Στο έλεος του κοροναϊού η Ευρώπη – Το δεύτερο κύμα φέρνει αυστηρά μέτρα και τοπικά lockdown
Η λίστα των θυμάτων συνεχώς αυξάνονται και τα κρούσματα σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζονται ακόμα και κάθε δύο μέρες.
Ιδιαίτερα σκληρό αποδεικνύεται για την Ευρώπη το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού με τις περισσότερες χώρες να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Η λίστα των θυμάτων συνεχώς αυξάνονται και τα κρούσματα σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζονται ακόμα και κάθε δύο μέρες.
Ο ΠΟΥ είχε επισημάνει τον κίνδυνο του «φθινοπωρινού» κύματος από το καλοκαίρι αλλά όπως αποδείχθηκε τα προληπτικά μέτρα δεν φάνηκαν αρκετά.
Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται ήδη σε καραντίνα και οι κυβερνήσεις -με πρώτη την γερμανική- βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι νεκροί από τον κοροναϊό έχουν ξεπεράσει τους 1.143.000 με πάνω από 42,17 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι χώρες του βορρά είναι αυτές που πρώτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα στοιχεία που έρχονται είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει επέλθει ολόκληρη η Ευρώπη είναι η έκκληση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τους γερμανούς για την τήρηση των μέτρων κατά του κοροναϊού αλλά και η πρόταση για -δεύτερο- καθολικό lockdown σε ολόκληρη την Ιταλία
Μέρκελ: Κλιμακώνεται η επιδημιολογική κατάσταση
Η Γερμανία κατέγραψε 11.176 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύσεων στη χώρα σε 429.181.
Επιπλέον 29 θάνατοι καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα, με τον συνολικό απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 10.032.
Σε ασυνήθιστα δραματικό τόνο, η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε και στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, την έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
«Η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να κλιμακώνεται. Υπάρχουν όλο και περισσότερα σημεία με τόσα πολλά κρούσματα, ώστε οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον να κάνουν σωστή ιχνηλάτηση», τόνισε η κυρία Μέρκελ. Σε μια ασυνήθιστη δε, κίνηση, επιχειρώντας να τονίσει ακριβώς το γεγονός ότι η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, παρέπεμψε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο και προβλήθηκε ως τμήμα του σημερινού μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος περιμένει από τους πολιτικούς να βρίσκουν συνεχώς νέες λέξεις, αλλά μερικές φορές δεν υπάρχουν».
Ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιλογή των συγκεκριμένων διαύλων επικοινωνίας, διευκρίνισε ότι κάθε φορά επιλέγεται το μέσο που θεωρείται ότι θα φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θεωρεί αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σημαντικό να λάβουν το μήνυμα οι νεότερες γενιές πολιτών. Το μήνυμα μεταδόθηκε επίσης στην τουρκική και στην αραβική γλώσσα.
Γαλλία: Σε έκτακτη υγιειονομική ανάγκη μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου
Νέο ρεκόρ σημείωσε ξανά η Γαλλία με 45.422 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, 138 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 34.645.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 1.086.497, αφότου πέρασε το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου μολύνσεων για πρώτη φορά χθες.
Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε πως το 16% όλων των τεστ που διεξάγονται για κορονοϊό είναι θετικό, ένα νέο υψηλό και ένας αριθμός διπλάσιος από τα επίπεδα πριν από έναν μήνα.
Σχεδόν 2.500 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και υπό μηχανική υποστήριξη.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε, σε πρώτη ανάγνωση, την παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου στη Γαλλία της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ένας ειδικό καθεστώς που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει περιορισμούς ενώπιον της κρίσης Covid-19.
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 71 ψήφους υπέρ έναντι 35 κατά, αναμένεται στη Γερουσία την Τετάρτη, για να πάρει το οριστικό πράσινο φως στις αρχές Νοεμβρίου.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη Άνοιξη, η αντιπολίτευση, της αριστεράς όπως και της δεξιάς, ύψωσε τους τόνους στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι «τίθενται μεταξύ παρενθέσεων οι ατομικές ελευθερίες» από αυτή την «ατομική βόμβα» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης τέθηκε σε ισχύ μέσω διατάγματος πριν από μία εβδομάδα, όμως προκειμένου να παραταθεί περάν του ενός μήνα είναι απαραίτητο ένα νομοσχέδιο. Μπορεί να αρθεί πρόωρα σε περίπτωση βελτίωσης των δεδομένων.
Όμως, οι προοπτικές είναι ζοφερές: ο απολογισμός θα «επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ό,τι κι αν κάνουμε», λόγω της δυναμικής της επιδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Ο ίδιος ευχήθηκε να επικρατήσει «εθνική ενότητα», κάτι το δύσκολο εντός της Εθνοσυνέλευσης.
«Δεν είναι ένα κείμενο πεποιθήσεων», αλλά «ένα κείμενο ευθύνης που μας επιτρέπει να προστατεύσουμε ενεργά τους Γάλλους σε αυτήν την περίοδο που θα είναι μακρά και δύσκολη», υπογράμμισε.
Κρίσιμες συνεδριάσεις και στην Ισπανία
Η ισπανική κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ «συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες ώστε να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο κείμενο, όπου προστίθεται πως αυτή η πρωτοβουλία έγινε «δεκτή από την πλειονότητα των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, οι οποίες τη ζήτησαν».
Το μέτρο αυτό θα δώσει στις 17 περιφέρειες τα απαραίτητατ νομικά εργαλεία για να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, μεταξύ άλλων απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.
Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διεξάγεται ημέρες αφότου η Ισπανία πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων νέου κορονοϊού.
Τσεχία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών
Η Τσεχία ανακοίνωσε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 12.472 νέα κρούσματα κορονοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι στιγμής στη διάρκεια Σαββατοκύριακου, όταν συνήθως γίνονται λιγότερα διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον σε 250.797, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 106 για να φτάσουν τις 2.077.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 στην Τσεχία διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες φτάνοντας τους 2.047, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της Covid-19, χρειάστηκαν επτά μήνες για τη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων να φτάσει τους 1.000 θανάτους.
Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε στους 772 χθες Παρασκευή, από 438 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 3.314 άτομα με τον νέο κορονοϊό.
Τσέχοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται βοήθεια.
Η Πράγα έλαβε σήμερα την πρώτη αποστολή αναπνευστήρων που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την παραλαβή 30 μηχανημάτων. Άλλοι 120 αναπνευστήρες είναι καθ’οδόν, ανέφερε η Κομισιόν.
Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης σε ένα σχέδιο για την άφιξη μιας ομάδας 28 μελών ιατρικού προσωπικού της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ για την χορήγηση βοήθειας σε τσέχικα νοσοκομεία.
Επίσης βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για την πιθανή αποστολή 100 ιατρών για να βοηθήσουν τους Τσέχους συναδέλφους τους.
Η μάχη ενάντια στην νέα έξαρση της πανδημίας υπέστη πλήγμα χθες Παρασκευή, καθώς ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις κινήθηκε για να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας αφού παραβίασε τους περιορισμούς που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη μοίρα του υπουργού.
Το περιστατικό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω μια χλιαρή στάση πολλών Τσέχων απέναντι στα περιοριστικά μέτρα, ειδικά στη χρήση της μάσκας και στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων.
Αυστηρά μέτρα στη Βουλγαρία
Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, στην οποία κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα κλείσει τα νυχτερινά κλαμπ και τις ντίσκο για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό της έξαρσης των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, ώστε να ελαττωθεί η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η δήμαρχος Γιορντάνκα Φαντάκοβα.
Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση BTV η Φαντάκοβα παρότρυνε επίσης, τα πανεπιστήμια της Σόφιας να εφαρμόσουν την εκπαίδευση μέσω του διαδικτύου, όπως και τις επιχειρήσεις να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό εργαζόμενων, να εργάζονται από το σπίτι.
“Η κατάσταση στη Σόφια γίνεται όλο και πιο ανησυχητική. Έχουμε μία νέα αύξηση των μολύνσεων, αλλά και των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό ασκεί πίεση στα νοσοκομεία,” τόνισε η ίδια.
Η Βουλγαρία ανέφερε σήμερα 1.589 μολύνσεις, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 να φτάνει στις 36.519 μολύνσεις.
Η Σόφια ανέφερε 584 περιστατικά μόλυνσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas
- Παναμάς: Μετά τις απειλές Τραμπ, ο πρόεδρός του επαναβεβαίωσε την κυριαρχία της χώρας επί της Διώρυγας
- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, παρουσία Σακελλαροπούλου
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα περισσότερα… άδεια πορτοφόλια