Ευρωβαρόμετρο για κοροναϊό : Πιο απαισιόδοξοι σε όλη την Ευρώπη οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους
Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της πανδημίας.
Τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία στην Ευρώπη για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδηλώνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Eυρωβαρόμετρου, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα προβλήματα δεν φαίνεται να τελειώνουν για τους Έλληνες, οι οποίοι εντάσσονται και σε μια μειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης για τους οποίους το lockdown ήταν «αρκετά δύσκολη» εμπειρία.
Από την ίδια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι (Ιούλιο-Αύγουστο), φαίνεται ότι οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της πανδημίας. Και το μεταναστευτικό, όμως, είναι αρκετά ψηλά στους προβληματισμούς των Ελλήνων, γεγονός ενδεικτικό του δυσβάσταχτου βάρους που σηκώνει η χώρα μας όσον αφορά στο ζήτημα αυτό σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Επόμενο είναι οι δυσκολίες και η απαισιοδοξία που νιώθουν οι Έλληνες να αποτυπώνεται και σε μια έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό, ενώ θεωρούν ότι το μπλοκ θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τα κράτη-μέλη ως προς τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τα εξής κατά σειρά σπουδαιότητας τα εξής: οικονομία 49%, ανεργία 44% και μετανάστευση το 33%.
Είναι ενδιαφέρον, όμως, πως όταν ερωτούνται ποιο θεωρούν ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, οι Έλληνες προκρίνουν το μεταναστευτικό.
Προβλήματα σε όλους τους τομείς
Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας των Ελλήνων είναι ότι το 91% των Ελλήνων κρίνει ότι η εθνική οικονομία δεν πάει καλά, με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό να κυμαίνεται στο 64%. Πρόκειται μάλιστα για το χαμηλότερο ποσοστό στο ολόκληρη την ΕΕ.
Μετά τους Κύπριους (57%), οι Έλληνες μαζί με τους Ρουμάνους και τους Ισπανούς (53%) θεωρούν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει ήδη αρνητικά τα οικονομικά τους.
Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες τη χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 45%, ενώ το 54% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.
Αναφορικά με την επαγγελματική τους κατάσταση, οι Έλληνες εμφανίζονται μοιρασμένοι, κατά 39% θεωρούν ότι είναι καλή και κατά 40% κακή.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με την οικονομική κατάσταση στη χώρα, το 18% των Ελλήνων προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 52% χειρότερα. Παρόμοια η κατάσταση και στην Ευρωζώνη, όπου το 20% προβλέπει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και 49% επιδείνωση.
Στην ερώτηση πώς βλέπουν να εξελίσσεται η απασχόληση του επόμενους 12 μήνες, το 17% προβλέπει βελτίωση και το 52% επιδείνωση, οι υπόλοιποι βλέπουν στασιμότητα. Στην Ευρωζώνη, το 19% προβλέπει περαιτέρω βελτίωση και το 52% επιδείνωση.
Στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα, το 18% (-12 μονάδες) των Ελλήνων προβλέπει βελτίωση και το 52% (+24 μονάδες) προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση, ενώ το 29% προβλέπει στασιμότητα. Στην Ευρωζώνη, αισιοδοξία εξέφρασε το 20% και απαισιοδοξία το 49%. Κι εδώ η αβεβαιότητα του κοροναϊού επιδεινώνει δραματικά το κλίμα στους κόλπους των Ευρωπαίων πολιτών.
Σε σχέση με το πότε νομίζουν ότι θα ανακάμψει η εθνική οικονομία από τις συνέπειες του κοροναϊού, οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι και δεν προσβλέπουν σε βελτίωση το επόμενο έτος. Το 44% θεωρεί ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει από το 2023 και μετά, ενώ το 25% είναι λίγο πιο αισιόδοξο και περιμένει ανάκαμψη από το 2022.
Απογοήτευση και απαισιοδοξία απέναντι στην ΕΕ – Ζητούν περισσότερα από το μπλοκ οι Έλληνες
Μέσα στην κρίση του κοροναϊού, η εικόνα της Ε.Ε. δεν είναι καλή στην Ελλάδα, αφού μόνο το 32% δήλωσε ότι την περιβάλλει με εμπιστοσύνη. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν στο 43%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του μπλοκ που πάνω από ένας στους τρεις έχει κακή άποψη για την ΕΕ, αν και η ουδέτερη άποψη συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό (41%).
Η Ελλάδα, μαζί με άλλες επτά χώρες, δεν είναι ικανοποιημένη με τα μέτρα που έλαβαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.
Mάλιστα, η πλειονότητα των Ελλήνων (το 55%) δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον της Ένωσης. Πρόκειται πάλι για το χαμηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι Έλληνες και οι Κύπριοι είναι ανάμεσα στους πρώτους που θεωρούν ότι η Ένωση πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Από τα 20 κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα είναι δεύτερη με 79% σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθεί ο Προϋπολογισμός του μπλοκ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Επιπλέον, το 77% των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πιο επαρκής και να έχει περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως αυτή του κοροναϊού.
Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για τα μέτρα κατά του κοροναϊού
Οι Ευρωπαίοι παρουσιάζονται διχασμένοι όσον αφορά τα μέτρα που έλαβαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού (45 % «ικανοποιημένοι» έναντι 44 % «μη ικανοποιημένων»)
Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (71 %)· την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία (60 % σε όλες τις περιπτώσεις). Σε επτά χώρες, η πλειονότητα αυτών που απάντησαν είναι «μη ικανοποιημένη», ιδίως στο Λουξεμβούργο (63 %), την Ιταλία (58 %), την Ελλάδα και την Τσεχία (55 % και στις δύο) και την Ισπανία (52 %). Στην Αυστρία, οι ικανοποιημένοι και οι μη ικανοποιημένοι σημείωσαν το ίδιο ποσοστό (47 % και στις δύο περιπτώσεις).
Ωστόσο, περισσότεροι από έξι στους δέκα Ευρωπαίους εμπιστεύονται την ΕΕ να λάβει τις σωστές αποφάσεις στο μέλλον (62 %). Οι συχνότερα αναφερόμενες προτεραιότητες για τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ στην πανδημία του κοροναϊού είναι οι εξής: χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση παρόμοιας κρίσης στο μέλλον και ανάπτυξη χρηματοδοτικών μέσων για την εξεύρεση θεραπείας ή εμβολίου (37 % για κάθε ένα από αυτά). Το 30 % πιστεύει ότι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία.
Οι προσωπικές εμπειρίες των Ευρωπαίων από τα μέτρα εγκλεισμού ήταν πολύ διαφορετικές. Συνολικά, σχεδόν τρεις στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν ότι ήταν αρκετά εύκολο να αντεπεξέλθουν (31 %), ενώ το ένα τέταρτο δηλώνει ότι ήταν αρκετά δύσκολο (25 %). Τέλος, το 30 % δηλώνει ότι ήταν «και εύκολο και δύσκολο να αντεπεξέλθει».
Σε αυτή την ερώτηση, ενδιαφέρον έχει ότι η Ελλάδα εντάσσεται στις χώρες που βρήκαν αρκετά δύσκολο το lockdown (όπως δήλωσε το 38% των Ελλήνων), ενώ συγκριτικά ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης δεν φάνηκε να δυσκολεύεται και τόσο.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου