, παρά τα δύσκολα δεδομένα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δοκιμάσει κάθε άλλο διαθέσιμο μέτρο προτού καταφύγει στη λύση του γενικού lockdown, το οποίο θα ήταν επιζήμιο και για την οικονομία.
Μητσοτάκης: Σκοπός μας να αποφύγουμε το οριζόντιο lockdown
Η αποφυγή ενός οριζόντιου lockdown αποτελεί βασικός σκοπός της κυβέρνησης, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δύο πρόσθετα μέτρα στις περιοχές 3 και 4, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 ως τις 5:00, ενώ προανήγγειλε ότι η Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι αυστηρότατοι για εκείνους τους ασυνείδητους επιχειρηματίες που επιμένουν να παραβιάζουν το νόμο και να προσφέρουν «επικίνδυνη διασκέδαση».
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τέσσερις χάρτες για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διαχειρίζεται με σχετική επιτυχία σε σχέση με τις άλλες χώρες την πανδημία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης η Ελλάδας μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες είναι στις καλύτερες ως προς τη συνολική διαχείριση της πανδημίας. Βρίσκεται στις πρώτες χώρες ως προς τον αριθμό των τεστ, είναι επίσης «πράσινη» μαζί με τη Γερμανία ως προς τον αριθμό των τεστ που είναι θετικά στον κοροναϊό σε σχέση με το συνολικό αριθμό των τεστ που διενεργούνται και επίσης στο δείκτη θνησιμότητας η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα από όσες μετριούνται.
«Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ωστόσο ότι «αχνοφαίνεται όμως στο βάθος του τούνελ η ελπίδα για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, στα οποία η χώρα μας θα έχει πρόσβαση».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» από την «ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού για την γρίπη. Το 40% των εμβολίων έχουν γίνει. Επιβάλλεται να μην συμπέσει μια δεύτερη έξαρση του covid με έξαρση της εποχικής γρίπης» πρόσθεσε.
Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για να «ξορκίσει» το lockdown
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, στα 2.000 κρούσματα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown. Ωστόσο, πριν από την επιβολή νέας καραντίνας, το κυβερνητικό επιτελείο έχει τρία ακόμη «εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εκτόνωση του επιδημικού κύματος.
Το επόμενο βήμα σε μια προσπάθεια να εγκλωβιστεί ο ιός εντός των τειχών είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας εκτός περιφερειακών ενοτήτων για τις πορτοκαλί περιοχές.
Ακόμα, εξετάζεται η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου λειτουργίας στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Το κυβερνητικό επιτελείο αφήνει, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις για τους πολίτες άνω των 65 ετών.
Οι νέες απαγορεύσεις θα ενεργοποιηθούν εάν τα μέτρα που ισχύουν ήδη, δεν αποδώσουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογική εικόνα είναι εφικτό να ανατραπεί ξανά προς το καλύτερο με την πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Τι δεν πήγε καλά στη Θεσσαλονίκη
«Ολα πήγαν στραβά…» είναι η αφοπλιστική απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Αθανασίου Εξαδάκτυλου στον Ελεύθερο Τύπο, όσον αφορά στην κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
Υπογράμμισε ότι η Μακεδονία και η Θράκη γειτνιάζουν με πολλές βαλκανικές χώρες, πολίτες των οποίων έρχονται στην Ελλάδα ως εργάτες γης ή έχουν συναλλαγές με Ελληνες. «Επίσης, τον Αύγουστο υπήρξε ένα μεγάλο κύμα οδικών τουριστών τόσο από τις βαλκανικές όσο και από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι, παρά τα μέτρα, όλους τους προηγούμενους μήνες η επικοινωνία με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας συνεχιζόταν κανονικά. «Μόνο η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να έχει καθημερινά πέντε πτήσεις προς Αθήνα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη γενικότερη άσχημη εικόνα μεγάλο ρόλο φέρεται να έπαιξε και η… χαλάρωση των πολιτών, αρκετοί από τους οποίους το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου «άρχισαν πάλι να κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να διαδηλώνουν με πορείες, να πηγαίνουν σε πανηγύρια και σε διάφορες εκδηλώσεις, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας».
«Στην επιτροπή τα λέγαμε από τις αρχές Αυγούστου και προσπαθούσαμε να επιστήσουμε την προσοχή των πολιτών. Δεν έπρεπε να χαλαρώσουμε. Δεν έπρεπε να μας παρασύρει το καλοκαίρι. Μόνοι μας τα λέγαμε, μόνοι μας τα ακούγαμε», είπε.
Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, εκτίμησε ότι οι κάτοικοί της έπεσαν θύματα της επιτυχίας τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. «Η Θεσσαλονίκη, πάνω που άκουσε το “μπράβο” από τον Σωτήρη Τσιόδρα, άρχισε να κάνει ό,τι δεν έκανε μέχρι τότε. Αρχισαν τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις», είπε. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην επιστροφή των φοιτητών στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη άρχισε να καταγράφεται ακριβώς δέκα ημέρες μετά την έναρξη των παραδόσεων στα πανεπιστήμια της πόλης. Και δεν είναι μόνο η χρονολογική ταύτιση της αύξησης των κρουσμάτων, όσο και η ηλικιακή, καθώς το δεύτερο κύμα πλήττει ιδιαίτερα του νέους και, μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 28 έτη
Σε ό,τι αφορά την Κοζάνη, ο κ. Εξαδάκτυλος μετέφερε τις πληροφορίες που είχε, σύμφωνα με τις οποίες, οι κάτοικοί της είχαν αμελήσει εντελώς τα μέτρα προστασίας, αν και είχαν πληγεί ιδιαίτερα την άνοιξη από το πρώτο κύμα κοροναϊού.
«Βρέθηκαν κρούσματα σε όλες τις δραστηριότητες: ιδιωτικό τομέα, δημόσιο τομέα, ΔΕΗ, εστίαση, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Δεν υπήρχε μέρος όπου να μην είχε εντοπιστεί κρούσμα. Στην Κοζάνη και την Καστοριά θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια και στη διασυνοριακή μετακίνηση με τις γειτονικές χώρες, κυρίως για εργάτες γης. Η διασπορά των κρουσμάτων στις δύο συγκεκριμένες περιοχές είναι τόσο ανομοιογενής και τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί. Γι’ αυτό ακριβώς τέθηκαν σε lockdown», είπε.
Ένα βήμα πριν το lockdown οι Σέρρες
Η περιφέρεια Σερρών βρίσκεται ένα βήμα πριν το επίπεδο 4 στον επιδημιολογικό χάρτη, καθώς ήδη στην περιοχή έχουν διαπιστωθεί 239 ενεργά κρούσματα.
Οι δρόμοι είναι άδειοι και όσοι κυκλοφορούν, είναι όλοι με μάσκα.
Μετά από έκτακτη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς απεύθυνε έκκληση στους νέους να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κοροναϊού.
«Θα αποφύγουμε το lockdown, θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και για μας τους ίδιους…» σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα περισσότερα κρούσματα στην περιοχή προήλθαν από Θεσσαλονικείς που επισκέπτονταν τις Σέρρες κυρίως τα Σαββατοκύριακα για να μπορούν να διασκεδάσουν στα μπαρ και μετά τα μεσάνυχτα.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τις Σέρρες, καθώς θα δείξει εάν θα αποδώσουν τα μέτρα και θα μπει φρένο στον κοροναϊό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις