Χωρικά ύδατα : Η κόκκινη γραμμή των 6 μιλίων και το casus belli της Τουρκίας στο Αιγαίο
Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στα 6 μίλια για τη θάλασσα και στα 10 μίλια για τον αέρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και ανέφερε με νόημα το τουρκικό casus belli στο Αιγαίο για τα 12 μίλια. Πως τοποθετούνται τα κόμματα για το ζήτημα
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το τοπίο ως προς τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας ξεκαθάρισε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη στιγμή η Άγκυρα κλιμακώνει τις επιθετικές της ενέργειες και το Oruc Reis βρίσκεται υπό την στενή παρακολούθηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά έθεσε το όριο πέραν του οποίου η Ελλάδα θα απαντήσει επιχειρησιακά στην Τουρκία αν το ξεπεράσει. Και ουσιαστικά το όριο που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι η …τουρκική εισβολή στα ελληνικά σύνορα.
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης -σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεων από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Στέλιο Πέτσα για την κόκκινη γραμμή των 6 μιλίων καθώς τα 12 μίλια είναι τα δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας αυτή τη στιγμή, τόνισε ότι η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στα 6 μίλια για τη θάλασσα και στα 10 μίλια για τον αέρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.
Στο Αιγαίο υπάρχει casus belli
«Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν τίθεται υπό αίρεση. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από τον Ιόνιο. Επίσης είναι σαφές γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στο Αιγαίο από το 1995 στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια» σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας σαφή αναφορά στο casus belli (αιτία πολέμου) εκ μέρους της Τουρκίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το Αιγαίο υπογράμμισε ότι «η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στα 6 μίλια στη θάλασσα και στα 10 μίλια για τον εναέριο χώρο».
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης απαντούσε στα όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις αναφορές Χρυσοχοΐδη για τα περί εθνικισμού των 12 μιλίων. Ο πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε σχετικά ότι επί πρωθυπουργίας Τσίπρα «καθόταν ο κ. Καμμένος στα κυβερνητικά έδρανα. Ο συνοδοιπόρος σας δεν σας ενοχλούσε;».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «και επί των δικών σας ημερών εκδίδονταν Navtex με πραγματικά πυρά της Τουρκίας μεταξύ 6 και 12 μιλίων. Να είστε πιο προσεκτικός κε Τσίπρα». Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κινείται «σε μια λογική που παραπέμπει σε μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ».
Επιβουλή της κυριαρχίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα υπενθυμίζοντας τα γεγονότα στον Έβρο και έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και «σύνδεση του μεταναστευτικού με τις επιβουλές της εθνικής κυριαρχίας».
Κάνοντας λόγο για «απειλή που απέκρουσε η κυβέρνηση η αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις» ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η μάχη εκείνη βρήκε τη συνέχειά της με την αποτελεσματική φύλαξη της επικράτειάς της και τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών. Κατά 72% μειώθηκαν οι ροές στο Ανατολικό Αιγαίο. Στα νησιά είναι οι μισοί από όσους ήταν το 2019».
«Στην ευρύτερη παραβατικότητα της Άγκυρας απαντάμε με νομιμότητα» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για ενεργητική διπλωματία εξαπολύοντας επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενεργητική διπλωματία
«Που ζείτε κ. Τσίπρα; Δεν έχετε καταλάβει τι έκανε η χώρα τους τελευταίους 6 μήνες; Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι μετατρέψαμε μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο Δεκέμβριο ως χρονικό όριο όπου μπορούν να δρομολογηθούν κυρώσεις στην Τουρκία με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Δεν γνωρίζετε ότι αρκεί μία χώρα για να μπλοκάρει τις κυρώσεις;» συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν βλέπετε ότι οι ΗΠΑ που είχαν μια στάση ουδετερότητας για πρώτη φορά στηρίζουν τα ελληνικά δίκαια; Στις ΗΠΑ δεν βλέπετε διακομματική συναίνεση που αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως ταραχοποιό;».
«Όλα αυτά τι είναι; Παθητική διπλωματία; Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ «Το μόνο που ακούω είναι συγγνώμη δεν προφτάσαμε» απαριθμώντας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, όπου «ήρθε η ΝΔ να το κάνει».
«Αυτά δεν δείχνουν μια ενεργητική διπλωματία;» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.
Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος μεσημβρινός
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος είπε ότι επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι δεν διασφάλισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε απανωτά Συμβούλια Κορυφής, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής στα έξι μίλια, είπε:
«Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή. Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;»
Διαρκής υποχωρητικότητα – Αφήνει χώρο στον Ερντογάν
Η Φώφη Γεννηματά εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αφήνει χώρο στον Τούρκο πρόεδρο να δημιουργεί τετελεσμένα.
Συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε: «Έχετε εσείς την ευθύνη που βαδίζει η χώρα χωρίς εθνική γραμμή, χωρίς αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό. Χωρίς στρατηγική, την ώρα που η Τουρκική επιθετικότητα κορυφώνεται.
Στόχος σας ήταν μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα έβαζε φρένο στην Τουρκία. Δεν το πετύχατε και παράλληλα ανέχεστε και δεν λέτε κουβέντα για το δίπορτο παιχνίδι της Γερμανίας με την Τουρκία, που εκθέτει τα ευρωπαϊκά όργανα και ξεθωριάζει και άλλο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δηλώνετε και απόλυτα ικανοποιημένος.
Αφήνετε χώρο στον κ. Ερντογάν να επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων. Με διαρκή υποχωρητικότητα που ανοίγει ορέξεις και αποθρασύνει την Τουρκία. Αδύναμοι να υπερασπίσετε αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μας.
Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ν.μ. Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το
δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή!».
Ετοιμάζεται οδυνηρός και επικίνδυνος συμβιβασμός
O Δημήτρης Κουτσούμπας απο τη δική του πλευρά κατηγόρησε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι προετοιμάζουν το έδαφος, για «οδυνηρό συμβιβασμό» με την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και επέκρινε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι «κανείς από τους δύο σας δεν αμφισβητεί την προοπτική ενός τέτοιου επικίνδυνου συμβιβασμού, είναι υποκριτική η αντιπαράθεσή σας για την επέκταση των 12 ν.μ»
«Ο ένας μέσω του υπουργού Προστασίας του Πολίτη φτάνει να χαρακτηρίζει εθνικισμό την άσκηση του δικαιώματος που έχει η χώρα ενώ η απαράδεκτη κυβερνητική θέση που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή τα 6 ν. μίλια των χωρικών υδάτων αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Oruc Reis, ιδίως πλησίον του Καστελόριζου.
Ενώ ο άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αμφιλεγόμενη και καιροσκοπική θέση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια μόνο νότια και ανατολικά της Κρήτης, τροφοδοτεί την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα.
Την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις