Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε οριακό σημείο και για ακόμα μια φορά η δημόσια συζήτηση εκτρέπεται στα περιοριστικά μέτρα επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Περιορισμένες οι υπάρχουσες δυνατότητες του ΕΣΥ

Αυτός ο άξονας της δημόσιας συζήτησης που τροφοδοτείται από την ίδια την κυβέρνηση ουσιαστικά μαρτυρά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει αυξήσει τις δυνατότητές του για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες παροχών υγείας σε συνθήκες πανδημίας.

Επί της ουσίας όλη αυτή η συζήτηση συγκαλύπτει το γεγονός ότι σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές και το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό που επελαύνει. Μόλις την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 5400 κρούσματα!

Η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και της συζήτησης για τα …επόμενα περιοριστικά μέτρα αν δεν αποδώσουν όσα έχουν ήδη ληφθεί, έχει ως αποτέλεσμα τελικά τη βίαιη διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και φυσικά την ψυχολογική επιβάρυνση των πολιτών που υφίστανται όχι μόνο τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων αλλά και την ψυχολογική πίεση από τον καθημερινό βομβαρδισμό των ειδήσεων περί νέων πιο αυστηρών μέτρων.

Μπαλώματα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ΕΣΥ καλείται ξανά και ξανά με μπαλώματα και εκ των έσω να αναδιατάσσει τις λιγοστές δυνάμεις του για να ανταποκριθεί στις ανάγκες για αυξημένες εισαγωγές ασθενών από κοροναϊό.

Σήμερα οι διασηλωμένοι έφτασαν τους 95 και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος άμεσα ο αριθμός όσων έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ να γίνει τριπλάσιος! Ενώ σταθερά υψηλός είναι και ο αριθμός των καθημερινών θανάτων από κοροναϊό.

Τούτων δοθέντων επανέρχεται στο προσκήνιο το εξής πρόβλημα το οποίο δεν είναι τωρινό και για το οποίο ήδη από την περασμένη Άνοιξη προειδοποιούσαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών. Πρόκειται για τον κίνδυνο να αυξηθεί η θνητότητα από άλλες ασθένειες καθώς όταν το βάρος πέφτει αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του covid, ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα να μην μπορούν να ακολουθήσουν χωρίς εμπόδια τη θεραπεία τους καθώς δεν δύναται το ΕΣΥ να ανταποκριθεί.

Κλείνουν καρδιοχειρουργικές μονάδες για να φτιάξουν κλινικές covid

Βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη φάση καθώς σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία προσαρμόζουν σταδιακά τη  λειτουργία  τους στην αντιμετώπιση περιστατικών κοροναϊού. Μία τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει τη θνητότητα από άλλες ασθένειες.

Το σχέδιο ουσιαστικά του υπουργείου Υγείας όπως προκύπτει από τις ως τώρα πληροφορίες είναι να κλείνουν κλινικές στα νοσοκομεία όταν κρίνεται απαραίτητο και να μετατρέπονται σε κλινικές κοροναϊού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το παράδειγμα του Νοσοκομείου «Αττικό» το Σαββατοκύριακο είναι χαρακτηριστικό.

Το «Αττικό» διαθέτει 23 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού. Μετέτρεψε σε ΜΕΘ κοροναϊού και την καρδιοχειρουργική μονάδα. Οι 10 εναπομείνασες κλίνες γενικής ΜΕΘ εξυπηρετούν και την ανάνηψη καρδιοχειρουργικών περιστατικών.

Το Σαββατοκύριακο  τρεις σοβαρά τραυματίες διασωληνώθηκαν και έμειναν  στις κλινικές για μία ημέρα λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Οι δύο  εισήχθησαν στη ΜΕΘ του «Αττικού» με καθυστέρηση και ο ένας διακομίσθηκε σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου. Η κλινική κοροναϊού του Αττικού  είναι γεμάτη με 30 ασθενείς και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται το άνοιγμα νέας με σύμπτυξη  κλινικών.

Όπως εξηγούν υγειονομικές πηγές ο κίνδυνος να πλημμυρίσει με ράντζα το νοσοκομείο είναι υπαρκτός και ορατός.

Φυσικά αυτό δεν αφορά αποκλειστικά το συγκεκριμένο νοσοκομείο καθώς εικόνα πίεσης στο σύνολο σχεδόν των δημόσιων νοσοκομείων προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Κλινικές και κρεβάτια covid

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η κατάσταση έχει ως εξής σε κάθε νοσοκομείο:

ΘΡΙΑΣΙΟ: Διαθέτει μία κλινική κοροναϊού 32 κλινών που είναι γεμάτη και διακομίζει περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Διαθέτει κλινική κοροναϊού 24 κλινών και νοσηλεύει 3 ασθενείς.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Διαθέτει κλινική κοροναϊού  31 κλινών και νοσηλεύει 23 ασθενείς.

ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ: Διαθέτει κλινική κοροναϊού 41 κλινών και νοσηλεύει 25 ασθενείς.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Διαθέτει κλινική κοροναϊού 27 κλινών και νοσηλεύει 7 ασθενείς.

ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: Είναι αποκλειστικά για  τη νοσηλεία 45 περιστατικών κοροναϊού τα οποία μεταφέρονται από άλλα νοσοκομεία. Είναι πάντα σχεδόν γεμάτο.

ΣΩΤΗΡΙΑ: Διαθέτει 2 κλινικές κοροναϊού  στις οποίες νοσηλεύονται 90 ασθενείς.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Διαθέτει τρεις κλινικές κοροναϊού 90 κλινών και νοσηλεύει 75 ασθενείς.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: Νοσηλεύει αποκλειστικά περιστατικά κοροναϊού με  μεταφορά από νοσοκομεία. Νοσηλεύει 14 Ασθενείς και έχει 38 κλίνες κενές.

ΝΙΚΑΙΑ: Διαθέτει κλινική για ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα 38 κλινών και νοσηλεύει 17 ύποπτα και 10 επιβεβαιωμένα.

ΝΙΜΙΤΣ: Διαθέτει  κλινική 21 κλινών κοροναϊού και νοσηλεύει 7 ασθενείς εκ των οποίων 2 ύποπτα.

ΜΕΘ στην Αττική

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις ΜΕΘ κοροναϊού στα νοσοκομεία της Αττικής η κατάσταση –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έχει ως εξής:

ΑΤΤΙΚΟ: 23 κλίνες, νοσηλεύονται 10 ασθενείς.

ΕΛΠΙΣ: 6 κλίνες, νοσηλεύονται 3 ασθενείς.

ΘΡΙΑΣΙΟ: 8 κλίνες, νοσηλεύονται 6 ασθενείς.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 κλίνες, νοσηλεύονται 6 ασθενείς

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 κλίνες, νοσηλεύονται 6 ασθενείς.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 24 κλίνες, νοσηλεύονται 20 ασθενείς.

ΣΩΤΗΡΙΑ: 41 κλίνες, νοσηλεύονται 21 ασθενείς.

ΝΙΜΙΤΣ: 4 κλίνες, νοσηλεύονται 2 ασθενείς.

Σε σύνολο δηλαδή 129 κλινών ΜΕΘ, νοσηλεύονται 74 ασθενείς.